Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 0-1
Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους, πάρουν δεν πάρουν το πρωτάθλημα! Ο Ολυμπιακός ήταν, είναι και θα παραμείνει η πρώτη δύναμη του ελληνικού ποδόσφαιρου, ο απόλυτος αυτοκράτορας της χώρας, ο οποίος, απ' ότι φαίνεται, φέτος θέλει να κάνει ένα... τσιγάρο. Όταν οι Πειραιώτες βρίσκουν τον Παναθηναϊκό απέναντί τους, όποιο και αν είναι το γήπεδο, όποιες και αν είναι οι συνθήκες, τον κάνουν ό,τι θέλουν και απλά οι πράσινοι χορεύουν στο ρυθμό του. Έτσι, γιατί αυτό γουστάρει η μεγαλύτερη ελληνική ομάδα.

Όσες απουσίες και αν είχε, όσα προβλήματα και αν προέκυψαν την ώρα του αγώνα, όσο και αν η πίεση του Παναθηναϊκού ήταν μεγάλη, οι ερυθρόλευκοι ήθελαν το διπλό στην Καλογρέζα και το πήραν. Πέτυχαν το ένα γκολ που ζητούσαν με τον Ντάρμπισιρ στο 67ο λεπτό, κατάφεραν να περιορίσουν τον "πολύ" Σισέ για μια ακόμη φορά και έκαναν το χρέος τους. Μείωσαν στους τέσσερις βαθμούς την διαφορά από τον ΠΑΟ και ενώ απομένουν τρία ματς, ενώ με την ήττα του ΠΑΟΚ από την ΑΕΚ πέρασαν εκ νέου στην δεύτερη θέση της Super League. Παράλληλα, ισοφάρισαν στις νίκες τον Παναθηναϊκό, όντας αυτός γηπεδούχος (από 14 έκαστος...), όσο για την συνολική διαφορά, αφήστε την...

Ο άοσμος φέτος Ολυμπιακός, ο γεμάτος προβλήματα και δίχως τις λύσεις άλλων ετών, κατάφερε να ταπεινώσει για δεύτερη φορά τον Παναθηναϊκό στο ίδιο πρωτάθλημα, φανερώνοντας ότι το κατακτούν, διότι πολύ απλά οι ίδιοι το επέτρεψαν. Το "αλλά..." τώρα θα τους κατατρώει, διότι δεν κατάφεραν ούτε καν να σκοράρουν απέναντι στους ερυθρόλευκους την φετινή σεζόν. Συν τις άλλοις, αναβίωσε και η επέτειος του 2001, άρα πλέον θα... γιορτάζεται για δυο λόγους. Η ημερομηνία αυτή έγινε ο εφιάλτης τους...

Όσο για τον Γιώργο Δαλούκα, τράβηξε πολύ "ζόρι" στο πρώτο ημίχρονο, έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει τον Ολυμπιακό μέσα στην περιοχή του, έδινε του κόσμου τα φάουλ με το παραμικρό για τον Ολυμπιακό, ενώ δεν συνέβαινε το αντίθετο. Στην επανάληψη, μοίρασε περισσότερο τα "κουκιά" και η... μπίλια τελικά έκατσε στο κόκκινο. Με λίγα λόγια, η συνήθεια που έγινε λατρεία...

Ο αγώνας

Ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς έκανε τελικά πράξη αυτό που έλεγε από το Σάββατο, ότι δηλαδή θα ξεκινούσε ο Γιάννης Παπαδόπουλος μπροστά από τους δυο αμυντικούς χαφ σε έναν πιο ελεύθερο ρόλο. Ο Αντώνης Νικοπολίδης βρέθηκε κάτω από τα δοκάρια, με τους Όλοφ Μέλμπεργκ και Αβραάμ Παπαδόπουλο να απαρτίζουν -ως είθισται- το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, ενώ οι Ραούλ Μπράβο (αριστερά) και Βασίλης Τοροσίδης (δεξιά) κάλυψαν τα δυο άκρα. Μπροστά από τα δυο ακραία μπακ, ξεκίνησαν οι Τρεζόρ Λομάνα Λούα Λούα και Χεσούς Ντάτολο και πιο μέσα οι Έντζο Μαρέσκα και Άκης Στολτίδης. Στην κορυφή της επίθεσης επανήλθε ο σκόρερ της Γαλλίας, Κώστας Μήτρογλου.

