Βαρέα μέταλλα πάνω από τα όρια στον Εθνικό Κήπο

γράφει ο καθηγητής φυσικής αγωγής Σταύρος Λιλόγλου


Επικίνδυνα βαρέα μέταλλα σε ποσότητα πάνω από τα όρια ασφαλείας ανιχνεύθηκαν στο έδαφος του Εθνικού Κήπου, που αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες βόλτες του Σαββατοκύριακου για τα παιδιά της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα «ΝΕΑ» τα εν λόγω στοιχεία ανιχνεύθηκαν στο χώμα της παιδικής χαράς, στα μονοπάτια, στο γκαζόν και περιλαμβάνουν μόλυβδο, κάδμιο και ψευδάργυρο. Η αποκάλυψη της επικίνδυνης αυτής για τη δημόσια υγεία κατάσταση έγινε μετά από πειραματικό ερευνητικό πρόγραμμα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η εδαφολόγος Τίνα Γιαννακοπούλου δήλωσε στην εφημερίδα ότι πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη που λαμβάνει χώρα στην Αττική και συμπληρώνει ότι «εάν μελετήσουμε την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα των εδαφών στην Αθήνα, θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε αφενός τα επίπεδα της ρύπανσης και αφετέρου τους τρόπους αποκατάστασης».
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες πηγές των βαρέων μετάλλων που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα και εισχωρούν στο νερό, στο έδαφος και από εκεί στα αγαθά της γης, είναι τα κακοσυντηρημένα καταλυτικά αυτοκίνητα και οι εκπομπές από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Η κ. Γιαννακοπούλου συμπληρώνει ότι ειδικά στις παιδικές χάρες τα παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με το έδαφος και έχει υπολογιστεί ότι κάθε παιδάκι που παίζει στην παιδική χαρά – είτε με την εισπνοή, είτε με την κατάποση – «καταναλώνει» 0.3 γραμμάρια εδάφους. Οι επιπτώσεις των βαρέων μετάλλων στον οργανισμό είναι ιδιαίτερα σοβαρές και αφορούν αλλεργική αντίδραση, απώλεια μνήμης, υψηλή πίεση, κατάθλιψη, αϋπνία, αυξημένες συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης στο αίμα, παθήσεις των νεύρων κ.α.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απορρύπανσης του εδάφους από τα βαρέα μέταλλα όπως αναφέρει το δημοσίευμα είναι η φυτοαποκατάσταση – με το φύτεμα ειδών που έχουν την ικανότητα να απορροφούν μεγάλες ποσότητες ρύπου στο σώμα τους.
 
Top