Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της ημερίδας «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη – Η μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα» που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Κορυδαλλού, τη Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ και την ομάδα Gr-RAC στο Δημαρχείο Κορυδαλλού. 
Συνολικά, παρουσιάστηκαν είκοσι μία εισηγήσεις από εκπροσώπους της  ακαδημαϊκής κοινότητας, της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και κεντρικών φορέων άσκησης πολιτικής, μεταφέροντας τα προβλήματα, τις προτεραιότητες αλλά και τις καλές πρακτικές που υλοποιούνται, προκειμένου οι πόλεις να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που ανοίγονται  μπροστά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που, εκπρόσωποι από διαφορετικούς τομείς, επιστημονικούς και κοινωνικούς χώρους, ξεκινούν διάλογο προκειμένου να διαπιστώσουν όλες τις πτυχές της εντεινόμενης αστικοποίησης αλλά και να αντιμετωπίσουν από κοινού τις επιπτώσεις της. 
Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, ο οποίος ανέφερε ότι, οι πόλεις και εν γένει ο θεσμός της αυτοδιοίκησης αποτελούν το εγγύτερο προς τον πολίτη επίπεδο και είναι σε θέση να προσφέρουν απαντήσεις στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, οι οποίες, ενώ μεμονωμένα μπορεί να έχουν τοπικό χαρακτήρα, συνολικά έχουν έναν παγκόσμιο αντίκτυπο. Υπογράμμισε δε ότι οι πόλεις είναι αυτές που  θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να δράσουν, όχι όμως για άλλη μια φορά σε επίπεδο θεωριών και ευχολογίων αλλά με δυναμικές παρεμβάσεις, όπως αυτή η ημερίδα.  
Θέματα τα οποία αναδείχθηκαν ως προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης ήταν οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η βιώσιμη κινητικότητα, η αειφορία, η κοινωνική συνοχή, η δια βίου μάθηση, οι πολιτικές απασχόλησης, ο πολιτισμός, οι συμμετοχικές διαδικασίες και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ενώ στην τελευταία ενότητα παρουσιάστηκαν πολιτικές στήριξης για βιώσιμη αστική ανάπτυξη, καθώς και σύγχρονα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία.. 
Την ημερίδα χαιρέτησαν επίσης ο Κοσμήτορας της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων του ΕΜΠ Μαρίνος Κάβουρας, ο εκπρόσωπος του Άγγελος Σιόλας, ομότιμος καθηγητής- τ. αναπληρωτής πρύτανης, η εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ Αναστασία Λαγουδάκη, ο Δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Μιχαήλ Καλογιαννακης. 
Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, οι Δήμαρχοι Αγ. Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης και Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ και Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Περιβάλλοντος Κορυδαλλού Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεόδωρος Μερεντίτης, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Σούλης και Λαμπρινή Μάνου και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Επικοινωνίας Παύλος Γερακάρης. 

http://www.pireasnews.gr/
 
Top