Συνέντευξη του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. ΓΙΑΝΝΗ Π. ΤΡΑΓΑΚΗ ,
στον συνεργάτη της εφημερίδας ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ
ΛΙΛΟΓΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Να ξεκινήσουμε αυτή την επικοινωνία μας με τις απεργίες. Πως βλέπετε, κατά την κρίση σας, την εξέλιξη τους; Είναι σε διαδικασία αποκλιμάκωσης ή εντείνονται; Θα ήθελα την άποψη σας.
«Γιάννης Τραγάκης»:
Κοιτάξτε, ξεκίνησε την Δευτέρα 17/3, η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη το μεσημέρι ή το απόγευμα. Έχω την αίσθηση, ότι μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα αποκλιμακωθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Βάζετε, δηλαδή, deadline την ψήφιση του νομοσχεδίου;
«Γιάννης Τραγάκης»: Τι σημαίνει απεργία; Απεργία σημαίνει διεκδικώ, διεκδικώ μήπως πετύχω την αλλαγή σε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου. Νομίζω ότι από την Πέμπτη και μετά δεν υπάρχει νόημα. Μην ξεχνάτε, ότι η κοινή γνώμη έχει στραφεί εναντίον κάποιων συνδικαλιστών, είτε για τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τις απεργίες, είτε για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν απέναντι σε αυτούς που θέλουν να διασφαλίσουν το δικαίωμα της εργασίας. Διότι, όσο ιερό είναι το δικαίωμα της απεργίας, άλλο τόσο ιερό είναι και το δικαίωμα της εργασίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Βλέπω, όμως, και άλλες επαγγελματικές ομάδες να ετοιμάζονται για απεργία. Πρατηριούχοι, φαρμακοποιοί, δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές …δηλαδή μήπως αυτή η εκτίμηση που κάνατε, ότι οδεύουμε σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, είναι περισσότερο μια ευχή;
«Γιάννης Τραγάκης»:
Εγώ αναφέρθηκα στο ασφαλιστικό, δεν αναφέρθηκα στα άλλα αιτήματα που εκφράζουν ομάδες εργαζομένων ή επαγγελματιών, όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι άλλες ομάδες εργαζομένων . Η εκτίμηση που έκανα αφορούσε το ασφαλιστικό και πιστεύω ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που αφορούν το ασφαλιστικό θα εκτονωθούν μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου την Πέμπτη.
.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το επιχείρημα των απεργών και της αντιπολίτευσης είναι ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα μέσα, όπως είναι η δικαιοσύνη, οι αγωγές, τα ΜΑΤ, προκειμένου να κάμψει τους απεργούς. Θα ήθελα μια απάντηση σε αυτό.
«Γιάννης Τραγάκης»: Προτού σας απαντήσω σε αυτό, θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση είχε θέσει το ασφαλιστικό σε δημόσια διαβούλευση δύο χρόνια. Τώρα, αν προσήλθαν ή όχι οι κοινωνικοί εταίροι ή τα πολιτικά κόμματα είναι άλλο θέμα. Άλλοτε προσέρχονταν στο διάλογο και άλλοτε έφευγαν. Έγιναν πάρα πολλές συζητήσεις. Σας θυμίζω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. αφιέρωσε μια ολόκληρη συνεδρίαση για να ακούσει τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων πάνω σε αυτό το θέμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν ενστάσεις σε αυτό που λέτε. Πράγματι έγινε μια προσπάθεια διαλόγου, αλλά για το τελικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δηλαδή γι' αυτό που συζητάμε τώρα, δεν έγινε διάλογος. Δεν δόθηκε αυτό το νομοσχέδιο σε κοινή θέα, ώστε να τοποθετηθούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα.
«Γιάννης Τραγάκης»:
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου είχαν δοθεί και στα κόμματα και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και είχαν ήδη τοποθετηθεί. Σας θυμίζω, για παράδειγμα, ότι είχαν τοποθετηθεί εναντίον της ενοποίησης των ταμείων. Δεν σας κρύβω, όμως, ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι τόσο εμπεριστατωμένο και λεπτομερειακά σχεδιασμένο που θα χρειαστεί πολύ λίγες υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα για να υλοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο έχει υποστεί επεξεργασία σε βάθος, ώστε να είναι άμεσα εφαρμόσιμο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Απαντήστε μου, όμως, στο ερώτημα που σας έθεσα προηγουμένως, ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να κάμψει τους απεργούς;
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, στο θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη και το κοινωνικό σύνολο. Διότι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που θίγονται ανεπανόρθωτα από τις απεργίες. Αυτή η πραγματικότητα καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, στοιχείο που καταδεικνύει ότι υπάρχει μια δυσαρμονία μεταξύ των προτάσεων των συνδικαλιστών και αυτών της κοινής γνώμης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο κόσμος έχει μια άποψη για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, ενδεχομένως να τη θεωρεί αναγκαίο κακό αλλά δεν δείχνει και ότι συμφωνεί με αυτή. Από την άλλη, με εκείνο που σίγουρα δεν συμφωνεί είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται ορισμένες κινητοποιήσεις και όπως είδαμε σε κάποιες εφημερίδες ορισμένα γκάλοπ που δείχνουν ότι ένα ποσοστό των πολιτών συναινεί με το μέτρο της επίταξης. Θα ήθελα τη γνώμη σας.
