Σκέψεις για κάλπες κοντά στην άνοιξη
γράφει ο Σταύρος Λιλόγλου



Το ημερολόγιο του 2009 φυλλομετρούν στην κυβέρνηση, σύμφωνα με την ΕτΚ της 18/1/09 ,δίνοντας προσοχή στις Κυριακές μετά τις 16 Μαρτίου. Γιατί; Διότι τότε παύει να ισχύει η λίστα στα ψηφοδέλτια στην περίπτωση πρόωρων εκλογών.Επισήμως, τα σενάρια της κάλπης διαψεύδονται.
Ομως, τόσο οι πληροφορίες της αντιπολίτευσης όσο και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με τις κινήσεις της Ρηγίλλης, παραπέμπουν σε εκλογική περίοδο, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου και με ενδιάμεσους «σταθμούς» τις Κυριακές πριν και μετά το Πάσχα.
Η πρώτη εκδοχή που συζητείται «δείχνει» εθνικές εκλογές τον Απρίλιο, με όλες τις Κυριακές ανοιχτές, πλην βεβαίως εκείνης του Πάσχα.
Η δεύτερη«θέλει» τις εκλογές να διεξάγονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου.Αμφότερες οι εισηγήσεις στο μέγαρο Μαξίμου έχουν, βεβαίως, δύο κρίσιμες μεταβλητές: τις εξελίξεις στην οικονομία και τις δυνατότητες της κυβέρνησης να μειώσει τη δημοσκοπική απόσταση από το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου.

1. Για την οικονομία, ανοίγει αύριο ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Γ. Παπαθανασίου είναι υποχρεωμένος να υποβάλει νέο πρόγραμμα για τη μείωση ελλειμμάτων και χρέους. Λόγω της διεθνούς συγκυρίας, η Επιτροπή ενδέχεται να είναι περισσότερο ελαστική ως προς τη διάρκεια των διορθωτικών μέτρων, για τρία ή και περισσότερα χρόνια. Ο προγραμματισμός για το πρώτο τρίμηνο του 2009 κινείται σε τρεις επάλληλους κύκλους: Τη διυπουργική (των Γ. Παπαθανασίου, Κ. Χατζηδάκη και Γ. Σουφλιά), το πεδίο κοινωνικής πολιτικής (με τους υπουργούς Απασχόλησης και Υγείας) και την ομάδα των τραπεζών που ελέγχει το Δημόσιο, (Τ. Αράπογλου της Εθνικής, Αγγ. Φιλιππίδης του Ταμιευτηρίου και Δ. Μηλιάκου της ΑΤΕ).

2.Πρώτος στόχος, η τόνωση της ρευστότητας ώστε να κινηθεί η αγορά, αλλά και να δημιουργηθούν συνθήκες χρηματοδότησης των (προεκλογικών) μέτρων που σχεδιάζει το υπουργείο Απασχόλησης, για συμβάσεις ανέργων με το Δημόσιο (60.000 θέσεις) και επιδότηση του ιδιωτικού τομέα (140.000 θέσεις). Εάν τα παραπάνω σταθούν ικανά για την αναστροφή των τάσεων, τότε ο Κ. Καραμανλής δεν αποκλείεται να ρισκάρει πρόωρες εκλογές ακόμη και αν η Ν.Δ. παραμένει δεύτερο κόμμα στα γκάλοπ. Με διαφορά δύο μονάδων εκτιμάται ότι όλα τα αποτελέσματα είναι ανοιχτά. Τι θα γίνει στη συνέχεια; Αγνωστο. Εάν χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές, πάντως, θα γίνουν με το νόμο Παυλόπουλου που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με 50 έδρες και δίνει αυτοδυναμία με ποσοστό 38,5%.

3. Οι ίδιοι οι βουλευτές, πάντως, θεωρούν όλα τα σενάρια πιθανά και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες καταθέτουν ερωτήσεις για θέματα των εκλογικών τους περιφερειών.

Ανάλογα (προεκλογικά) μηνύματα, όμως, εκπέμπει και η Ρηγίλλης. Την περασμένη εβδομάδα ο γραμματέας της Ν.Δ. Λ. Ζαγορίτης συγκάλεσε σύσκεψη του Τομέα Αποδήμων, στην οποία, εκτός του γραμματέα Β. Πάππα και του επικεφαλής διεθνών σχέσεων Στ. Παπασταύρου, συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής Μ. Δασκαλάκης, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Σταϊκούρας και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γ. Παπανικολάου.
 
Top