Του Γιώργου Νόκου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Εξι ολόκληρα χρόνια μετά και αφού μεσολάβησαν τρεις εκλογικές διαδικασίες, τρεις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, μία προανακριτική και αμέτρητες αποφάσεις δικαστηρίων, το λεγόμενο «σκάνδαλο του Βατοπαιδίου» δείχνει τελικά ότι μάλλον κάθε άλλο παρά σκάνδαλο ήταν...
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αποφάνθηκε πρόσφατα ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στις ανταλλαγές ακινήτων και εκτάσεων της Μονής Βατοπαιδίου, χαρακτηρίζοντάς τες νόμιμες, γκρεμίζοντας ακόμα ένα κομμάτι από το «σκάνδαλο». Οδηγός για την απόφαση του Πρωτοδικείου αποτελεί ένας νόμος του 1951 με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο συγκεκριμένος νόμος διαλύει την επιχειρηματολογία όσων υποστήριξαν ότι πρόκειται για σκάνδαλο, αφού ξεκαθαρίζει ότι οι εκτάσεις της Βιστωνίδας ανήκουν στη Μονή Βατοπαιδίου από το 1935.
ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ
Για αυτές τις ανταλλαγές και το «σκάνδαλο» χύθηκαν τόνοι μελανιού και τυπώθηκαν χιλιάδες σελίδες, αφού βρέθηκαν αναμεμιγμένα στελέχη και υπουργοί των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι πλέον είναι απαλλαγμένοι οριστικά από κάθε κατηγορία.
Γιάννης Αγγέλου, Θόδωρος Ρουσόπουλος, Γιώργος Βουλγαράκης, Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα και αποτέλεσαν ένα από τα βασικά εργαλεία των κυβερνήσεων του Γ. Παπανδρέου για την αποδόμηση του Κ. Καραμανλή.
Σήμερα, έξι χρόνια μετά, τα πολιτικά πρόσωπα που αναμίχθηκαν στην υπόθεση δεν έχουν καμία παρτίδα με τη Δικαιοσύνη και αποτελούν ουσιαστικά ένα αδιαμφισβήτητο τεκμήριο ότι η υπόθεση Βατοπαιδίου, εκτός από το γεγονός ότι δεν ήταν σκάνδαλο, δεν είχε και πολιτικές προεκτάσεις, με τους εμπλεκόμενους πολιτικούς να απαλλάσσονται από τη Δικαιοσύνη. Η αρχή έγινε με τον Θ. Ρουσόπουλο και τον Γ. Βουλγαράκη. Ο δύο πρώην υπουργοί δεν παραπέμφθηκαν από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου με ψηφοφορία μετά την Προανακριτική Επιτροπή που προέκυψε από την τρίτη εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι. Συνομιλητές του Γ. Βουλγαράκη, αναφερόμενοι σε όσα έχουν μεσολαβήσει από τότε, επισημαίνουν ότι κάθε μέρα που περνάει αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις, αφού βλέπει ότι και η πολιτική του επιβεβαιώνεται, αλλά και τα όσα του καταμαρτυρούσαν έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.
Στην ψηφοφορία που είχε πραγματοποιηθεί στη Βουλή η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση είχε καλύψει τους δύο πρώην υπουργούς της Ν.Δ. μαζί με το ΚΚΕ και τη νεοσυσταθείσα τότε Δημοκρατική Αριστερά.
Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είχε αποχωρήσει από την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας πολιτική σκευωρία του ΠΑΣΟΚ και νοθεία, λόγω επιστολικών ψήφων που είχαν στείλει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αφού «τα κουκιά δεν έβγαιναν», όπως αναφέρει βουλευτής της Ν.Δ. Αντίθετα, είχαν παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου ο Π. Δούκας, ο Αλ. Κοντός και ο Ευ. Μπασιάκος, με το Συμβούλιο να αποφαίνεται τέσσερις μήνες αργότερα και λίγο πριν από την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Παπανδρέου ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, κάτι που προκάλεσε συναισθήματα δικαίωσης τόσο στους ίδιους τους εμπλεκόμενος όσο και στις τάξεις των βουλευτών της Ν.Δ., οι οποίοι είχαν επωμιστεί το βάρος ενός σκανδάλου που έδειχνε να καταρρέει μήνα με τον μήνα και απόφαση με την απόφαση. Ο Αλ. Κοντός, μιλώντας στα «Π», αναφέρει ότι το Βατοπαίδι ήταν ένα κατασκευασμένο σκάνδαλο από το ΠΑΣΟΚ για να καταρρεύσει ο Κ. Καραμανλής, ενώ λέει χαρακτηριστικά «υπάρχουν προσωπικές ευθύνες για τον Γ. Παπανδρέου, αφού ο ίδιος έστησε το σκάνδαλο και δεν έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε, προκαλώντας προσωπική και πολιτική ζημιά». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Ευ. Μπασιάκος, επισημαίνοντας μαζί με τον Αλ. Κοντό το ζήτημα της νοθείας στην ψηφοφορία της εξεταστικής επιτροπής με την οποία παραπέμφθηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο από κοινού με τον Π. Δούκα.
Το επόμενο πρόσωπο που έβγαλε από πάνω του τη «ρετσινιά» του «σκανδάλου» ήταν ο Γιάννης Αγγέλου, αφού μεσολάβησε μια προσωπική δοκιμασία για τον άλλοτε πανίσχυρο διευθυντή του γραφείου του Κ. Καραμανλή. Ο Γ. Αγγέλου πριν κριθεί αθώος με βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας, τον περασμένο Οκτώβριο, μπήκε σε μια άνευ προηγουμένου προσωπική περιπέτεια, η οποία έστρεψε τα φώτα των ΜΜΕ πάνω του. Αναγκάστηκε να υποθηκεύσει ακίνητό του για να καταβάλει την εγγύηση ύψους 150.000 ευρώ που του είχε επιδικαστεί από την ειδική εφέτη ανακρίτρια τον Σεπτέμβριο του 2010, μια εγγύηση που ξεκίνησε από τα 400.000 ευρώ και μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές έφτασε στο ποσό που τελικά καταβλήθηκε. Η Προανακριτική Επιτροπή της ίδιας χρονιάς είχε καλέσει στη Βουλή και τον Κ. Καραμανλή για να καταθέσει για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, με τον πρώην πρωθυπουργό να μην παρίσταται, αλλά να απαντάει με δισέλιδη επιστολή.
«Να μιλήσει ο Καραμανλής»
Η συγκεκριμένη υπόθεση, από τη στιγμή που πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης, άρχισε να ξεδιαλύνεται, αφαιρώντας τη «στάμπα» του σκανδάλου τόσο από τους πολιτικούς όσο και από τη Μονή Βατοπαιδίου. Αντιπροσωπευτικά είναι όσα αναφέρουν άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Θόδωρου Ρουσόπουλου, λέγοντας πως η απόφαση επιβεβαιώνει αυτό που σιγά-σιγά κατανοούν ολοένα και περισσότεροι Ελληνες. «Το δήθεν σκάνδαλο Βατοπαιδίου στήθηκε από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που επεδίωξαν την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή. Τα πρώτα οδήγησαν τη χώρα στο ΔΝΤ. Τα δεύτερα βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο της Δικαιοσύνης», τονίζουν με νόημα. Ταυτόχρονα με το «ξήλωμα» του «πουλόβερ» της υπόθεσης του Βατοπαιδίου ακούγονται όλο και πιο επίμονα φωνές εντός κι εκτός της Ν.Δ. που καλούν τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και άλλους εμπλεκόμενους να μιλήσουν δημόσια για όσα έγιναν μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια και για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης.
http://planet-greece.blogspot.com/