«Γιάννης Τραγάκης»:
Ο λόγος είναι απλός. Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή στη Φυλή εμποδίζεται η είσοδος των απορριμματοφόρων των Δήμων εκείνων που δεν απεργούν οι εργαζόμενοι τους. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μείνει ανοιχτή η χωματερή της Φυλής.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα υιοθετηθεί τελικά το μέτρο της επιστράτευσης;
«Γιάννης Τραγάκης»: Πιστεύω πως όχι, διότι θα εκτονωθεί η κατάσταση. Εάν, όμως, δεν εκτονωθεί, τότε εκτιμώ ότι το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθμίσει το δημόσιο συμφέρον, να σταθμίσει τη δημόσια υγεία, να σταθμίσει το δικαίωμα των άλλων εργαζομένων να εργασθούν και αν χρειασθεί θα πρέπει να προχωρήσει στο μέτρο της επίταξης. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι παράνομη η κατάληψη της χωματερής ή στο πλαίσιο του αγώνα είναι ένα θεμιτό μέσο στη διεκδίκηση αιτημάτων;
«Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς είναι παράνομη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάντως ξέρετε τι λένε κάποιοι; Ότι η κυβέρνηση σκοπίμως άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι, ώστε να στρέψει τη κοινή γνώμη εναντίον των απεργών.
«Γιάννης Τραγάκης»:
Επειδή το ακούω συχνά αυτό, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι ένας μύθος. Η κοινή γνώμη στράφηκε εναντίον των απεργών εξαιτίας των ενεργειών των ίδιων των απεργών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να μου πείτε εάν υπάρχουν πιέσεις ή συστάσεις προς τη ΔΑΚΕ να σταματήσει την απεργία στη ΔΕΗ.
«Γιάννης Τραγάκης»:
Γνωρίζετε ότι στη συζήτηση στην Επιτροπή έγιναν ορισμένες σοβαρές διορθωτικές βελτιώσεις σε ότι αφορά στη ΔΕΗ. Αφορούσαν τον κλάδο υγείας, την αυτοτέλεια των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ και άλλες σοβαρές διορθώσεις. Επομένως, δεν τίθεται θέμα συστάσεων ή πιέσεων.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στο ασφαλιστικό ή η κυβέρνηση είναι άκαμπτη; Θέλω να πω, μήπως έχει επενδύσει επικοινωνιακά στο ασφαλιστικό και θέλει να κάνει επίδειξη ισχύος;
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι, δεν είναι θέμα επίδειξης ισχύος. Είναι η σταθερή θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό. Το ασφαλιστικό είναι η αιχμή της μεταρρυθμιστικής μας πολιτικής και γνωρίζετε ότι προεκλογικά κατεβήκαμε στις εκλογές με τις θέσεις μας για το ασφαλιστικό. Σας επαναλαμβάνω, όμως, ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή υπήρξαν βελτιώσεις του νομοσχεδίου. Έγιναν αρκετές διορθώσεις στη ΔΕΗ, όπως και στο θέμα των ΟΤΑ όπου η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και έφερε την τροπολογία για την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πολιτικό κόστος σήμερα είναι μικρότερο από εκείνο που εισέπραξε σε περιόδους αδράνειας και ότι σε βάθος χρόνου θα εξέλθει ωφελημένη από αυτή την αντιπαράθεση;
«Γιάννης Τραγάκης»:
Εγώ δεν ξέρω αν θα εξέλθει ωφελημένη η κυβέρνηση. Εκείνος που θέλω να εξέλθει ωφελημένος είναι ο ελληνικός λαός. Και από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα βγει ωφελημένος σε βάθος χρόνου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι προχωράτε στο ασφαλιστικό για εισπρακτικούς λόγους, ότι το ταμείο είναι μείον και γι' αυτό θέλετε χρήματα.
«Γιάννης Τραγάκης»:
Μα δεν θα εισπράξει το ταμείο, το ταμείο δίνει. Όπως είδατε, δημιουργούμε το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών και του δίνουμε το 4% των φόρων προστιθέμενης αξίας, το 10% των αποκρατικοποιήσεων και το 10% του κοινωνικού πόρου, έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει τους μελλοντικούς συνταξιούχους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς εξηγείται ότι η Κυβέρνηση στο ασφαλιστικό ζητάει από όλους τους πολίτες θυσίες και, την ίδια ώρα, οι Βουλευτές με προνομιακή σχέση, μόνο με οκτώ χρόνια, μπορούν να πάρουν σύνταξη.
«Γιάννης Τραγάκης»:
Τα τέσσερα χρόνια έγιναν οκτώ. Θα σας θυμίσω ότι από το 1952, χρειάζονταν 48 μήνες πλήρους βουλευτικής θητείας για να αποκτήσεις συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Τώρα οι 48 μήνες διπλασιάστηκαν και έγιναν 96. Και να μην ξεχνάτε ότι αυτό αφορά στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Διότι για να πάρει ένας Βουλευτής σύνταξη πρέπει να πάει στα 65.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τους βουλευτές της Ν.Δ. τι γίνεται; Εντάσσονται όλοι κάτω από την ομπρέλα της κομματικής πειθαρχίας και τι θα γίνει με εκείνους που πιθανό δεν θα ενταχθούν τόσο καλά;
«Γιάννης Τραγάκης»:
Καταρχήν, δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία και το έχω τονίσει επανειλημμένως αυτό. Οι βουλευτές της Ν.Δ. είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τις απόψεις τους και από τις διαφορετικές απόψεις προκύπτει η σύνθεση. Άλλωστε όπως γνωρίζετε, ως εκ της θέσεώς μου, με τον κ. Πρωθυπουργό συναντιόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα και βέβαια κυρίαρχο θέμα ήταν το ασφαλιστικό. Είναι σε όλους μας γνωστό ότι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό είναι η κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης και είμαστε όλοι συστρατευμένοι πίσω από την επιλογή αυτή.

 
Top