«Η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ». Με τη φράση αυτή κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους σχολίαζε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε πηγαδάκι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τα αποτελέσματα για την εκλογή του νέου γραμματέα του Κινήματος.

Στην ουσία το συγκεκριμένο στέλεχος ήθελε να επισημάνει ότι ο χαμηλός αριθμός ψήφων που συγκέντρωσε στην ψηφοφορία ο νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Σωκράτης Ξυνίδης δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Γ. Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν θα είναι παράρτημα της κυβέρνησης, αντιθέτως θα ελέγχει τον Πρωθυπουργό και θα κρίνει τις επιλογές του. Στην Ιπποκράτους, λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμαψυχρολουσία στη διαδικασία για την ανάδειξη νέου γραμματέα- είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ξυνίδης πήρε 180 ψήφους, δηλαδή λιγότερες από όσες συγκέντρωσαν αθροιστικά ο Γ. Παναγιωτακόπουλος και τα άκυρα λευκά που ήταν 194 ψήφοι- άρχισαν να αναλύουν....

....τα μηνύματα της κάλπης, αναζητώντας τις αιτίες που οδήγησαν στη μερική αποδοκιμασία της επιλογής Παπανδρέου. Η ερμηνεία που δόθηκε έπειτα από την πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι νεοεκλεγείς βουλευτής Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης είναι ένα άγνωστο πρόσωπο στον στενό κομματικό πυρήνα και επομένως δεν είχε τη δυνατότητα να εισπράξει θετικές ψήφους από στελέχη που ενδεχομένως θα αναγνώριζαν την αξία του εάν τον ήξεραν καλύτερα. Ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ πάντως δεν επελέγη τυχαία από τον Γ. Παπανδρέου. Ως γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Ξάνθης, ο κ. Ξυνίδης ήταν από τα κομματικά στελέχη που στήριξαν την επανεκλογή του κ. Παπανδρέου στην προεδρία. Βεβαίως, στις εκλογές του 2007 είχε ενταχθεί και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Τον Μάρτιο του 2008, ο Σωκράτης Ξυνίδης ήταν επίσης ανάμεσα στους πέντε γραμματείς νομαρχιακών οργανώσεων της περιφέρειας με τους οποίους επέλεξε να γευματίσει παραμονή του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντάς τους ότι επιθυμούσε την εκλογή τους στο Εθνικό Συμβούλιο. Κανένα από τα συγκεκριμένα πέντε στελέχη δεν κατόρθωσε να εκλεγεί ως μέλος του οργάνου, εξέλιξη που προκάλεσε τότε τη δυσαρέσκεια του κ. Παπανδρέου και την απομάκρυνση έπειτα από μέρες του Χρ. Πολυζωγόπουλου, στον οποίο είχαν ανατεθεί τα οργανωτικά του συνεδρίου.

Οι πιο ψύχραιμοι αναλυτές της Ιπποκράτους βλέπουν πίσω από το αποτέλεσμα για την εκλογή γραμματέα και μία έντονη δυσαρέσκεια του κομματικού πυρήνα για τις επιλογές του Πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση της κυβέρνησης. Κάποιοι λένε ότι ο κ. Παναγιωτακόπουλος - πέραν της απήχησης που έχει σ΄ ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης του ΠΑΣΟΚ - εισέπραξε πολλές από τις αρνητικές ψήφους μελών του Εθνικού Συμβουλίου που θεωρούσαν ότι «κόπηκαν» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και από ομάδες στελεχών, π.χ. γεννηματικούς που πίστευαν ότι η κ. Γεννηματά έπρεπε να υπουργοποιηθεί ή ότι κάποιος εξ αυτών θα έπρεπε να αναλάβει γραμματέας του Κινήματος. Επιπλέον, στο ΠΑΣΟΚ κάποιοι είδαν ανάμεσα στα λευκά ψηφοδέλτια που καταμετρήθηκαν παλιούς εκσυγχρονιστές ή στελέχη που ανήκουν στο λεγόμενο βενιζελικό μπλοκ. Ακόμη και αμιγώς φιλοπαπανδρεϊκά στελέχη- λένε οι πληροφορίες- δεν στήριξαν την επιλογή Ξυνίδη, θεωρώντας ότι δεν συγκεντρώνει γύρω του τέτοια χαρακτηριστικά που θα βοηθούσαν τη συσπείρωση του κόμματος.
«Αποστρατεία» δύο γενεών
Επίσης, η επιλογή Παπανδρέου στο πρόσωπο του 46χρονου γραμματέα ερμηνεύθηκε από ορισμένους ως «αποστρατεία» δύο ολόκληρων γενεών στελεχών ανάμεσα στις οποίες υπήρξαν και πρόσωπα που είχαν εκδηλώσει την επιθυμία τους να διεκδικήσουν τη θέση του γραμματέα π.χ. Γιάννης Μίχας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Χρήστος Πολυζωγόπουλος. «Σήμερα γίναμε 5 χρόνων», σχολίαζε δηκτικά υψηλόβαθμος παράγων του ΠΑΣΟΚ μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο μιλώντας για απάλειψη 30 χρόνων ιστορίας του Κινήματος.

 
Top