Στον αντίποδα, οι πράσινοι ξεκίνησαν με τον Τζόρβα στα γκολπόστ, τους Βύντρα και Σεϊταρίδη στα δυο άκρα της άμυνας και ανάμεσα τους τούς Κατσουράνη και Καντέ. Οι Σιμάο και Τζιλμπέρτο Σίλβα ήταν τα δυο αμυντικά χαφ, ο Καραγκούνης σε πιο ελεύθερο ρόλο, ενώ στα αριστερά ξεκίνησε ο Λέτο και στα δεξιά ο Σαλπιγγίδης. Μοναδικός προωθημένος ήταν ο Τζιμπρίλ Σισέ.

Το παιχνίδι μπήκε καλά για τον Ολυμπιακό, αν εξαιρέσει κανείς την... ορμή της έδρας στο πρώτο λεπτό, όταν και επέφερε την πρώτη μπούκα του Καραγκούνη από τα αριστερά και τον παρθενικό συναγερμό στην ερυθρόλευκη άμυνα. Η φάση πέρασε αναίμακτα, με τους παίκτες του Μπάντοβιτς να παίρνουν στη συνέχεια την πρωτοβουλία των κινήσεων και στο πρώτο δεκάλεπτο επέβαλλαν το ρυθμό που ήθελαν. Μάλιστα, στο διάστημα αυτό είχαν και δυο φάσεις μπροστά από τα καρέ του Τζόρβα, με την πρώτη να σηκώνει συζήτηση για το αν και κατά πόσο θα έπρεπε να υπάρξει η εσχάτη των ποινών.

Στο 4', ο Βασίλης Τοροσίδης έβγαλε σέντρα από τα δεξιά, έπειτα από κεφαλιά διώξιμο η μπάλα χτύπησε στο χέρι του Κατσουράνη και οι παίκτες του Ολυμπιακού έπεσαν στο Δαλούκα, ζητώντας πέναλτι. Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση του διεθνούς άσου, αλλά το θέμα είναι αν το χέρι είναι παρατεταμένο και κερδίζει χώρο. Στο 6', ο Τοροσίδης επιχείρησε φιλόδοξο σουτ από τα δεξιά, με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού να αναγκάζεται σε υπέροχη εκτίναξη προκειμένου να απομακρύνει σε κόρνερ.

Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, οι παίκτες των νταμπλούχων Ελλάδας υποχώρησαν αναίτια, έδωσαν μέτρα στους γηπεδούχους, ενώ δεν έμπαιναν πρώτοι στις διεκδικούμενες φάσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναλάβουν τα ηνία στο χορτάρι οι παίκτες του Νιόπλια και να περιορίσουν σε αμυντικό ρόλο τους Πειραιώτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα και να φτιάξουν με ηρεμία το παιχνίδι τους.

Στο 15, ο Λέτο εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά, ο Λουκάς Βύντρα βρέθηκε μόνος του στη μικρή περιοχή, αλλά ήταν ένα βήμα πιο πίσω με αποτέλεσμα να μην πιάσει όπως θα ήθελε την κεφαλιά και η μπάλα πέρασε άουτ. Στο 21', ένα χλιαρό σουτ του Καραγκούνη δεν ανησύχησε το Νικοπολίδη, ενώ επτά λεπτά μετά ο Τζιμπρίλ Σισέ εκτέλεσε απευθείας φάουλ λίγο έξω από την περιοχή, με την μπάλα να περνάει ελάχιστα άουτ. Ήταν πια δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός είχε κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο και ακολούθησαν δυο δοκάρια μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών. Στο 30' αφού πρώτα δεν δόθηκε φάουλ πάνω στο Μήτρογλου στο χώρο του κέντρου για σπρώξιμο από πίσω, ο Καραγκούνης έκανε όμορφη μακρινή μπαλιά στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού, με τον Σαλπιγγίδη να κάνει το δυνατό σουτ, το οποίο τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Νικοπολίδη. Στο 35', ο Καραγκούνης εκτέλεσε φάουλ από τα αριστερά, ο Σίλβα έπιασε την γυριστή κεφαλιά, αλλά η μπάλα χτύπησε στην εξωτερική πλευρά του αριστερού δοκαριού του Έλληνα πορτιέρο και πέρασε άουτ.

