Τη δυσαρέσκειά του για την εγκατάλειψη της υπόθεσης του Φαληρικού Ορμου εκφράζει μέσω της «Καθημερινής» το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»...

Οπως επισημαίνει, η ανάπλαση προωθήθηκε ως «δίδυμο» έργο με το Κέντρο Πολιτισμού (νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή) και προκειμένου να μη χαθεί χρόνος ζητήθηκε από το Ιδρυμα να καλύψει το κόστος των μελετών, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί εδώ και ένα έτος. Το έργο, όμως, όχι μόνο δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί ώστε να ξεκινήσει, αλλά υπάρχουν σκέψεις για «σαλαμοποίησή» του ελλείψει χρηματοδότησης, αν ποτέ υλοποιηθεί.

Η ανάπλαση του Φαληρικού Oρμου επαναπροωθήθηκε ήδη από το 2011 ως το πρώτο μεγάλο project για το «άνοιγμα» της πόλης προς τη θάλασσα: η δημιουργία μιας αθηναϊκής Ριβιέρας. Το σχέδιο είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2015, ώστε να εγκαινιαστεί ταυτόχρονα με το γειτονικό Κέντρο Πολιτισμού Iδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αλλάζοντας για πάντα το πρόσωπο της περιοχής.

Ωστόσο, ενώ η κατασκευή του Κέντρου (από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος») προχωράει με ταχείς ρυθμούς, η υπόθεση της ανάπλασης «χάθηκε»: το έργο δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, η ολοκλήρωση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου καθυστέρησε ενάμισι έτος, ενώ η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δόθηκε σε διαβούλευση μέσω της Περιφέρειας Αττικής μόλις πριν από λίγες ημέρες. Συνεπώς, το έργο δεν έχει την παραμικρή ελπίδα να είναι έτοιμο στα τέλη του 2015. Τελευταίως δε, ακούγονται σκέψεις περί τμηματικής υλοποίησης των έργων της ανάπλασης, δηλαδή περί «σαλαμοποίησης».

Oπως είναι επόμενο, η υπόθεση έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». «Το υπουργείο Περιβάλλοντος μας ζήτησε το 2010 να χρηματοδοτήσουμε τις μελέτες για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, ώστε να μη χαθεί χρόνος και να προλάβει το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος. «Το Ιδρυμα διέθεσε 3,5 εκατ. ευρώ, αναθέτοντας το σύνολο των μελετών (σ.σ. μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης των έργων) στα καλύτερα γραφεία της χώρας, ενώ έφερε την πολιτεία σε επαφή με τον Renzo Piano (σ.σ.: που σχεδίασε το Κέντρο Πολιτισμού), προκειμένου ο σχεδιασμός της περιοχής να είναι ενιαίος. Πράγματι ενοχλούμαστε γιατί δεν έχουν προχωρήσει καθόλου τα έργα, παρά τις διαβεβαιώσεις που μας έχουν κατά καιρούς δοθεί».

«Αν αφεθούν τα πράγματα στην τύχη τους, θα δούμε για άλλη μία δεκαετία να απαξιώνεται η ολυμπιακή υποδομή, να χάνονται σημαντικοί πόροι, να καταστρέφεται το όραμα δεκαετιών, να χάνεται για άλλη μια φορά η προοπτική ενός σημαντικού μοχλού ανάπτυξης της πόλης, που μπορεί να δώσει την ανάσα που χρειάζεται εδώ και τώρα», λέει στην «Κ» η αρχιτέκτων Ηβη Νανοπούλου, επικεφαλής της ομάδας που μελέτησε το έργο.

«Τα έργα στο θαλάσσιο μέτωπο, μαζί με το Κέντρο Πολιτισμού και το συνεδριακό κέντρο στο Τάε Κβον Ντο, αποτελούν ένα μοναδικό παράδειγμα ανάπλασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με έντονο κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Ας μην είναι μία ακόμη χαμένη ευκαιρία»...
 
Top