Γράφει ο καθηγητής φυσικής αγωγής Σταύρος Λιλόγλου*


Ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος έγινε 85 ετών! Ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου του 1925 και αυτή τη ημέρα οι φίλοι του γιορτάζουν τη... γέννηση όχι απλά ενός θρύλου, αλλά τη γέννηση ΤΟΥ Θρύλου.

Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν τμήματα σε 16 αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, στίβος, κολύμβηση, πυγμαχία, άρση βαρών, ιστιοπλοΐα, πάλη, τένις, σκοποβολή, καταδύσεις, κωπηλασία, κανόε καγιάκ - καγιάκ σλάλομ και επιτραπέζια αντισφαίριση), μετρούν εκατομμύρια φίλους στην Ελλάδα και έχουν καταφέρει να χτίσουν τη δική τους "αυτοκρατορία" στον αθλητισμό. Από τη μονιμοποίηση του στην κορυφή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (12 στα 13 τελευταία χρόνια) και την πρόκριση δύο φορές στους "8" του Champions League, στην "κυριαρχία" των 90's στο μπάσκετ, το "triple crown" του 1997 και τους ευρωπαϊκούς τίτλους σε πόλο και βόλεϊ.

Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου 1925, από τη συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς (Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς.
Μπορεί η ομάδα του Πειραιά να ιδρύθηκε το 1925 ωστόσο οι ρίζες της πάνε ακόμη πιο πίσω και συγκεκριμένα στο 1894, οπότε ιδρύθηκε ο Πειραϊκός Σύνδεσμος αλλά και στο 1909, όταν ήρθε στη ζωή η Πειραϊκή Ένωση. Οι δύο αυτές δυνάμεις ενώθηκαν στις αρχές του 1924 και δημιούργησαν τον Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Σύλλογο Πειραιώς.

Διαφωνίες που οδήγησαν στην ίδρυση:

Ήταν δυνατή ομάδα και μάλιστα κέρδισε με ευκολία τότε το Πρωτάθλημα Κέντρου. Ωστόσο, στις τάξεις της δεν άργησαν να εκδηλωθούν διαφωνίες ανάμεσα στους παίκτες με συνέπεια να το φθινόπωρο να διαλυθεί. Οι αδερφοί Ανδριανόπουλοι μαζί με τον τερματοφύλακα, Κώστα Κλειδουχάκη αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία νέας ομάδας, του Ολυμπιακού Ομίλου Πειραιώς. Από την άλλη, οι Χατζηανδρέου, Φερλέμης και Πέππας ίδρυσαν τον Πειραϊκό Όμιλο.

Οι δύο αντίπαλοι έδιναν μάχη για να επιβάλουν την κυριαρχία τους στον Πειραιά. Την εποχή εκείνη, μία ακόμη ομάδα της περιοχής, ο Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς, επίσης χωρίστηκε στα δύο.

Τελικά, πολλοί από τα μέλη των ομάδων μαζεύτηκαν σε μία ταβέρνα, αυτή του Μοίρα, στην οδό Τζαβέλα στον Πειραιά και πήραν την απόφαση να προχωρήσουν στη δημιουργία καινούργιας ομάδας.

Ο… νονός ήταν ο Νίκος Καμπέρος, που σκέφτηκε το όνομα «Ολυμπιακός». Ο Καμπέρος υπήρξε, μάλιστα, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ομάδας.
Ο Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε το "Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς" και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα. Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες.


Υπό το σκεπτικό αυτό επιλέχθηκε και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ως έμβλημα, με χρώματα το κόκκινο και το λευκό που σύμφωνα με κάποιες πηγές συμβολίζουν τη γενναιότητα και την αγνότητα, αντίστοιχα. Το σίγουρο είναι ότι η πρόταση ανήκε στον Γιάννη Ανδριανόπουλο, ο οποίος είχε στο νου του τα χρώματα του κολλεγίου στο οποίο σπούδασε νομικά στην Αγγλία.

Αλφαβητικά τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Οθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγγόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού ήταν ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος.



