Πλήρης κατάρρευση του δικομματισμού δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις που έρχονται στη δημοσιότητα. Το ΠΑΣΟΚ ανεπίσημα είναι ήδη τρίτο κόμμα με μονοψήφια ποσοστά αλλά προσπαθούν με νύχια και με δόντια να το διατηρήσουν στη ζωή. 2 μονάδες κάτω και η Ν.Δ σε σχέση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις.
Δείτε αναλυτικά: Τέσσερις δημοσκοπήσεις στις εφημερίδες της Κυριακής, από τις εταιρίες Κάπα Research , Public Issue, MARC, MRB αποτυπώνουν με σαφήνεια κάποια κοινά δεδομένα για τους πολίτες της χώρας. Μάλιστα, η δημοσκόπηση της MARC έγινε μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λ. Παπαδήμο. Τα συμπεράσματα είναι ότι η κοινή γνώμη περιβάλλει με εμπιστοσύνη σε πολύ υψηλά ποσοστά το νέο πρωθυπουργό ως προς την ικανότητά του να διαχειριστεί τα οικονομικά θέματα έναντι των πολιτικών, ότι ζητά κυβερνήσεις συνεργασίας, ότι το ΠΑΣΟΚ καταποντίζεται και φτάνει μέχρι και το ...11% με διαφορά τουλάχιστον 9 μονάδων από τη ΝΔ, αλλά η ΝΔ δεν εμφανίζει άνοδο, αντιθέτως με όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Επίσης, τίθεται θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικότερα, οι τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στις κυριακάτικες εφημερίδες , έχουν ως εξής:
Δημοσκόπηση Κάπα Research στο «Βήμα της Κυριακής»
Με υψηλό ποσοστό αποδοχής αναλαμβάνει να κυβερνήσει ο Λ. Παπαδήμος. Το 72,9% τον θεωρεί σωστή η μάλλον σωστή επιλογή στη θέση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύεται στο «Βήμα» της Κυριακής. Σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 11%.
Αναλυτικότερα:
Για το 78% ήταν «θετικό ή μάλλον θετικό» το βήμα για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ενώ το 20% εμφανίζεται «αρνητικό ή μάλλον αρνητικό».
Ασφαλές αισθάνεται το 78,6% του δείγματος, πως με τη νέα κυβέρνηση, η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι εξασφαλισμένη, ενώ μόλις το 9,8% νιώθει το αντίθετο.
Το 63,4% των πολιτών θεωρεί τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας ως την σωστότερη λύση σε σχέση με την επιλογή της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 34,4%.
Στην πρόθεση ψήφου η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει στο 24,1%, ενώ τα ποσοστά των κομμάτων, διαμορφώνονται ως εξής:
Επίσης:
Το 78% των πολιτών λέει «ναι» στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Ένα ποσοστό 78,6% αισθάνεται τώρα περισσότερο ασφαλές ότι με τη νέα κυβέρνηση η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι εξασφαλισμένη, ενώ μόλις το 9,8% αισθάνεται το αντίθετο. Ειδικότερα:
Το 78% κρίνει «θετικό ή μάλλον θετικό» βήμα τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ενώ το 20% εμφανίζεται «αρνητικό ή μάλλον αρνητικό».
Όσον αφορά στα συναισθήματα που δημιούργησε η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, το 42,2% απάντησε ελπίδα, το 17,4% ηρεμία, το 8,6% ανησυχία, το 8,5% αδιαφορία, το 7,5% οργή και μόλις το 5,4% απαισιοδοξία και φόβο. Ένα ποσοστό 1,9% απάντησε ότι το συναίσθημα που του δημιουργήθηκε ήταν λύπη και μόλις το 1,1% χαρά.
Να οδηγηθεί η χώρα άμεσα σε εκλογές, ζητεί το 34,4% των πολιτών.
