Σε μια μικρή και σύντομη αλλά με βαθύ νόημα, εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής 19/2/2017 στο Κέντρο Νεότητας «Νέοι Ορίζοντες» του Αιγίου, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας τίμησε έναν συλλογικό φορέα, που υφίσταται από το 1899 και δραστηριοποιείται σε τομείς διαχρονικών αξιών, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο και αξιοζήλευτο έργο.
Ο λόγος για τον Σύλλογο Καλαβρυτινών Πειραιώς «Η Αγία Λαύρα» που τιμήθηκε για το πλούσιο έργο και προσφορά του στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων που έχει καθιερώσει ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, προκειμένου να αναδεικνύονται, να τιμώνται και να επαινούνται πρόσωπα ή ομάδες προσώπων, που δραστηριοποιούνται σε έργα θρησκευτικού, εθνικού, κοινωνικού, φιλανθρωπικού και ανθρωπιστικού περιεχομένου.
Την τιμητική εκδήλωση άνοιξε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, ο οποίος, αφού πρώτα έκανε μια σύντομη αναφορά στην ίδρυση και τους σκοπούς τού Συλλόγου, χαρακτήρισε τους Καλαβρυτινούς του Πειραιά και όχι μόνο ως ένα κομμάτι από το ίδιο σώμα της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, που τιμά και προβάλλει την ένδοξη τοπική μας ιστορία, εθνική και εκκλησιαστική.
«Είμαστε περήφανοι διότι ένα εκλεκτό κομμάτι της Μητροπόλεώς μας προβάλλει και αναδεικνύει την τοπική (και όχι μόνο) ιστορία μας, προασπίζεται και υπερασπίζεται τις ιστορικές αλήθειες, κάτι που είναι απαραίτητο στις μέρες μας που όλα αμφισβητούνται και απαξιώνονται», τόνισε μεταξύ άλλων ο π. Χρήστος Τσάκαλος για να συμπληρώσει πως ο συγκεκριμένος σύλλογος δραστηριοποιείται με κίνητρα την αμετακίνητη πίστη στα ιερά και όσια, την αγάπη στην Πατρίδα και το χρέος προς τους συνανθρώπους με πολλούς τρόπους και μέσα.
Για μία εκ των ελαχίστων σε ολόκληρη την επικράτεια συλλογική προσπάθεια με προασπιστικό κυρίως χαρακτήρα, ενάντια σε όλες εκείνες τις κινήσεις που λυμαίνονται τη γνησιότητα της πίστεώς μας και την αυθεντικότητα της μακραίωνης και ένδοξης ιστορίας μας, έκανε λόγο στο σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.
Ο κ. Αμβρόσιος τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κάποιοι που αμφισβητούν, πλαστογραφούν, ευτελίζουν και διαγράφουν αξίες, ιδανικά, ιερά, όσια, πολιτισμικά μεγαλεία, θεσμούς οικογένεια, Παιδεία και ότι άλλο υψηλό, ωραίο και αληθινό της φυλής μας. Όμως, παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι άλλοι που “φυλούν Θερμοπύλες”, κρατώντας άμυνα στην επίθεση που δεχόμαστε ως άνθρωποι και ως λαός. Ένας από αυτούς είναι και ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιώς, τα μέλη τού οποίου ορθώνουν το ανάστημά τους, αγωνίζονται και αντιστέκονται κόντρα σε όλες τις κακόβουλες διαστρεβλώσεις και σκοπιμότητες».
Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αθανάσιος Χρονόπουλος, που χαρακτήρισε τον κ. Αμβρόσιο, πνευματικό ταγό της ηρωικής και μαρτυρικής γης των Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ο οποίος με το ανύσταχτο ενδιαφέρον και την αφειδώλευτη αγάπη του αγκαλιάζει και ευλογεί όλες τις ελληνορθόδοξες δραστηριότητες.
