Tην ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης «τρέχει» σε... γερμανικούς ρυθμούς τους διαγωνισμούς (ΣΔΥΤ) για την αποκλειστική παραχώρηση σε ιδιώτες της επεξεργασίας απορριμμάτων της Αττικής, με προφανή εκτόξευση του κόστους και βέβαιη... μετακύλισή του στα δημοτικά τέλη, ο αρμόδιος περιφερειάρχης φροντίζει εκ των προτέρων να ποντάρει... σε σίγουρο άλογο.
Πρόεδρος και ουσιαστικό αφεντικό του πολύπαθου ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), ο Γιάννης Σγουρός διευκολύνει με κάθε τρόπο την εταιρία Ηλέκτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα, ενισχύοντας καταχρηστικά τη «δεσπόζουσα» θέση της στον ρόλο του... εθνικού απορριμματοσυλλέκτη!
Η υπόθεση θα είχε ίσως περιορισμένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αν εκτός από τον «καβγά των εργολάβων» για την πίτα των σκουπιδιών δεν παρατηρούνταν περίεργες μεθοδεύσεις με αναιρέσεις διαγωνισμών, απευθείας αναθέσεις και λεόντειες συμβάσεις, που δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες ότι βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον με σημαντική επιβάρυνση της θέσης των καταναλωτών.
Τελευταίο επεισόδιο στην υπέρ Ηλέκτωρα (Μπόμπολα) προνομιακή μεταχείριση του κ. Σγουρού ήταν η ξαφνική ανατροπή απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ για διενέργεια διαγωνισμών με αντικείμενο τη λειτουργία δύο κομβικής σημασίας μονάδων, του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) και του Αποτεφρωτήρα Μολυσματικών Αποβλήτων, που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Φυλής.
Τις δύο συγκεκριμένες μονάδες εκμεταλλεύεται ήδη τα τελευταία χρόνια η εταιρία Ηλέκτωρ κάνοντας χρήση εξαιρετικά προνομιακών συμβάσεων, τις οποίες συνήψε με ιδιαίτερα γενναιόδωρους όρους, σε συνθήκες ανεξέλεγκτης δημόσιας σπατάλης, προ της οικονομικής κρίσης.
Κι ενώ οι συμβάσεις πλησιάζουν στη λήξη τους...
και το πιο φυσιολογικό θα ήταν να αναζητηθούν μικρότερα κόστη και καλύτερες αντισταθμιστικές παροχές για τον Σύνδεσμο με τη διενέργεια διαγωνισμών, ο κ. Σγουρός αποφάσισε να... αναιρέσει τον εαυτό του, αλλάζοντας ειλημμένες αποφάσεις και φέρνοντας στη θέση των διαγωνισμών απευθείας αναθέσεις προς τον ίδιο, γνωστό και μη εξαιρετέο, εργολάβο!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Με δύο διαφορετικές αποφάσεις στις 24 Μαΐου του 2013 που έχουν αναρτηθεί και στο σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου ενέκρινε ομόφωνα εισήγηση του προέδρου κ. Σγουρού για τη δημοπράτηση τευχών διαγωνισμού, σχετικά με τις δύο προαναφερόμενες μονάδες του ΕΜΑΚ και του Αποτεφρωτήρα. Ο περιφερειάρχης με πειστικά επιχειρήματα είχε εξηγήσει στα μέλη της επιτροπής γιατί με τη λήξη των σχετικών συμβάσεων πρέπει να προκηρυχθούν διαγωνισμοί προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Συνδέσμου και κατ' επέκτασιν του Δημοσίου και των καταναλωτών.
Ενδεικτικά λοιπόν σταχυολογούμε από τις σχετικές εισηγήσεις για τη μεν περίπτωση του ΕΜΑΚ ότι «η έγκαιρη έναρξη της σύνταξης των τευχών θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στην υπηρεσία να επεξεργαστεί και να βελτιστοποιήσει τόσο το οικονομικό όσο και το τεχνικό αντικείμενο της δημοπρατούσας σύμβασης αποβλέποντας στο δυνατό μεγαλύτερο όφελος του ΕΔΣΝΑ...» και στην περίπτωση του Αποτεφρωτήρα ότι «το τιμολόγιο της σύμβασης καθορίστηκε το 2006 λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά στοιχεία εκείνης της εποχής, δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί η οικονομική κρίση του 2010 που συνεχίζεται ως σήμερα και οδήγησε στη μείωση τιμών και στην αύξηση του ανταγωνισμού. Με τη σύνταξη νέων τευχών θα ενσωματωθούν τα σημερινά οικονομικά στοιχεία ώστε να καταστεί η λειτουργία του ΕΜΑΚ συμφερότερη για τον ΕΔΣΝΑ».
