Μπορούμε να δημιουργήσουμε έτσι μια θετική αντανάκλαση του, μια ανταπόδοση της προσφοράς του προς τα εμάς.
Εάν βρεθούμε όμως απέναντι από τις συνισταμένες που το αποτελούν, απέναντι από το λεγόμενο οικοσύστημα, από το ζωικό και φυσικό βασίλειο, από τη χλωρίδα και την πανίδα, τότε δημιουργούμε μια πολυεπίπεδη σύγκρουση, μια σύγκρουση με δυσοίωνα και δυσανάλογα αποτελέσματα για μας.
Η φύση μας εμπνέει, μας ζητά το σεβασμό, την πολυπολιτισμικότητα, αναδεικνύει τη μοναδικότητά, μας διδάσκει την οικονομία, την αρμονία, την ανακύκλωση κ.α.
Τα χρόνια που πέρασαν – δυστυχώς – οι συνεχόμενες παρεμβατικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν ήταν σε πολλές περιπτώσεις καταστροφικές για το περιβάλλον.
Έτσι, μολύνθηκαν πηγές, εξαντλήθηκαν πόροι, ρυπογόνες ουσίες διοχετεύτηκαν στο αειφόρο ορίζοντα, δεν ανακυκλώθηκαν προϊόντα – των οποίων η διαθεσιμότητα ήταν πεπερασμένη, κ.α.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να υιοθετηθούν τρόποι που ενσωματώνουν μια πράσινη και οικολογική περιβαλλοντική πολιτική, αλλά και τομείς δραστηριοτήτων φιλικών προς το περιβάλλον.
Εφαλτήριο για την αλλαγή στάσης αποτέλεσε η λεγόμενη Κλ ιματική Αλλαγή, αλλά και το γεγονός ότι ο πλανήτης γη ετεροκαταστρέφεται από αλόγιστες και σκόπιμες ανθρώπινες ενέργειες.
Πρέπει όλοι μας να δείχνουμε τον δέοντα σεβασμό στο περιβάλλον, μια καλή λύση για την συνεισφορά όλων μας είναι και η ανακύκλωση, μια τόσο απλή κίνηση, μα και τόσο σημαντική μπλε κάδοι υπάρχουν σε όλες τις γειτονιές τι πιο απλό από το να διαχωρίζουμε τα απορρίμματα μας και να τα απορρίπτουμε εκεί.
Το χαρτί μέσα από την ανακύκλωση μπορεί εύκολα να ξαναγίνει χαρτοπολτός και να ξαναπάρει την αρχική του μορφή, το γυαλί είναι ένα υλικό 100% ανακυκλώσιμο και μπορεί να ανακυκλώνετε συνέχεια εφόρου ζωής. Αυτό μπορεί να συμβεί ανάλογα με την περίσταση και την σύσταση τους και στα μέταλλα, πλαστικά, μπαταριές κ.α. που απορρίπτονται στα σκουπίδια ως σκουπίδια, αν λοιπόν χωριστούν κατά κατηγορίες και αξιοποιηθούν κατάλληλα μπορούν μέσα από την ανακύκλωση να επανέλθουν στην καθημερινότητα μας με την αρχική τους μορφή, η διαφορετική και με αυτόν τον τρόπο να τους δώσουμε ένα συνέχει κύκλο ζωής. Επίσης μέσα από αυτή την διαδικασία καταφέρνουμε να εξοικονομούμε και τεράστια ποσά ενέργειας, για παράδειγμα το αλουμίνιο μπορεί να εξοικονομήσει κάλλιστα μέχρι και το 90% της ενέργειας που θα χρειαζόταν για την παραγωγή ενός νέου από την αρχή.Πολλά αντικείμενα λοιπόν αντί για να γίνονται εστίες μόλυνσης η ακόμα περιττός όγκος στις είδη περιορισμένους χώρους υγειονομικής ταφής που διαθέτουμε μπορεί να αξιοποιηθούν προς όφελος δικό μας και του πλανήτη μας.
Τα ,,κακώς κείμενα’’ μας χαρακτηρίζουν και η περιβαλλοντική αισθητική γύρω μας πρέπει να αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για τον πολιτισμό μας, το σεβασμό για τη φύση, την αγάπη για τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, τη διάθεση για ζωή.
Το κάλεσμα κινδύνου της φύσης γιγαντώνετα ι. Ας δράσουμε λοιπόν οργανωμένα και αποτελεσματικά για την προστασία της.