Επιφανείς παράγοντες του Πειραιά στήριξαν έμπρακτα την ίδρυση του Ολυμπιακού, έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα αθλητικό σωματείο που να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Πειραϊκού Συνδέσμου. Μεταξύ άλλων, ενεργή συμμετοχή είχαν οι Μιχάλης Μανούσκος, βιομήχανος της πόλης, ο Νότης Καμπέρος, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο Σταύρος Μαραγκουδάκης, διευθυντής του Ταχυδρομείου, ο Νίκος Ανδρόνικος, έμπορος, ο Δημήτρης Σκλιάς, αξιωματικός του Στρατού, ο Νικόλαος Ζαχαρίας, δικηγόρος, ο Αθανάσιος Μέρμηγκας, συμβολαιογράφος, ο Ιωάννης Κεκκές, χρηματομεσίτης και όλη η οικογένεια των Ανδριανόπουλων.
Πρώτος Πρόεδρος του Ολυμπιακού υπήρξε ο Μιχάλης Μανούσκος με Αντιπρόεδρο τον Νότη Καμπέρο.
Το έμψυχο υλικό του νεοϊδρυθέντος Ολυμπιακού ήταν θαυμάσιο. Οι αδελφοί Ανδριανόπουλοι που αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή μέλη της ομάδας, ανέβασαν τη φήμη και έδωσαν αίγλη στο σύλλογο. Παιδιά γνωστής οικογενείας του Πειραιά, με αθλητική παράδοση, έκαναν γνωστό το όνομα του Ολυμπιακού σε όλη την Ελλάδα μαζί με τους Κλειδουχάκη, Βασιλείου, Αλεκάκη, Λεκκό, Πεζώνη, Βλάσση.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές τα πρώτα γραφεία του Ολυμπιακού ήταν στο… Ναυτοδικείο Πειραιώς (!) όπου υπηρετούσε ο Γιώργος Ανδριανόπουλος. Τελικά, αφού κατατέθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα για τη σύνταξη του καταστατικού (κάποιοι λένε πως επειδή δεν υπήρχε σφραγίδα, χρησιμοποιήθηκε αυτή του… Ναυτοδικείου, που όμως όσοι τη χρησιμοποιούσαν, φρόντιζαν να τη στρίβουν πριν τη σηκώσουν από το χαρτί για να μην ξεχωρίζουν τα γράμματα!), ο Ολυμπιακός αναγνωρίστηκε επισήμως με τη δικαστική απόφαση 1247, το 1925.

Ο απόλυτος κυριάρχος του ποδοσφαίρου :

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου 1925. Ο Ολυμπιακός δεν άργησε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και σύντομα κατάφερε να επισκιάσει τις υπόλοιπες πειραϊκές ομάδες, παραγκωνίζοντας ως ένα βαθμό την άλλη μεγάλη ομάδα της πόλης, τον Εθνικό Πειραιώς.

Παράλληλα το όνομα του Ολυμπιακού έγινε γνωστό σ' όλο το πανελλήνιο, ενώ ο πρώτος τίτλος ήρθε σύντομα... Το 1930-31 η Πειραϊκή ομάδα κατέκτησε το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, ενώ ακολούθησαν άλλα πέντε τη δεκαετία του 1930.

Το προσωνύμιο Θρύλος δόθηκε στους ερυθρόλευκους λόγω της μαγικής δεκαετίας του '50 όπου κατέκτησαν επτά πρωταθλήματα τα έξι εκ των οποίων συνεχόμενα, και πέντε νταμπλ.

Ο Ολυμπιακός άρχιζε πλέον να αποκτά μεγάλο κοινό που γέμιζε ασφυκτικά το τότε Ποδηλατοδρόμιο (το μετέπειτα Στάδιο Καραϊσκάκη), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο.

Στην σύγχρονη ιστορία του ο Ολυμπιακός έχει ένα μοναδικό ρεκόρ, επτά συνεχόμενων πρωταθλημάτων (1997-2003) ενώ είναι ο απόλυτος κυρίαρχος με 37 πρωταθλήματα και 66 συνολικά τίτλους.

*Ο Σταύρος Λιλόγλου έχει διατελέσει προπονητής καλαθοσφαίρισης του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π., στα τμήματα υποδομών από το 1991 εως το 2000.

 
Top