Ακολούθως ο κ. Χρονόπουλος αναφέρθηκε επιγραμματικά στο μέχρι στιγμής έργο του συλλόγου, οι πιο σημαντικές δράσεις του οποίου είναι οι εξής: α) Η ανέγερση δύο ανδριάντων (ενός στο κέντρο του Πειραιά στις 22/3/2003 και του άλλου στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας στις 25/3/2006) του εθνεγέρτη Ιεράρχη Παλαιών Πατρών Γερμανού, β) Η καθιέρωση τέλεσης μνημοσύνου στις 30 Μαΐου κάθε έτους υπέρ του Ιεράρχη και των υπολοίπων γνωστών ή αφανών αγωνιστών τού ’21, γ) Η παραγγελία σε εξειδικευμένη Μονή της Ρωσίας για να φιλοτεχνηθεί το πρώτο πιστό αντιγράφο του Λαβάρου του Έθνους, με το οποίο αρχίζει η παρέλαση στον Πειραιά, δ) Η δωρεά εικόνας μετά Ιερού Λειψάνου, του Αγίου Γρηγορίου του Ε΄ του μαρτυρικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας (Σεπτέμβριος 2016), ε) Η τέλεση μνημοσύνου στον Ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού στο Πασαλιμάνι, παρουσία του Μητροπολίτη της κατεχόμενης Κερύνειας Κύπρου κ. Χρυσοστόμου (Ιανουάριος και Δεκέμβριος 2016).
Ακόμα, στ) Η επαναφορά της κεντρικής οδού των Καλαβρύτων στο όνομα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (Μάρτιος 2016) και ζ) Η δωρεά στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Άρμπουνα Καλαβρύτων (τόπος καταγωγής του Παπουλάκου) όλων των ιερών σκευών για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, μίας Σταυροθήκης με λείψανο του Μεγάλου Αθανασίου και μίας υπέροχης εικόνας της Θεομήτορος, που φιλοτεχνήθηκε στο Άγιο Όρος (Δεκέμβριος 2016 και Ιανουάριος 2017).
Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του ο κ. Χρονόπουλος αναφέρθηκε στις προγραμματισμένες δράσεις του συλλόγου, μεταξύ των οποίων είναι η ανέγερση δύο ακόμη ανδριάντων του Εθνεγέρτη Γερμανού (στην Κλειτορία Καλαβρύτων και στην Μονή Κατακεκρυμμένη ή Πορτοκαλαιούσα του Άργους, όπου εκάρη μοναχός), η ανέγερση ανδριάντα τού Χριστόφορου Παναγιωτόπουλου (Παπουλάκος) στο χωριό Άρμπουνα Καλαβρύτων και η δωρεά δύο σκευών δισκοπότηρων στην Μητρόπολη Δημητσάνης, εις μνήμην των δύο Καλαβρυτινών δωρητών και ιδρυτών του Εθνικοθρησκευτικού Γιαννακοπουλείου Ιδρύματος Πειραιώς.
Στο τέλος της τιμητικής εκδήλωσης ο τοπικός Ποιμενάρχης πρόσφερε στον πρόεδρο του Συλλόγου μια γκραβούρα της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου και μια εικόνα τού όρκου των αγωνιστών τού ’21 στην Ι. Μ. Αγίας Λαύρας ενώ με τη σειρά του ο Αθανάσιος Χρονόπουλος πρόσφερε στον Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο ως ευχαριστήριο τρία αντίτυπα βιβλίου με τα Πρακτικά της Β΄ και Γ΄ Επιστημονικής Ημερίδας για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τον Χριστόφορο Παπουλάκο (επιμέλεια π. Νεκταρίου Πέττα), το βιβλίο τού αγιορείτη Γέροντος π. Μαξίμου του Ιβηρίτου με τίτλο: «Νέαι ηγιασμέναι μορφαί εις τον αμπελώνα του Κυρίου. π. Νικόλαος Πέττας (1941-4.1.2000) και η πρεσβυτέρα του Ανθή (1943-6.12.2012)» και μια μεγάλη κορνίζα με την μορφή τού Χριστοφόρου του Παπουλάκου, την οποία ο κ. Αμβρόσιος ασπάστηκε ευλαβικά, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, ο πρώην βουλευτής Αχαΐας Αθανάσιος Νταβλούρος, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός, ο ιερατικός προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας Σωτήριος Τσενές.