« Το Απουσιολόγιο του Χρόνου»
Για ακόμα μια φορά ο Βουλευτής Β’ Πειραιά του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης απέδειξε το πόσο ευαισθητοποιημένος είναι στα εκπαιδευτικά ζητήματα της χώρας μας. Παρευρισκόμενος ως κεντρικός ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου “Tο απουσιολόγιο του χρόνου” του συγγραφέα και ερευνητή Θωμά Σίδερη, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Μαρτίου στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, ανέλυσε την οργάνωση του θεσμού της εκπαίδευσης από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τα μισά του εικοστού και έδωσε μία επιπλέον διάσταση στην υπάρχουσα έρευνα.
Αναφερόμενος στο βιβλίο, ο κος Λιντζέρης υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
“Το βιβλίο που έχουμε στα χέρια μας είναι μια καταγραφή, αποτύπωση αλλά και φωτογράφηση των κτιρίων των σχολείων ή ό,τι απέμεινε από αυτά που υπάρχουν στη χώρα μας. Τότε που δεν υπήρχε οργανωμένο κράτος με τη σημερινή του μορφή ούτε Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ούτε κονδύλια από τον προϋπολογισμό για την παιδεία. Υπήρχε όμως αγάπη για την Ελλάδα, αγάπη για τη μόρφωση της νέας γενιάς των Ελληνοπαίδων” ενώ ο Κος Λιντζέρης πρόσθεσε: “Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα με αυξανόμενο ενδιαφέρον. Ξαφνιάζει θετικά με την πολύπλευρη προσέγγιση του θέματος. Με αφορμή τα σχολικά κτίρια, περιδιαβαίνει στην ιστορία και στη λαογραφία. Στους ανθρώπους, στις συνήθειές τους, στους μαθητές, στα συσσίτια, στις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας”.
Ο κος Λιντζέρης όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα έρημα ελληνικά σχολεία των Βαλκανίων που καταγράφονται στο βιβλίο.
“Tα ελληνικά εκπαιδευτήρια στέκουν εκεί, σε πείσμα των καιρών, για να θυμίζουν την πορεία αλλά και την κακιά μοίρα του ελληνισμού. Ο συγγραφέας, με ιστορική τεκμηρίωση, αναφέρει γεγονότα, κάνει διαπιστώσεις, καταθέτει απόψεις. Σε κάνει να αισθάνεσαι συμπρωταγωνιστής σε μια κινηματογραφική ταινία. Μαζί με τους μεγάλους και καταξιωμένους κοινωνικά και οικονομικά Έλληνες της περιοχής, με τους σκαπανείς της φωτογραφίας αδελφούς Μανάκια, με τον Αλέξανδρο Σβώλο, το Νίκο Παπαθανασίου, την Έλενα Βενιζέλου, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Ιωάννη Καλοστίπη να υπολογίζει το ολικόν άθροισμα των εν Μακεδονία ελληνικών σχολείων στα 846 εκπαιδευτήρια, τους μεγάλους ευεργέτες και δωρητές διδακτηρίων τους αδερφούς Δημητρίου και το Δημήτριο Μουζίκο. Το οδοιπορικό συνεχίζεται με την περιήγηση στα ελληνικά σχολεία της Ρουμανίας. Από το 1359 με την ίδρυση της Μητρόπολης Ουγγροβλαχίας και πρώτο αρχιερέα τον Υάκινθο Κρητόπουλο, ταξιδεύει στις ελληνικές ακαδημίες στο Ιάσιο και στο Βουκουρέστι, στην Βράιλα, στο Γαλάτσι και σ’ άλλες περιοχές του αρχαίου ποταμού Ίστρου – του σημερινού Δούναβη – και κλείνει στα 1935 με την περιγραφή της λειτουργίας του κλασικού γυμνασίου και της βιβλιοθήκης στην Κωνστάντζα όπου τα τέκνα των απόρων ομογενών φοιτούσαν δωρεάν”.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΛΟΓΛΟΥ