Την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών από την ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του φλέγοντος προβλήματος που προκύπτει από την κατάργηση...
των Κοινωνικών Δομών για δεκάδες χιλιάδες απόρους οι οποίοι διαβιούν υπό συνθήκες φτώχειας, ζητά με επείγουσα επιστολή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως τονίζει στην επιστολή του που απηύθυνε χθες στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, με την οριστική λήξη της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο, κ.ά.) στις 31 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 110.000 ωφελούμενοι θα βρεθούν σε απόγνωση κατά το μεταβατικό διάστημα που απαιτείται για να επαναλειτουργήσουν τα προγράμματα από τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, ενώ ταυτόχρονα, εκατοντάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο.
«Τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα δεν έχουν ξεκινήσει να εντάσσουν τις νέες δομές ακόμα. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για παράδειγμα, μόλις έγινε η ένταξη των δομών οι οποίες έχουν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης από τις 1/1/2017, ενώ στην πραγματικότητα ώσπου να διεξαχθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη νόμιμη πρόσληψη του προσωπικού (ΑΣΕΠ) και τις νόμιμες διαδικασίες για την προμήθεια του εξοπλισμού των δομών (διαγωνισμοί, κ.λπ.), το νωρίτερο που θα είναι οι δήμοι σε θέση να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, θα είναι το Μάρτιο του 2017. Αντίστοιχα σε άλλες Περιφέρειες, όπως για παράδειγμα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεν έχουν καν προκηρύξει στα ΠΕΠ τις δομές και επομένως είναι τελείως ανέφικτο να λειτουργήσουν με το νέο πλαίσιο άμεσα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σίμος Δανιηλίδης.

Ενόψει αυτής της τραγικής κατάστασης που προδιαγράφει η απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανούς Φωτίου, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών τονίζει την ανάγκη το ανώτερο όργανο της Αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΕ, να ζητήσει μια «νέα πεντάμηνη τουλάχιστον παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με χρηματοδότηση από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) με σχετική νομοθετική ρύθμιση για να μην αφεθούν εκτεθειμένοι οι 118.000 άποροι συμπολίτες μας».

«Το πρόγραμμα χρειάζεται να παραταθεί έως την πραγματική έναρξη λειτουργίας των δομών αυτών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 ώστε να μη μείνουν εκτεθειμένοι οι ωφελούμενοι ούτε μια ημέρα», τονίζει, καλώντας τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη «να επιληφθεί άμεσα του σοβαρού προβλήματος που προκύπτει από τη διακοπή της λειτουργίας των κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας».

Πηγή
http://www.pireasnews.gr/
 
Top