93 υπάλληλοι ελέγχθηκαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, που ερευνά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης στελεχών του φοροεισπρακτικού και φορελεγκτικού μηχανισμού.
Οι περισσότεροι ελεγχόμενοι, όπως δημοσιεύει η Ημερησία, σπεύδουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να δικαιολογήσουν τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων που απέκτησαν.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που... βγάζουν μάτι. Για παράδειγμα μια γυναίκα υπάλληλος σε εφορία της Αττικής, η οποία υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις συνολικού ύψους 227.000 ευρώ.
Γιατί αναγκάστηκε να αυξήσει τόσο το εισόδημά της; Απλά για να καλύψει, μεταξύ άλλων, την αγορά αυτοκινήτου Πόρσε από τον σύζυγό της αξίας 161.000 ευρώ.
Άλλος υπάλληλος «ξέχασε» να δηλώσει την αγορά νέου σπιτιού αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ η σύζυγός του ερευνάται για έμβασμα στο εξωτερικό ύψους 560.000 ευρώ.
Υπάλληλος της Οικονομικής Επιθεώρησης αναγκάστηκε να υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις για τα 8 από τα 10 χρόνια που ελέγχεται εμφανίζοντας 600.000 ευρώ εισόδημα του συζύγου της για να δικαιολογήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Υπάλληλος της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠ.ΟΙΚ. Αναγκάστηκε να υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις για να δικαιολογήσει εμβάσματα 227.000 ευρώ, ενώ εφοριακός στη Ζάκυνθο διώκεται για έμβασμα 100.000 ευρώ που δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει.
Υπάλληλος εφορίας της Αθήνας ελέγχεται για έμβασμα 380.000 ευρώ. Οι πληροφορίες λένε ότι δεν μπορεί να το καλύψει ούτε με την τροποποιητική δήλωση με την οποία αύξησε κατά 50.000 ευρώ το εισόδημά του, ούτε με δικαιολογητικά για την πώληση ακινήτων!
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό για το τρέχον έτος θα πρέπει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου να διενεργηθούν τουλάχιστον 240 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης, εκ των οποίων 110 σε διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες και 130 σε ελεγκτές.