6 Δεκεμβρίου:
Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή
Γράφει ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Σταύρος Λιλόγλου

Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα. Πέρασε πολύς καιρός για να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν έχουμε όμως άλλα περιθώρια να αφήνουμε το χρόνο να περνά χωρίς να κάνουμε κάτι για να το αντιμετωπίσουμε. Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, θα υποστεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής περισσότερο από άλλες περιοχές της Ευρώπης, γι' αυτό πρέπει να δράσουμε από τώρα.
Αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκε στο Πόζναν της Πολωνίας η κρίσιμη διεθνής διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές που ουσιαστικά θα θέσει τα θεμέλια για μια παγκόσμια συμφωνία αντιμετώπισης του προβλήματος στα επόμενα χρόνια. Η διεθνής κοινότητα έχει ευαισθητοποιηθεί και οι κυβερνήσεις πολλών χωρών έχουν ξεκινήσει ήδη να λαμβάνουν μέτρα και να εφαρμόζουν πολιτικές. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Ο καθένας από εμάς έχει ευθύνη και μπορεί να κάνει τη διαφορά για το περιβάλλον. Όλοι μπορούμε με απλές καθημερινές κινήσεις να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα και να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σε καλώ να κάνεις και εσύ ορισμένα πράγματα που μπορεί να φαίνονται μικρά αλλά μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά για το κλίμα του πλανήτη που ζεις και στον οποίο θα κληθούν να ζήσουν τα παιδιά μας.
Δέκα κινήσεις για να κάνουμε τη διαφορά στο κλίμα :

Σβήνουμε τα φώτα που δεν χρειαζόμαστε.
Αντικαθιστούμε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
Αν αγοράσουμε κλιματιστικό, προτιμάμε συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α και φροντίζουμε να έχουν την κατάλληλη ισχύ (BTU).
Το καλοκαίρι ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μας όχι χαμηλότερα από 27°C.
Αντικαθιστούμε τον ηλεκτρικό μας θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό.
Φροντίζουμε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας.
Επιλέγουμε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας για το πλυντήριό σας. Επιπλέον, πλένετε τα ρούχα σας σε ώρες μη αιχμής χρησιμοποιώντας νυχτερινό ρεύμα.
Αν το ψυγείο μας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίζουμε να κάνουμε τακτικά απόψυξη.
Όταν αντικαταθιστούμε τις συσκευές μας, προτιμούμε αυτές με ενεργειακή σήμανση Α.
Δεν αφήνουμε αναμμένες σε κατάσταση αναμονής (stand by) την τηλεόραση, τον υπολογιστή, τον εκτυπωτή, το στερεοφωνικό, το DVD και όλες γενικώς τις συσκευές.
 
Top