Στο μεσοδιάστημα όμως, δεν θα μπορούσε να λείψει το... γνωστό σε όλους σόου του Καραγκούνη, ο οποίος προκαλεί μονίμως τους πάντες και τα πάντα, δίχως να σκέφτεται, αν δυναμιτίζει ή όχι το κλίμα με τα καμώματά του. Έπειτα από φάουλ του Μαρέσκα πάνω του, έκανε σαν υστερικός, έπιασε από το λαιμό τον Αβραάμ Παπαδόπουλο και ζητούσε τα ρέστα από τους πάντες. Η σύρραξη έφερε τις κίτρινες για τον ίδιο, το Λέτο και το Μαρέσκα, αλλά το θέμα είναι ότι το κακό πια έχει παραγίνει.

Οι ερυθρόλευκοι αποφάσισαν να ξεμυτίσουν από την περιοχή τους, καθώς δεν είναι και το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο να διασπάσεις την άμυνα του ΠΑΟ και να του κάνεις φάση. Όπερ και εγένετο στο 38', όταν οι Μήτρογλου και Ντάτολο συνεργάστηκαν, ο Αργεντίνος σούταρε μέσα από την περιοχή και πλάγια, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από το δοκάρι του Τζόρβα. Στο 41', είχαμε απλά την... γαρνιτούρα στις ομορφιές του ΟΑΚΑ, όταν ο Σισέ έκανε φάουλ στο Νικοπολίδη (έπρεπε να πάρει κίτρινη κάρτα, αλλά του χαρίστηκε) και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού άρχισαν να πετάνε βεγγαλικά και άλλα αντικείμενα στον ερυθρόλευκο πορτιέρο. Ξέρετε, οι ποιοτικότεροι, όπως τόνισαν στην σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού...

Πηγαίνοντας οι ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, ο Καραγκούνης είχε ακόμα "όρεξη" και συνέχισε τα νταηλίκια στον Έντζο Μαρέσκα, λες και ήθελε επίτηδες να κάνει χειρότερα τα πράγματα και να προκαλέσει και πάλι τον κόσμο να αρχίσει τις... ομορφιές.

Στην επανάληψη, ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς αναγκάστηκε να βγάλει τον Όλοφ Μέλμπεργκ, διότι δεν μπορούσε να συνεχίσει (κάκωση στη δεξιά ποδοκνημική) και να βάλει στην θέση του το Μίχαλ Ζεβλάκοφ, ο οποίος έδεσε πολύ καλά με τον Αβραάμ και οι κίνδυνοι στην περιοχή του Ολυμπιακού ήταν λιγότεροι, αν και πάλι υπήρξαν πάλι οι προϋποθέσεις για παραβίαση της εστίας του Νικοπολίδη.

Στο 55', ένα τραβηγμένο σουτ του Λέτο από τα αριστερά κατέληξε άουτ, ενώ ένα λεπτό μετά ο Ματ ο τρομερός πήρε την θέση του μέτριου Γιάννη Παπαδόπουλου. Επομένως, το σύστημα μετατράπηκε σε 4-4-2, καθώς ο Άγγλος πήγε παρτενέρ του Μήτρογλου, ο οποίος πλέον θα είχε συμπαραστάτη και δεν θα ήταν σαν "κούτσουρο" στην αντίπαλη περιοχή. Ένα ψιλοκρεμαστό σουτ του Σίλβα με την συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα βρήκε σε ετοιμότητα το Νικοπολίδη, ενώ ένα λεπτό μετά ο Λέτο άδειασε τον Τοροσίδη, αφού πρώτα κέρδισε κόντρα από δυο παίκτες του Ολυμπιακού, πλάσαρε με το δεξί και ο γκολκίπερ των Πειραιωτών μπλόκαρε σταθερά.

Στο 63, έγινε και η τρίτη αλλαγή για τους φιλοξενούμενους, όταν ο Όσκαρ πήρε την θέση του Ντάτολο, ο οποίος δεν βοήθησε ιδιαίτερα από το αριστερό άκρο της επίθεσης και δικαίως αντικαταστάθηκε από τον προπονητή των περσινών νταμπλούχων. Δυο λεπτά μετά, ο πρώτος... οιωνός γι' αυτό που θα επακολουθούσε, είχε για πρωταγωνιστή τον Κώστα Μήτρογλου, ο οποίος θέλησε να τελειώσει μόνος του την φάση από τα αριστερά και έστειλε την μπάλα λίγο πάνω από το δοκάρι του Τζόρβα.

