Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του βομβαρδισμού της πόλης, την 11η Ιανουαρίου 1944, τέλεσε ο Δήμος Πειραιά στο Δημοτικό Νεκροταφείο «Ανάσταση».

«Ο βομβαρδισμός του Πειραιά τον Ιανουάριο του 1944 αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα για την πόλη στη σύγχρονη ιστορία της, αφήνοντας πίσω του νεκρούς πολίτες κάθε ηλικίας και ανυπολόγιστες καταστροφές στο κέντρο και τις συνοικίες, σε περιουσίες και δημόσια κτίρια» επεσήμανε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Δαβάκης.

«Το κέντρο δέχθηκε το σφοδρότερο κύμα του βομβαρδισμού. Η περιοχή από τον Ηλεκτρικό Σταθμό ως την πλατεία Κοραή ισοπεδώθηκε ολοκληρωτικά.

Και αλλού όμως, στην Καστέλα, το Χατζηκυριάκειο, τα Καμίνια, τον Άγιο Διονύση, την Αγία Σοφία, το Μικρολίμανο υπήρξαν θύματα και καταστροφές. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησε μια τεράστια φυγή Πειραιωτών προς την Αθήνα, οι οποίοι από φόβο εγκατέλειπαν την πόλη.

Ο Δήμος Πειραιά, όπως πάντοτε έκανε, θα συνεχίσει να τιμά και να μνημονεύει τους νεκρούς από τον βομβαρδισμό του 1944.

Είναι χρέος μας, απέναντι στους δημότες μας και κυρίως στη νεότερη γενιά, να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική και συλλογική μνήμη, ειδικά για αυτό το γεγονός που σημάδεψε ανεξίτηλα την πορεία της πόλης μας.

Παρ’ όλες τις ανθρώπινες απώλειες, οι οποίες έχουν σημαδέψει τη ζωή πολλών από εσάς που βρίσκεστε εδώ σήμερα – και παρ’ όλη την καταστροφή την οποία υπέστη η πόλη μας σε υποδομές, οικονομικό και κοινωνικό κεφάλαιο, ο Πειραιάς κατόρθωσε με πολλή δουλειά και χάρη στη δύναμη των ανθρώπων του, να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Έτσι και σήμερα, είμαστε αισιόδοξοι ότι ενωμένοι και με πίστη στις δυνάμεις μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την μακρόχρονη κρίση και να προχωρήσουμε μπροστά, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε».

Στο τέλος κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των θυμάτων του βομβαρδισμού, από το Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κι από συγγενείς των θυμάτων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Την τελετή πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου.
 
Top