Γυρίζει μπούμεραγκ ο εκβιασμός των Ευρωπαίων. Ερχεται χιονοστιβάδα εξελίξεων
Αφετηρία απρόβλεπτων δραματικών εξελίξεων που θα κλονίσουν το οικοδόμημα της ευρωζώνης, αποτελεί η απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει το σχέδιο διάσωσης της χώρας, το οποίο επεβλήθη από το ευρωπαϊκό Διευθυντήριο και προβλέπει “κούρεμα” καταθέσεων. H διαχείριση του προβλήματος της Κύπρου  κρίση γίνεται τώρα μείζον πρόβλημα για την ευρωζώνη  την ΕΕ και τη γερμανική κυβέρνηση, που βλέπουν τα σχέδια  τους για  εξωστρακισμό των ρωσικών συμφερόντων να προκαλούν χιονοστιβάδα. Ο “εκβιασμός” γυρίζει μπούμεραγκ για την ΕΕ και τη γερμανοκίνητη τρόικα των σκληροπυρηνικών της ευρωζώνης, που βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωποι με μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί.
Η απόφαση ήταν ουσιαστικά ομόφωνη και ελήφθη με την υποστήριξη της κυβέρνησης, καθώς 36 βουλευτές κατεψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής, οι 19 του κυβερνώντος κόμματος απείχαν, ενώ κανένας δεν ψήφισε υπέρ.
 Δίνοντας “μαθήματα” υπεύθυνων χειρισμών και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, η κυπριακή πολιτική ηγεσία αγνόησε τις έξωθεν υποδείξεις και τους εκβιασμούς, αναζήτησε στηρίγματα και προτίμησε τελικά να “βάλει το πιστόλι στο τραπέζι” – κατά την έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει ο Γ. Παπανδρέου στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Προεξοφλώντας το “όχι” της Βουλής στο σχέδιο διάσωσης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση εργάστηκαν από κοινού πάνω σε εναλλακτικά σενάρια, στα οποία περιλαμβάνεται και η έξοδος της χώρας από το ευρώ.
Η “καυτή πατάτα” περνάει τώρα στα χέρια των Ευρωπαίων, που πρέπει να βρουν λύσεις αποδεκτές όχι μόνον από την Κύπρο αλλά και από τη Μόσχα, η οποία από “αμυνόμενη” βρίσκεται τώρα σε πλεονεκτική θέση.
Το ρώσικο χρήμα που ήταν ο πραγματικός στόχος του ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου, αντί να “κουρευτεί” και να εκδιωχθεί από την Κύπρο, προβάλει τώρα ως απαραίτητο στήριγμα και σανίδα σωτηρίας για τη Μεγαλόνησο, ιδιαίτερα μάλιστα αν η Λευκωσία δεν δείξει διάθεση συνδιαλλαγής με τις Βρυξέλλες.
Η απόφαση της Βουλής και η στάση των κομμάτων δείχνουν ότι η κυπριακή πολιτική ηγεσία είναι δεν είναι διαθειμένη  να υποκύψει και θα τραβήξει μέχρι τα άκρα τον “εκβιασμό”. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία της χώρας θα βρίσκεται τις επόμενες μέρες-εβδομάδες στην κόψη του ξυραφιού, με πολλαπλασιαζόμενα προβλήματα δυσλειτουργίας και τις τράπεζες κλειστές.
 
Top