Σε περίπτωση εκλογών αύριο και υπολογίζοντας μόνο τα έγκυρα θα είχαμε τα εξής αποτελέσματα:
Το βαρόμετρο της Public Issue στην Καθημερινή
Θετική γνώμη έχει το 55% για τον Λουκά Παπαδήμο και μόλις το 18%, αρνητική, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή» της Κυριακής. Μάλιστα 7 στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και 6 στους 10 του ΛΑΟΣ έχουν θετική γνώμη για τον κ. Παπαδήμο, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ θετική γνώμη έχει το 56%.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Παπαδήμο και στο ερώτημα για τη γνώμη των πολιτών στο πρόσωπο του προέδρου της βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, για τη θέση του πρωθυπουργού, είναι 25% θετικές γνώμες και 57% αρνητικές.
Ο κ. Παπαδήμος φαίνεται πως εμπνέει την εμπιστοσύνη των πολιτών για τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, καθώς το 45% των πολιτών δηλώνουν ότι τον εμπιστεύονται έναντι 35% που δεν τον εμπιστεύονται.
Το 60% των πολιτών πιστεύει ότι ο δικομματισμός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 9 μονάδες, ενώ για πρώτη φορά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ. Τα κόμματα λαμβάνουν:
ΝΔ με ποσοστό 28,5%, ΠΑΣΟΚ με 19,5%, ΣΥΡΙΖΑ με 12%, ΚΚΕ με 11%, ΛΑΟΣ 8,5%, Δημοκρατική Αριστερά 7,5%, Οικολόγοι 3,5% , Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%. Η αποχή καταγράφεται στο 27%.
Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας δε θα έχει αυτοδυναμία.
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Γιώργος Παπανδρέου λαμβάνει το 19%, ο Αντώνης Σαμαράς το 33%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης το 41%, ο Αλέξης Τσίπρας το 38% και η Αλέκα Παπαρήγα το 27%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο κανένας με 61%, ο Αντώνης Σαμαράς με 28% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 11%.
Στο μεταξύ, το 54% κρίνει αναγκαία τη διεξαγωγή εκλογών.
Στην ερώτηση για τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας, οι ερωτηθέντες στο Βαρόμετρο του Νοεμβρίου πιο σημαντικό θεωρούν το οικονομικό με 58% (έναντι 57% τον Οκτώβριο) και δεύτερο την ανεργία με 34%. Τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρούνται οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα, με 29%.
Μετά την παραίτηση Παπανδρέου, το 15% εκτιμά πως τα πράγματα στη χώρα μας πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση και το 77% εκτιμά πως πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση. Πριν την παραίτηση Παπανδρέου τα πράγματα πήγαιναν στη σωστή κατεύθυνση για το 8% και στη λάθος για το 86%.
Δημοσκόπηση της MARC για το «Έθνος της Κυριακής»
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC για το «Έθνος της Κυριακής», την πρώτη που διενεργήθηκε μετά την εκλογή Παπαδήμου στην κυβέρνηση, το 79,1% έχει θετικές γνώμες για το νέο πρωθυπουργό, το 76,4% τον καλεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις, το 54,1% πιστεύει ότι η θητεία του θα πρέπει να επεκταθεί και μετά τη 19η Φεβρουαρίου.
Ως προς τη στάση που κράτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για το θέμα της ανάδειξης πρωθυπουργού και το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, θετικά κρίνεται σε ποσοστό 20% ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς, σε ποσοστό 14,1% ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης και μόλις 12,8% είναι οι θετικές κρίσεις για τον τέως πρωθυπουργό , Γ. Παπανδρέου.
Δημοσκόπηση της MRB για την Real News
Στη δημοσκόπηση της MRB για την Real News της Κυριακής, το 58,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ζητά αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από την προεδρία του κόμματος, με επικρατέστερους στην κούρσα της διαδοχής τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Το ΠΑΣΟΚ από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, συρρικνώθηκε από το 18,1 % στο 11, 9% !
Η ΝΔ προηγείται κατά 10 σχεδόν μονάδες, με ποσοστό 21,8% αλλά καταγράφει πτώση κατά 1,9% από την προηγούμενη μέτρηση του Σεπτεμβρίου.
Το 68% των Ελλήνων θεωρεί ότι μόνο μια κυβέρνηση συνασπισμού, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.
http://www.pireasnews.gr