Τη διατήρηση και διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επικύρωσε χτες η κυβέρνηση


Στο «σκοτάδι» του εργασιακού μεσαίωνα βυθίζει η κυβέρνηση χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, διατηρώντας και διευρύνοντας τα πλαίσια της «ευελφάλειας» πάνω στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Οπως προκύπτει από τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής που συνεδρίασε χτες για το ζήτημα των «stage» με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Εσωτερικών, Επικρατείας και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, η επίθεση στο δικαίωμα για σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα θα ενταθεί.

Η κατάργηση των «stage» στο Δημόσιο που το ΠΑΣΟΚ διακήρυσσε προεκλογικά κάνοντας εμπόριο ελπίδων, σήμερα «μεταφράζεται» στην απόλυση περίπου 23.000 εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, στη θέση τους θα προσληφθούν εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στον ιδιωτικό τομέα τα «stage» παραμένουν με το μανδύα της μαθητείας. Στο πλαίσιο αυτό, η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε:

-- «Καταργούνται και απαγορεύονται τα stages στον δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ». Δηλαδή οι όμηροι τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ πετιούνται στο δρόμο, αφού τα «stage» καταργούνται αλλά εκείνοι δε μονιμοποιούνται.

-- «Στον ιδιωτικό τομέα τέτοιες σχέσεις εφ' όσον ισχύουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις (ασφαλιστικές κ.ά.) και χρηματοδοτούνται κυρίως από κοινοτικά κονδύλια, είναι δυνατό να λειτουργήσουν ως μαθητεία». Η κυβέρνηση υπόσχεται στους επιχειρηματίες φτηνά εργατικά χέρια και στους ανέργους προσωρινή εργασία. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δε ξεκαθάρισε ποιος θα πληρώνει για την ασφαλιστική κάλυψη των μαθητευόμενων. Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει κίνητρα για προσλήψεις απαλλάσσοντας τους εργοδότες από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, ενώ πολλά προγράμματα μαθητείας του ΟΑΕΔ προσφέρουν ήδη τσάμπα εργασία στις επιχειρήσεις.

-- Η τιμωρία των θυμάτων της γαλαζοπράσινης ψηφοθηρίας από τη σημερινή κυβέρνηση διαφαίνεται και από το ότι «τα "stages" που συνήφθησαν μετά την αναγγελία της ημερομηνίας των εκλογών είναι παράνομα», όσοι έχουν προσληφθεί τότε δε θα πληρωθούν.

-- Η κυβέρνηση «θα προχωρήσει για την κάλυψη άμεσων πραγματικών αναγκών στο Δημόσιο, σε φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα και στους ΟΤΑ, όπως αυτές αντικειμενικά θα προσδιοριστούν στην προκήρυξη θέσεων για τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου». Δηλαδή, διατηρούνται οι ελαστικές μορφές εργασίας με ημερομηνία λήξης. Το μόνιμο προσωπικό θα προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αφήνει πλήρως ξεκρέμαστους αυτούς που μέχρι να εκλεγεί τους ονόμαζε «όμηρους», επιμένοντας στη μη μοριοδότησή τους στο ΑΣΕΠ, με πρόσχημα την ...ισοτιμία.
Βάζει πλάτες η ΑΔΕΔΥ

Τη στήριξή της στην κυβέρνηση προσφέρει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, όπως προέκυψε και από το χτεσινό Γενικό Συμβούλιο, το οποίο παρακολούθησαν πολλοί εργαζόμενοι με «stage». Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚΕ και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης των «stage» και της μοριοδότησης των εργαζομένων στο ΑΣΕΠ. Η ΔΑΚΕ είπε να μονιμοποιηθούν άμεσα μόνο εκείνοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και οι «Παρεμβάσεις» συμπλήρωσαν να καθοριστεί από Γενικές Συνελεύσεις ποιοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι στα «stage» - που στις 2/11 προχωρούν σε πανελλαδική απεργία - χειροκρότησαν τη θέση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για κατάργηση του θεσμού των «stage» και των συμβασιούχων στο Δημόσιο, μονιμοποίηση όλων των «stage» και των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη, σταθερή και μόνιμη, με πλήρη δικαιώματα, εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις 2/11 με προοπτική κλιμάκωσης των αγώνων. Πλαίσιο που δεν έγινε δεκτό από τις υπόλοιπες δυνάμεις.

ΠΗΓΗ :
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
 
Top