Και στις δύο περιπτώσεις δηλαδή οι διαγωνισμοί θα γίνονταν για τη βελτίωση των συμβάσεων στην κατεύθυνση του δημόσιου συμφέροντος και την εξασφάλιση καλύτερου αποτελέσματος για τον Σύνδεσμο. Αμ δε! Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων κι ενώ η σχετική απόφαση είχε εγκριθεί και είχαν δοθεί σχετικές εντολές στις υπηρεσίες για την εκπόνηση διαγωνισμών, ο κ. Σγουρός με αστεία προσχήματα ανέτρεψε τη δική του εισήγηση, ανακαλύπτοντας ότι είναι προτιμότερη η συνέχιση της εκμετάλλευσης των δύο μονάδων από τον Ηλέκτωρα για ακόμη τρία χρόνια!
Αναμφισβήτητα, η αρχική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ να προσφύγει σε διαγωνισμό και να μην ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης θεωρήθηκε απόλυτα εναρμονισμένη με το δημόσιο συμφέρον, αφού η λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών, που διεξάγεται σήμερα από εταιρία συμφερόντων Μπόμπολα, αμείβεται με τιμές που ίσως είναι οι υψηλότερες παγκοσμίως.
Ενδεικτικό είναι ότι ενώ η εγκατάσταση του ΕΜΑΚ στοίχισε 85.000.000 ευρώ στον Ελληνα φορολογούμενο, επιπλέον, η λειτουργία του κοστίζει σήμερα πάνω από 100 ευρώ ανά τόνο, αν αθροίσει κανείς τα 78 ευρώ ανά τόνο που εισπράττει ο κ. Μπόμπολας και τις δαπάνες ρεύματος, νερού αλλά και του προσωπικού που πληρώνει ο ΕΔΣΝΑ και απασχολείται στο ΕΜΑΚ. Ανάλογο είναι και το ποσό που εισπράττει η εταιρία του κ. Μπόμπολα για την αποτέφρωση των μολυσματικών αποβλήτων, που φτάνει τα 2.450 ευρώ ανά τόνο!
Είναι γεγονός ότι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων αυτών υπό τα σημερινά δεδομένα θα ήταν σημαντικά μικρότερο από το ήμισυ του κόστους που καταβάλλει ο ΕΔΣΝΑ.
Οπως εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές από τις τεχνικές υπηρεσίες του Συνδέσμου, τα σχέδια προκήρυξης των νέων διαγωνισμών θα μπορούσαν να προβλέψουν χαμηλότερες τιμές τουλάχιστον κατά 40% και σοβαρές δεσμεύσεις για τους νέους αναδόχους λειτουργίας ως προς την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, την ευθύνη διαχείρισής τους και τα αυστηρά όρια στα υπολείμματα του καταλήγουν στον ΧΥΤΑ, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα μπορούσαν να προβλέπουν επίσης σοβαρά πρόστιμα σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στις προδιαγραφές αυτές.
Τα σχέδια όμως αυτά παρέμειναν... στη θεωρία καθώς, όπως προαναφέρθηκε στη συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου, ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κ. Σγουρός με αιφνιδιαστική εισήγησή του και μάλιστα εκτός ημερήσιας διάταξης τροποποίησε την προηγούμενη απόφαση της Ε.Ε. και επέκτεινε τις ασύμφορες αυτές συμβάσεις κατά τρία έτη.
Με τον τρόπο αυτόν ικανοποίησε πλήρως την επιθυμία της εταιρίας Ηλέκτωρ να μην εκτεθεί σε διαγωνιστική διαδικασία και να συνεχίσει να εισπράττει, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις, υπέρογκα ποσά, που θα συνεχίσουν να πληρώνουν ανταποδοτικά οι πολίτες του Λεκανοπεδίου χωρίς κανένα περιβαλλοντικό όφελος.
Η διαπραγμάτευση του κ. Σγουρού με την εταιρία του κ. Μπόμπολα, η οποία έγινε υπό αδιαφανείς συνθήκες και χωρίς την υποψία ανταγωνισμού, επέφερε μια μείωση των τιμών μόλις κατά 15%, γεγονός που δεν αντισταθμίζει ούτε τη μείωση του κόστους λειτουργίας λόγω των μειώσεων των μισθών του προσωπικού ούτε το γεγονός ότι στη νέα σύμβαση δεν υφίστανται οι αρχικές υποχρεώσεις για εργασίες εκκίνησης. Η διαπραγμάτευση όμως του κ. Σγουρού απέφερε μια νέα πρωτοτυπία υπέρ του εργολάβου: Τη δέσμευση του ΕΔΣΝΑ ότι δεν θα καθυστερεί τις πληρωμές στον ανάδοχο, ο οποίος θα λαμβάνει τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ μηνιαίως!
Δηλαδή ο κ. Μπόμπολας κατάφερε να εξασφαλίσει την είσπραξη ακόμη 108.000.000 ευρώ (κατ' ελάχιστον) από τους πολίτες της Αττικής στα επόμενα τρία χρόνια για να οδηγεί τα απορρίμματά τους διαμέσου του εργοστασίου ΕΜΑΚ στον ΧΥΤΑ προς ταφή μαζί με τα συμβατικά σκουπίδια!
