Από τον Σταύρο Λιλόγλου

Στην σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί μετά την τηλεδιάσκεψη με την τρόικα παρέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών, την εξειδίκευση των νέων μέτρων για τα οποία συνεδρίασε χθες η ίδια επιτροπή χωρίς όμως να καταλήξει σε κάτι ανακοινώσιμο.Το "γνωστό σενάριο" με τη σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής είχε ξεκινήσει από χθες το απόγευμα. Είχε προηγηθεί σε δραματικούς τόνους η ματαίωση του ταξιδιού του Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ και η σκλήρυνση της στάσης των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση του eurogroup - ecofin.
Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που μίλησε σε κυριακάτικη εφημερίδα της Γερμανίας για να τα ακούσει η Αθήνα.
Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η καταβολή της 6ης δόσης θα γίνει μόνο αν υπάρξει σύμφωνη γνώμη της τρόικας.
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, το μήνυμα των εταίρων έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου: «Είστε χαμένοι αν δεν πετύχετε τους στόχους σας και δώσετε προσχήματα σε όσους δυσανασχετούν με τα πακέτα βοήθειας».
Σε ανάλογο ύφος ήταν και τα μηνύματα που είχε λάβει ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Κυριακή, όταν συνεκλήθη εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο και κατόπιν ο Ευ.Βενιζέλος ανακοίνωσε το τέλος για τα ακίνητα.
Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, το μήνυμα που μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες προς το Μαξίμου ήταν σχεδόν εκβιαστικό: «Αν δεν πάρετε άμεσα μέτρα για να καλυφθεί το έλλειμμα του 1,1 δισ. ευρώ η τρόικα δεν επιστρέφει στην Ελλάδα».
Γεγονός είναι ότι ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Το μόνο που έχει ανακοινωθεί είναι ότι θα υπάρξει σήμερα τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής της τρόικας με τον Ευ.Βενιζέλο.
Ας δούμε τι ετοιμάζει  η κυβερνητική επιτροπή:
-Μειώσεις συντάξεων έως και 30%!!!
-Μειώσεις μισθών στο Δημόσιο μέσω της άμεσης εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου.
-Μαχαίρι στα προνοιακά και άλλου είδους επιδόματα.
-Καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου, που θα σημάνουν αυτόματα:
α. Απολύσεις σε όλο το φάσμα του Δημοσίου Τομέα.
β. Μείωση στο μισό του χορηγούμενου εφάπαξ στο Δημόσιο για το οποίο οι πρόσφατα αποχωρήσαντες περιμένουν εδώ και δύο χρόνια!!!
Πέρα από αυτά ετοιμάζονται και άλλα:
-Να εξισώνεται από φέτος πλήρως ο φόρος στο πετρέλαιο, που θα σημάνει σχεδόν τον διπλασιασμό της τιμής της θέρμανσης!!!
-Να αυξάνονται ξανά οι φόροι σε ποτά και τσιγάρα που θα οδηγήσουν την τιμή του μέσου πακέτου στα 6 ευρώ!!!
-Να κόβονται εκατοντάδες φοροαπαλλαγές.
Πέραν της αυριανής τηλεδιάσκεψης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του νόμιμου αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Μπομπ Τράα στο συνέδριο του Economist...
Άραγε, ποια διαφορά θα έχει η πτώχευση με αυτό που πάνε να μας κάνουν;
Αφού από κάθε ένα ευρώ που «κόβεται» από τους δημοσίους υπαλλήλους είναι σα να κόβεται και μισό ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα που θα απωλέσει την κατανάλωση τους… 
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν ήδη χρεοκοπήσει και  πλέον... ακούνε "βερεσέ" τα όποια  νέα χαράτσια που ανακοινώνονται με μαθηματική ακρίβεια, πριν από κάθε δόση...

 
Top