ΠΑΣΟΚ: «ΤΑ ΟΚΤΩ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ»
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΛΟΓΛΟΥ
Σε οχτώ συμπεράσματα επικεντρώνεται το πόρισμα για την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ που παρουσίασε η πενταμελής επιτροπή του Πολιτικού Συμβουλίου. Το κείμενο φαίνεται ότι έχει ως σκοπό να διατηρήσει τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα.
Τα μέλη της επιτροπής για την διερεύνηση των αιτίων της ήττας που όρισε το προηγούμενο Πολιτικό Συμβούλιο είναι οι κ.κ. Φώφη Γεννηματα, Μαριλένα Κοππά, Π. Κουκουλόπουλος, Χρ. Πολυζωγόπουλος και Γ. Παναγιωτακόπουλος.
Οι οκτώ λόγοι για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές -σύμφωνα με το πόρισμα- είναι οι εξής:
1)Η εικόνα του ΠΑΣΟΚ στην κοινή γνώμη παρέμεινε ιδία από τις εκλογές του 2004. Εμφανιζόταν το ίδιο «κουρασμένο» σε «σύγχυση» και «μέτριο».
2)Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το επιχείρημα του συμψηφισμού ευθυνών. Κατά συνέπεια οι ενέργειες της κυβέρνησης στον τομέα των οικονομικών είτε εκτιμήθηκαν ως μια προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης είτε συμψηφίστηκαν με τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ.
3)Οι πυρκαγιές, αν και αύξησαν γενικά τη δυσπιστία του εκλογικού σώματος απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα, τελικά ευνόησαν την κυβέρνηση επειδή της έδωσαν την πρωτοβουλία κινήσεων και μετατόπισαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στους χειρισμούς της.
4) Ασαφές πολιτικό στίγμα. Η κοινή γνώμη ως τις εκλογές δεν είχε αποκτήσει μια σαφή εικόνα για το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα δεν κατάφερε να αναδείξει από το πρόγραμμά του στοιχεία που θα προσδιόριζαν την πολιτική ατζέντα.
5)Λογική της «δεξιάς παρένθεσης». Η ιδεολογική απήχηση της ΝΔ δεν εκτιμήθηκε σοβαρά επειδή υπήρξε εφησυχασμός ότι η άνοδός της στην εξουσία οφειλόταν στην κούραση από τη μακρόχρονη παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
6) Κριτική στο παρελθόν. Δεν αποσαφηνίστηκε επαρκώς «τι κρατάμε και τι πετάμε» στην πορεία προς το μέλλον με αποτέλεσμα να μην πείθει η όποια επιχείρηση για αλλαγή και ανανέωση.
7)Αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να εκφράσει κοινωνικά στρώματα που στο παρελθόν το στήριξαν, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα στη Β' Αθηνών. Τα αποτελέσματα αυτά σχετίζονται με αυτά των δημοτικών εκλογών τα οποία όμως δεν προσελήφθησαν εγκαίρως ως προάγγελος αρνητικών μηνυμάτων.
8)Ανεπαρκής οργάνωση του κόμματος, η οποία αποδείχτηκε ένα ακόμη ευαίσθητο σημείο του ΠΑΣΟΚ. Η αποτυχία στη μετακίνηση των ετεροδημοτών αποτελεί περίτρανη απόδειξη. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων τα οποία συχνά έδιναν την εντύπωση ότι εξαντλούνται στη διατήρηση συγκεκριμένων κομματικών συσχετισμών.

 
Top