Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχτηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου εκατοντάδες πιστοί το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, στη συμβολή των οδών Αγίου Παντελεήμονα και Ρήγα Φεραίου στη Δραπετσώνα. Την εικόνα συνόδευαν από τη μητρόπολη Πειραιά –όπου φυλασσόταν– οχήματα της Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Αφού την παρέλαβαν δύο ζιπκοφόροι, αμέσως μετά, τέσσερα άτομα χόρεψαν μπροστά από την εικόνα τον πυρρίχιο χορό σέρρα, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.
Τελέστηκε τρισάγιο σε μια διαμορφωμένη εξέδρα χοροστατούντος του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και στη συνέχεια εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.
Με τη συνοδεία της φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Πειραιά, σώμα προσκόπων επίσης από τον Πειραιά, και ποντιακά σωματεία με φορεσιές και λάβαρα (Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης», Ένωση Ποντίων Περιστερίου, Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος», Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού, Ένωση Ποντίων Περάματος, Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Ένωση Ποντίων Σαλαμίνας «Παναγία Σουμελά» και Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»), κατευθύνθηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα, όπου έγινε η ενθρόνιση της εικόνας.
Οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα, διαδίδοντας το χαρμόσυνο γεγονός, ενώ σημαιοστολισμός υπήρχε στο σημείο της υποδοχής της εικόνας αλλά και στο ναό.
Για την ενθρόνιση της «μάνας του ποντιακού ελληνισμού» στον πολιούχο της πόλης της Δραπετσώνας, τον Άγιο Παντελεήμονα, μίλησε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. «Για να ευλογεί και να αγιάζει κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως […]. Να υπενθυμίζει το μαρτύριο των 353.000 Ποντίων», είπε κατά το σύντομο χαιρετισμό του.
Το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, είναι δωρεά του Δημήτρη Μελισσανίδη προς τη μητρόπολη Πειραιώς, στη μνήμη του πατέρα του Ζώρα.
Η πρωτοβουλία ήταν της μητρόπολης Πειραιώς να τοποθετηθεί η εικόνα σε ναό, ώστε να έχει ο καθένας την ευκαιρία να την προσκυνήσει. Μια επιθυμία σωστή όπως λέει στο pontos-news.gr η κυρία Κωστούλα, κάτοικος Δραπετσώνας, που δήλωσε βαθιά συγκινημένη για την έλευση της εικόνας στην πόλη της.
Την ικανοποίησή της που η εικόνα είναι πλέον προσιτή και σε όσους δεν μπορούν να πάνε στη Βέροια ή στην Τραπεζούντα εξέφρασε στο pontos-news.gr η κυρία Ελένη από τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Η Κέρη Μαυροδαβράκη, με καταγωγή από το Ηράκλειο της Κρήτης, έκανε λόγο για τρομερή υποδοχή στο σύμβολο του Πόντου. Ο καλλιτέχνης Ηλίας Ραζής που για πρώτη φορά πρώτη φορά είδε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, δήλωσε συγκινημένος για το σύμβολο της πίστης, του ελληνικού λαού και αλλά και των Ποντίων.
«Μεγάλη τιμή» αποκάλεσε το γεγονός της ενθρόνισης της εικόνας η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας Αναστασία Ιωαννίδη-Ποιμενίδη, ενώ συμπλήρωσε πως ο χώρος αυτός «Της ανήκει», αφού η Δραπετσώνα ήταν το λιμάνι που δέχτηκε μεγάλο όγκο προσφύγων από τον Πόντο. Τέλος, ανέφερε και την άψογη συνεργασία που είχε με τον εφημέριο του ναού Γεώργιο Θεοδωρόπουλο.
Η εικόνα θα βρίσκεται εσαεί στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα Δραπετσώνας.
Εκατοντάδες ήταν τα άτομα που θέλησαν να προσκυνήσουν την εικόνα. Άλλοι με δάκρυα στα μάτια, άλλοι περιμένοντας υπομονετικά στη σειρά, άλλοι με τη φωτογραφία ενός αγαπημένου τους προσώπου ή κάποιο μαντήλι, μόνο και μόνο για να αγγίξουν την εικόνα και να πάρουν ευλογία.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, φορέων και πλήθος πιστών από διάφορα σημεία της Αττικής.
Η υποδοχή της εικόνας και η λιτάνευσή της εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των «Καπετανίδειων» που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ένωση Ποντίων-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.