Μήνυμα δυσαρέσκειας από τους πολίτες προς τα κόμματα.
Γράφει ο Σταύρος Λιλόγλου
Ηχηρό μήνυμα στα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στέλνει νέα δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, με βασικά χαρακτηριστικά τις απώλειες για αμφότερα τα κόμματα και αύξηση της αδιευκρίνιστης ψήφου.
Δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του Mega καταδεικνύει- όπως τόνισαν και οι αναλυτές της εταιρείας- τη μεγάλη απογοήτευση των ψηφοφόρων για τον πολιτικό κόσμο συνολικά.
Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ μειώνει ελαφρώς τη ψαλίδα από τη ΝΔ, ωστόσο και τα δύο κόμματα καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 27,4% (30,8% στην προηγούμενη μέτρηση της GPO) και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 25,2% (27,3%), ο ΣΥΡΙΖΑ με 10% (12,9%), το ΚΚΕ με 7,1% (7,1%) και ο ΛΑΟΣ με 5,3% (5%).
Οι Οικολόγοι- Πράσινοι συγκεντρώνουν το 1,6%, ενώ στο 13,4% μετρήθηκε το «Άλλο/Λευκό/Άκυρο». Επίσης, οι ερωτηθέντες που απάντησαν «δεν ξέρω/δεν απαντώ» ανήλθαν στο 10%. Σημειώνεται ότι στην αδιευκρίνιστη ψήφου καταμετρήθηκε και ένα 6,6% που δήλωσε ότι «δεν θέλει καν να ψηφίσει».
Ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κ. Καραμανλής διατηρεί το προβάδισμα με 48%, ενώ ο Γ. Παπανδρέου επιλέγεται από το 24,2%. «Κανένας» απάντησε το 26,7%.
Δυσάρεστα είναι τα νέα για το Μαξίμου και την Χαριλάου Τρικούπη, όσον αφορά στην αξιολόγηση του έργου τους. το 69,1% κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, σε αντίθεση με το 30,5% που έχει θετική κρίση, ενώ για το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 76,8% έχει αρνητική άποψη, με μόλις 22,1% που απαντά θετικά.
Στο ερώτημα για το «Ποιος φταίει για τη σημερινή εικόνα της κυβέρνησης», οι πολίτες που απάντησαν αρνητικά είπαν κατά 53,2% «οι υπουργοί», 28,1% «ο Κ. Καραμανλής» και κατά 17,3% «τα προβλήματα της χώρας».
Στο αντίστοιχο ερώτημα για το «Ποιος φταίει για την εικόνα του ΠΑΣΟΚ» το 44,1% απάντησε «ο Γ. Παπανδρέου», το 29,3% «η έλλειψη θέσεων» και το 24,1% «η διαφοροποίηση των στελεχών».
 
Top