Μάλλον, δεν "εξέλαβε" το μήνυμα ο Αλέξης και ο Ντάρμπισιρ έμελλε να ξεράνει 60.000 φιλάθλους του ΠΑΟ, οι οποίοι είχαν την... τύχη να παρακολουθούν τον κορυφαίο στράικερ του ελληνικού πρωταθλήματος να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα και μετά να "απορεί" για ποιους λόγους τον κοιτούσαν με τα μάτια γουρλωμένα δίχως να βγάζουν τσιμουδιά. Εδω που τα λέμε όμως, ποιος νοιάζεται... Ο Λούα Λούα έβγαλε υπέροχη σέντρα από τα δεξιά, ο Άγγλος στράικερ έπιασε την κεφαλιά, ο Τζόρβας απέκρουσε, αλλά ο Ντάρμπισιρ είχε βαλθεί να πετάξει την "κανονιά" του, πήρε το ριμπάουντ και κάρφωσε την μπάλα στο πλεχτό. Ο Ολυμπιακός έκανε το 0-1 και απλά έπρεπε να κρατήσει τη νίκη μέχρι το τέλος. Αυτό συνέβη, διότι πολύ απλά το ήθελε και το πέτυχε. Τόσο απλά, για Ολυμπιακό μιλάμε...

Στο 70', παραλίγο να γίνει δώρο η ισοφάριση, όταν ο Νίνης (είχε μπει στη θέση του Σιμάο δευτερόλεπτα πριν) έβγαλε σέντρα από τα δεξιά, η άμυνα του Ολυμπιακού και ο Νικοπολίδης σάστισαν, ο Σισέ έκανε την προβολή, στέλνοντας την μπάλα στο δοκάρι και εν συνεχεία ο Αβραάμ Παπαδόπουλος απομάκρυνε πάνω στη γραμμή προτού περάσει τη γραμμή του τέρματος.

Πέντε λεπτά μετά, παραλίγο να γίνει το 0-2 και να τελειώσει ολοκληρωτικά το ματς, όταν εκτελέστηκε κόρνερ από τα αριστερά, μέσα στον πανικό η μπάλα έφτασε στον Ντάρμπισιρ στη μικρή περιοχή του Παναθηναϊκού, ο Άγγλος επιθετικός δοκίμασε να σουτάρει, αλλα προτού αυτή φτάσει στον Στολτίδη, τον έκοψε η άμυνα των γηπεδούχων. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Μήτρογλου από καλή θέση έπιασε το σουτ και ο Τζόρβας απομάκρυνε σε κόρνερ.

Το 0-2 δεν έγινε ούτε στο 80', όταν ο Λούα Λούα έβγαλε αντεπίθεση για τον Ολυμπιακό, έδωσε στον επερχόμενο Όσκαρ, αυτός μπήκε στην περιοχή, αλλά τελευταία στιγμή ο Καντέ απομάκρυνε σε κόρνερ. Τρία λεπτά μετά, ένα τσούρμο ερυθρόλευκοι ξεχύθηκαν στην αντεπίθεση, ο Μήτρογλου πήρε την μπάλα, θέλησε να τελειώσει μόνος του την φάση και το καλοζυγισμένο σουτ που επιχείρησε, βρήκε το οριζόντιο δοκάρι του Τζόρβα, ο οποίος ήταν λίγο έξω από την εστία του και απλά παρακολουθούσε την πορεία της μπάλας. Ίσως νοερά το μυαλό του να πήγε και στις "πιστολιές" του πρώτου γύρου, αλλά άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου...

Η τελευταία φάση του αγώνα σημειώθηκε στο 86', όταν η σέντρα του Νίνη κατέληξε στο κεφάλι του Σαλπιγγίδη, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να σκοράρει από κοντά. Το 0-1 χάρισε έναν ακόμα θρίαμβο επί του αιώνιου δεύτερου του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ για το στατιστικό της υπόθεσης από το 2005-06 νίκησε για δεύτερη φορά την ίδια σεζόν ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό. Αυτά ας τα βλέπουν στο μεγάλο λιμάνι, που χρίζουν την ομάδα του Νίκου Νιόπλια φαβορί για το πρωτάθλημα με τα φετινά τους εγκλήματα...