Μεσογειακή διατροφή: προστασία για τα παιδιά
γράφει ο καθηγήτης φυσικής αγωγής Σταύρος Λιλόγλου

Τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας είναι πολλά. Και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, έγιναν περισσότερα.
Αυτή τη φορά, ευεργετημένα προκύπτουν τα παιδιά, καθώς, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, αν η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, το παιδί που θα φέρει στον κόσμο θα έχει μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσει στη ζωή του άσθμα ή αλλεργίες.
Μάλιστα, αν το ίδιο το παιδί καταναλώνει φρούτα περισσότερες από οκτώ φορές την εβδομάδα, ψάρι περισσότερες από τρεις και φακές τουλάχιστον δύο φορές, η προστασία αυτή κατά του άσθματος και των αλλεργιών αυξάνεται.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η ασπίδα προστασίας προκύπτει από τον συνδυασμό μιας υγιεινής διατροφής, που περιλαμβάνει γνωστά αντιοξειδωτικά και θρεπτικές ουσίες, αλλά, όπως αναφέρει και η Λήδα Χατζή, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, «θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες, προκειμένου να καταλάβουμε καλύτερα τους μηχανισμούς αυτής της προστασίας».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 468 εγκύους και για 6½ χρόνια αφού είχαν φέρει στον κόσμο το παιδί τους.
Μιλώντας με αριθμούς, τα παιδιά που η μητέρα τους ακολουθούσε αυτή τη διατροφή είχαν 80% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα άσθματος και 45% να παρουσιάσουν αλλεργίες.
Αντίθετα, τα παιδιά που η μητέρα τους κατανάλωνε περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τέτοια προβλήματα, όποια και αν ήταν η δική τους διατροφή.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, που δίνει έμφαση στα λαχανικά, το ψάρι και τα υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο.
 
Top