Από τον Σταύρο Λιλόγλου
Όσοι βρέθηκαν  στην Μάνη  το τριήμερο  15-16-17/2013 είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά την αναβίωση των ιστορικών ημερών  της συνάθροισης των επαναστατημένων Μανιατων...από τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη κατά την έναρξη της επανάστασης του 1821
Τρεις ημέρες γεμάτες ιστορία στο μοναδικό σκηνικό της Μάνης.

Με όλες τις τιμές - παρουσία πλήθους κόσμου - γιορτάστηκε και φέτος στον Δήμο της Ανατολικής Μάνης  η  επέτειος της 17ης Μαρτίου του 1821.
Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, ημερίδα ιστορίας, παρέλαση μαθητών, ιππικούς αγώνες, ποιήματα, παραδοσιακούς χορούς λαμπαδηδρομία, αναπαράσταση του όρκου των Μανιάτικων οικογενειών στην Αρεόπολη, δοξολογία, δέηση υπέρ πεσόντων, εκφώνηση του πανηγυρικού από τον  υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καράμπελα καθώς και Στρατιωτική παρέλαση στην Αρεόπολη απ' το Μικτό Λόχο Απόδοσης Τιμών του ΓΕΕΘΑ. 
Στις εκδηλώσεις παρέστη   ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά.

Η περιοχή της Μάνης καθόλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας παρέμεινε στην πραγματικότητα απόρθητη παρά τις συνεχείς και έντονες προσπάθειες των Τούρκων για την υποδούλωση της. Μάλιστα μετά τα Ορλωφικά του 1776 η περιοχή της Μάνης ανακηρύχθηκε σε ημιανεξάρτητη φόρου υποτελή ηγεμονία υπό την άμεση δικαιοδοσία του Καπουδάν Πασά. 
Τη διοίκησή της αναλάμβανε ένας από τους καπεταναίους της περιοχής, που διοριζόταν μπέης και ήταν υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης. Η φήμη των κατοίκων, ως σκληρών πολεμιστών σε συνδυασμό με τη σχετική αυτοτέλεια της περιοχής και το κατάλληλο έδαφος της χερσονήσου, που μπορούσε να λειτουργήσει ως ορμητήριο και παράλληλα ως καταφύγιο, είχαν καταστήσει τη Μάνη στη συνείδηση τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων, ως την πιο κατάλληλη πε­ριοχή για την έναρξη του μεγάλου αγώνα προς την απελευθέρωση του Έθνους. 
Πράγματι, παρά τις αντιπαλότητες μεταξύ των μεγάλων οικογε­νειών της περιοχής κατά τις τελευταίες δεκαετίες της Τουρκοκρατίας, σημειώ­θηκαν αρκετά επαναστατικά κινήματα και οργανώθηκε η καθολική συμμετοχή των Μανιατών στη μεγάλη επανάσταση. Τον Οκτώβριο του 1819, οι αρχηγοί συ­γκεντρώθηκαν στις Κιτριές στο σπίτι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, του τελευταίου μπέη της Μάνης και υπέγραψαν συμφωνία για συνεννόηση και κοινή προετοιμασία. 

Επί πλέον, πολλοί Μανιάτες καπεταναίοι, και ο ίδιος ο Πετρόμπεης εστηρι­χθεί στη Μάνη. Μάλιστα, το αρχικό σχέδιο του Υψηλάντη ήταν να μεταβεί ο ίδιος εκεί για την κήρυξη της επανάστασης, κάτι που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω των κινδύνων που υπέκρυπτε η μετακίνησή του στο ευρωπαϊκό έδαφος. Η ματαίωση του σχεδίου αυτού αντί να απογοητεύσει τους Μανιάτες μάλλον ενέτει­νε το επαναστατικό τους φρόνημα. Ήδη, από τις αρχές του 1821 επικρατούσε πολεμικός αναβρασμός στην περιοχή, όπως και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο.
Στα μέσα του Μαρτίου του Μαρτίου του 1821 οι προετοιμασίες είχαν πλέον φθάσει σε προχωρημένο στάδιο και στις 17 του ίδιου μήνα ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης κάλεσε του οπλαρχηγούς της Μάνης στην Αερόπολη. Εκεί βρίσκονταν και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης που ανέλαβε να μεταφέρει το μήνυμα της επανάστασης στους οπλαρχηγούς της Μεσσηνίας. Εκεί ο Μαυρομιχάλης του παρέδωσε μια σημαία λευκή με μπλε σταυρό στην μέση και γραμμένο στην κορυφή της το «Νίκη ή Θάνατος». 
Όχι ελευθερία γιατί άλλωστε η Μάνη πάντα ήταν ελεύθερη!

Νίκη ή Θάνατος λοιπόν είναι και το όνομα των τριήμερων εκδηλώσεων που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Μάνη. 
Φέτος μάλιστα, ξεκινώντας από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου, συνέπεσε με το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρα δίνοντας την δυνατότητα για ένα μοναδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων στους ταξιδιώτες του τριημέρου. 
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την την αναπαράσταση της ορκωμοσίας των οπλαρχηγών στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης την Κυριακή 17 Μαρτίου. 









*Πηγή Φώτο
Βίντεο από το report24.gr

 
Top