Η απόφαση αυτή του κ. Σγουρού, εκτός των άλλων, οδηγεί τις ακριβοπληρωμένες εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ που έχουν πληρώσει οι Ελληνες πολίτες σε πλήρη απαξίωση, αφού δεν υπάρχει δέσμευση του εργολάβου να προβεί στην αναγκαία ανακαίνισή τους, όπως θα ήταν υποχρέωση του μελλοντικού αναδόχου σύμφωνα με τα εκπονούμενα τεύχη.
Επίσης ο Αποτεφρωτήρας των μολυσματικών αποβλήτων με μαθηματική βεβαιότητα θα τεθεί στο περιθώριο της αγοράς, καθώς είναι αδύνατο να ανταγωνιστεί τους ιδιώτες, οι οποίοι προσφέρουν τιμές 600 ευρώ ανά τόνο στα νοσοκομεία, όταν με τη βάση νέα τιμή του κ. Μπόμπολα ο ΕΔΣΝΑ θα προσφέρει 1.700 ευρώ ανά τόνο. Ομως, και στην περίπτωση αυτή ο κ. Μπόμπολας είναι διασφαλισμένος, αφού θα λαμβάνει το προβλεπόμενο ποσό της σύμβασης, δηλαδή το κόστος του συν ένα παχυλό κέρδος. Αντιθέτως, το κόστος μιας περιορισμένης αξίας υπηρεσίας θα κληθούν να πληρώνουν πανάκριβα οι δημότες.
Αυτά τα μοναδικά για τα παγκόσμια χρονικά αξιοπερίεργα λαμβάνουν χώρα το 2013, προς δόξαν της διαπλοκής που συνεχίζει να θριαμβεύει στον ΕΔΣΝΑ, καθώς η τελευταία... διολίσθηση Σγουρού είναι μεν κραυγαλέα, δεν είναι όμως μοναδική.
Η εταιρία Ηλέκτωρ απέσπασε τον τελευταίο χρόνο επί προεδρίας Σγουρού αλυσίδα αναθέσεων και επεκτάσεων των συμβάσεών του, μακριά από τα πεδία οποιουδήποτε καλώς εννοούμενου ανταγωνισμού...
Αποκάλυψη: Στο μεγάλο κόλπο του ΕΔΣΝΑ και ο πάλαι ποτέ... στρατηγός του Σημίτη!
Ο κ. Σγουρός δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να κατέβει ως κοινός «κυβερνητικός» υποψήφιος με τη στήριξη όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας! Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις μάλιστα ισχυρίζεται ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις και μάλιστα από «άνθρωπο της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού», στο Μέγαρο Μαξίμου!
Το ερώτημα είναι πώς ο κ. Σγουρός θα μπορούσε να αντλήσει τη στήριξη της Ν.Δ. με τις... περίεργες παρέες που κάνει. Κοινό μυστικό στους διαδρόμους της Περιφέρειας είναι ότι ο μυστικοσύμβουλος του περιφερειάρχη αλλά και σύνδεσμος με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες είναι ο αλήστου μνήμης... «στρατηγός» του κ. Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος. Ο άνθρωπος δηλαδή που ομολόγησε τον χρηματισμό με 1.000.000 μάρκα από τη Siemens για λογαριασμό του κόμματος του ΠΑΣΟΚ...
Ο κ. Τσουκάτος, προφανώς αφιλοκερδώς, προσφέρει εκτός από πολιτικές συμβουλές και τις γνώσεις του σε επιχειρηματικά θέματα στον κ. Σγουρό, με τον οποίο συνδέεται με παλαιά φιλία. Εσχάτως δε έχει αναμειχθεί και στα θέματα των σκουπιδιών, αφού εκεί εντοπίζεται μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και συντρέχει η ανάγκη προστασίας του περιφερειάρχη από... λανθασμένες επιλογές.
Στην παρέα από την πλευρά του Ηλέκτωρα προστίθεται και ένας άλλος γνώριμος: Ο πρώην σύζυγος της Φώφης Γεννηματά και μηχανικός Αλέξανδρος Ντέκας, ο οποίος αποτελεί στέλεχος της εταιρίας και στενό συνεργάτη του Λεωνίδα Μπόμπολα. Ο κ. Ντέκας διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Τσουκάτο, ο οποίος εκτελεί και χρέη άτυπου διαύλου με τον περιφερειάρχη ως «στρατηγικός» του σύμβουλος.
Το συγκεκριμένο τρίγωνο, που διαθέτει αδιαμφισβήτητα κομματικά εύσημα στον χώρο του βαθέος ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύεται εξαιρετικά λειτουργικό στη συνεργασία του. Μόνο που δεν βοηθά τον κ. Σγουρό να αποκτήσει διαπιστευτήρια στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, η στενή σχέση με τον κ. Τσουκάτο δημιουργεί προφανές πρόβλημα πολιτικής και όχι μόνον αξιοπιστίας. Εκτός και αν με πειστικό τρόπο την αποκηρύξει, κάτι που πολύ αμφιβάλλουμε ότι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον...


Δημοκρατία
 
Top