Παπανδρέου και Βενιζέλος μιλούν για την 11η Νοεμβρίου

γράφει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Σταύρος Λιλόγλου

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μέχρις τελικής πτώσης την προεδρία του ΠαΣοΚ εμφανίζονται τα δύο φαβορί του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον μεν πρώτο να ζητά ρήξη με τους μηχανισμούς και τον δεύτερο να τάσσεται υπέρ της παραταξιακής και όχι της προσωπικής στρατηγικής.
Παπανδρέου: «Ζητώ εντολή ρήξης με τους μηχανισμούς»
«Είμαι ήδη διαφορετικός. Έμαθα, άλλαξα αποφάσισα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε σττην εφημερίδα"Ελεύθερο Τύπο" της Κυριακής, και ζητεί από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να του δώσουν εντολή ρήξης με τους μηχανισμούς.
Ο κ. Παπανδρέου εξαπολύει επίθεση σε εξωθεσμικά κέντρα και ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι τον πίεζαν να παραιτηθεί, απευθύνει έκκληση στα στελέχη του Κινήματος να χαμηλώσουν τους τόνους και προαναγγέλλει «αισθητικές αλλαγές» στα σύμβολα του κόμματος, εφόσον εκλεγεί.
Παρουσιάζοντας το όραμα του για το κόμμα, ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για ένα νέο, ισχυρό και αντιπροσωπευτικό Πολιτικό Συμβούλιο και ένα Εθνικό Συμβούλιο. Δηλώνει ότι θέλει τον Κώστα Σημίτη «παρόντα στο νέο ξεκίνημα του ΠαΣοΚ» και καλεί σε συνεργασία την «άλλη Αριστερά».
Σε άλλη συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Μακεδονία", ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι «η δεύτερη ήττα είναι συνέχεια της πρώτης. Και ίσως να είχε αποφευχθεί αν από τη στιγμή που ανέλαβα την ηγεσία του κόμματος είχα ταυτόχρονα αναλάβει την προεδρία της κυβέρνησης, την ευθύνη για τον σχηματισμό των ψηφοδελτίων μας, την πρωτοβουλία να ζητήσω το κλείσιμο της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών σε χρόνο που δεν επέτρεπε εν τω μεταξύ να εμφανιστούν όλα εκείνα τα εκφυλιστικά φαινόμενα και οι αντιφάσεις που κατέστρεψαν την εικόνα μας πριν από τις εκλογές του 2004».
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των διαγραφών, ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι «κανένα δημοκρατικό κόμμα, σαν κι αυτό που οραματίζομαι εγώ τουλάχιστον και για το οποίο αγωνίζομαι από την πρώτη στιγμή της πολιτικής μου καριέρας, δεν λύνει τα προβλήματα του με διαγραφές. Οι διαγραφές είναι αναγκαίες μόνο στην περίπτωση που κατά παραβίαση των κανόνων της πλειοψηφίας εξακολουθήσουν να υπάρχουν συνειδητές στρατηγικές υπονόμευσης της πορείας του Κινήματος και ιδεολογικής σύγχυσης για το ακριβές πολιτικό μας στίγμα και προγραμματικό πλαίσιο».
Βενιζέλος: «Εμείς μιλάμε για ενότητα και σύνθεση»
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι «οι άλλοι μιλάνε για διαγραφές, για λυτρωτικές διασπάσεις, για βελούδινα διαζύγια. Εμείς μιλάμε για ενότητα, για σύνθεση» , τονίζοντας ότι στις 11 Νοεμβρίου θα κριθεί το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών, δηλαδή εάν το ΠαΣοΚ θα νικήσει ή εάν θα παραιτηθεί από την προοπτική της νίκης.
«Ορισμένοι εκλαμβάνουν την αυτοκριτική ως συλλογική αυτοταπείνωση και ως ατομική υπεκφυγή. Θεωρούν επίσης ότι αυτοκριτική είναι η μετάθεση των ευθυνών από το παρόν στο παρελθόν και μάλιστα σταδιακά, από το πρόσφατο στο απώτερο» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Και προσθέτει: «Προσωπική στρατηγική έχουν όσοι θέλουν να οδηγήσουν την παράταξη προς τα κάτω, όσοι κάθονται στην ιστορικά δεδομένη δύναμή της ή, πολύ περισσότερο, εκείνοι που αφαιρούν απ' αυτήν».
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «ο εκάστοτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσθέτει στην παράταξη πολιτικό εύρος και εκλογικά ποσοστά. Δεν πρέπει να "κάθεται" πάνω στη δεδομένη δύναμη της παράταξης ή πολύ περισσότερο να αφαιρεί απ' αυτήν. Υπό την έννοια αυτήν, ο εκάστοτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σίγουρα ο νέος πρόεδρος πρέπει να υπηρετεί τη στρατηγική της παράταξης, να την εκφράζει με καθαρότητα, να τη συνθέτει, να την οδηγεί προς τα επάνω και όχι προς τα κάτω. Το αντίθετο είναι αυτό που θα χαρακτήριζα προσωπική στρατηγική και όχι παραταξιακή».
 
Top