ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΙΩΑΝΝΗ Π. ΤΡΑΓΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΗΣ "ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ" ΣΤΑΥΡΟ ΛΙΛΟΓΛΟΥ

Ο κ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ δήλωσε:
"Έχουν περάσει τρεις, μόλις μήνες, από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και έχουν απομείνει λίγες μόνο μέρες πριν περάσουμε στο 2008. Είναι γεγονός, ότι η Ελλάδα διανύει σήμερα μια περίοδο καθοριστικής σημασίας για τη μελλοντική της πορεία. Βρίσκεται σε μια κομβική καμπή της αναπτυξιακής της τροχιάς. Η Ελλάδα περνάει με σταθερά βήματα σε μια άλλη εποχή. Την εποχή της μετριοπάθειας, της υπευθυνότητας, των μεταρρυθμίσεων.
Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έστειλαν το δικό τους μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις. Άλλωστε, η «αποστολή μηνυμάτων» είναι μια φυσική ροπή του εκλογικού σώματος και χρέος των κομμάτων - που φιλοδοξούν να υπηρετήσουν την κοινωνία - είναι να τα αποκωδικοποιούν και να τα αναλύουν. Με άλλα λόγια, να τα λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους.
Όταν το 2004 αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης, η χώρα βρισκόταν εγκλωβισμένη σε ένα πολιτικό μοντέλο με δομές αναχρονιστικές, τελματωμένο, που είχε κάνει προ πολλού τον κύκλο του και βρισκόταν ήδη σε παρακμιακή κατάσταση. Ένα μοντέλο που είχε ως χαρακτηριστικό του γνώρισμα την ταύτιση κόμματος και κράτους, την εξυπηρέτηση κρατικοδίαιτων συμφερόντων, την διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα.
Εμείς, απέναντι σε αυτή τη πραγματικότητα δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουμε ένα και μόνο δρόμο: αυτό των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Ξεκινώντας από τα αυτονόητα όπως ήταν η απογραφή – ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες την πραγματική κατάσταση της οικονομίας – μέχρι την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, τις αποκρατικοποιήσεις, τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, τη μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση, τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Εφαρμόσαμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που έδινε έμφαση στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Τα έως σήμερα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος είναι απτά, χειροπιαστά. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρωζώνη, το δημοσιονομικό έλλειμμα περιορίστηκε κάτω του 3%, η ανεργία μειώθηκε σημαντικά, ο πληθωρισμός περιορίστηκε – παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς επιδράσεις της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου - οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν, το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα μετρήσιμα, που δείχνουν ξεκάθαρα ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.
Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι αποφύγαμε κάποια λάθη ή παραλείψεις, ούτε ότι όλα τα προβλήματα της χώρας έχουν λυθεί. Αντιθέτως, μένουν πολλά ακόμα να γίνουν.
Στην αρχή της νέας κυβερνητικής μας θητείας, οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες και τα προβλήματα δύσκολα. Η Ελλάδα καλείται να κερδίσει το στοίχημα της μακροχρόνιας δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της μείωσης του δημόσιου χρέους. Της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Της συγκράτησης των πληθωριστικών πιέσεων και του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε να προχωρήσει η χώρα σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Της επιτάχυνσης των προσπαθειών στην έρευνα και τη καινοτομία, με την αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και τεχνολογία. Της προστασίας του περιβάλλοντος, με την αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης των οικοσυστημάτων, των υδάτων και τον έλεγχο των εκπομπών αερίων. Της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος, με ήπιο τρόπο και χωρίς αιφνιδιασμούς, ώστε να αρθούν οι υπερβολές, οι στρεβλώσεις και οι αδικίες που το χαρακτηρίζουν.
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι πολίτες έστειλαν το δικό τους ξεκάθαρο μήνυμα. Με ώριμη κρίση, διαπίστωσαν ότι με το φόβο, την ατολμία, την ακινησία η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει ταχύτητα. Σε μια εποχή όπου τα πάντα γύρω μας μεταβάλλονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, εμείς δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι. Δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε με τις λογικές της στασιμότητας, της συντήρησης, της στείρας άρνησης κάθε προσπάθειας αλλαγής. Δεν μπορούμε να περιοριζόμαστε στην απλή διαχείριση των προβλημάτων. Οι πολίτες συνειδητοποίησαν ότι η μετάβαση στη νέα εποχή απαιτεί μια πιο γενναία πολιτική μεταρρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού του 2008 που ψηφίστηκε, αυξάνουμε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά 18%, αυξάνουμε τις συντάξεις του ΟΓΑ κατά 19%, συστήνεται το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, χορηγούμε το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, αυξάνουμε το κατώτατο επίδομα ανεργίας κατά 10%, αυξάνουμε σημαντικά το μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είχαμε δεσμευτεί.
Από τους πρώτους μήνες της νέας τετραετίας, με αίσθημα ευθύνης έναντι του τόπου, τολμάμε και αντιμετωπίζουμε μεγάλα ζητήματα που χαρακτηρίζονταν από χρόνιες παθογένειες, όπως είναι το Ασφαλιστικό σύστημα και η Ολυμπιακή Αεροπορία. Με κοινωνική ευαισθησία, με διάλογο, με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση.
Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μου, θέλω – με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Ρωσία – να κάνω κάποιες σημαντικές επισημάνσεις. Η επιτυχημένη συνάντηση των δύο ηγετών επαναβεβαίωσε τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, καθώς και την συνέχιση μιας εξωτερικής πολιτικής υψηλού πολιτικού επιπέδου, που έχει χαράξει ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη αλλά και την συνέχιση της προσέγγισης για τον ενεργειακό αγωγό φυσικού αερίου "Southstream", ο Πρωθυπουργός εξασφάλισε την προώθηση πολύ σημαντικών, για την οικονομία και την εξωτερική μας πολιτική, έργων. Η χώρα μας, ιστορικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει το προνόμιο να βρίσκεται σε αυτό το γεωγραφικό σταυροδρόμι που την καθιστά γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Αυτό το γεωοικονομικό πλεονέκτημα το εκμεταλλεύεται στο έπακρο ο Πρωθυπουργός, υπηρετώντας με άριστο τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία, έναν κόσμο διαρκώς αυξανόμενων προκλήσεων αλλά και ευκαιριών, η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος της Ν.Α. Ευρώπης και παίρνει τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Και αυτή η θέση, φέρνει την σφραγίδα του Κώστα Καραμανλή".

 
Top