Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο μετά την απόφαση για τη μη παραπομπή του πρώην υπουργού Αιγαίου Αρ. Παυλίδη. Πέντε ψηφοδέλτια ήταν λευκά ενώ υπήρξαν και 3 «παρών». Σύμφωνα με δηλώσεις του στον Flash 96, το ένα λευκό ψηφοδέλτιο ανήκε στο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μανώλη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την υπόθεση Παυλίδη και αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη, δήλωσε πως δεν είναι θέμα ικανοποίησης. « Αν κάποιοι επιθυμούν - όπως κάνουν συνειδητά και συστηματικά - να απαξιώνουν τη θεσμική λειτουργία των οργάνων της πολιτείας μόνο κακό στον εαυτό τους κάνουν» ανέφερε ο κ. Αντώναρος και σε ό,τι αφορά το νόμο περί ευθύνης υπουργών και το ενδεχόμενο αλλαγής του, δήλωσε πως υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο το οποίο έχει ψηφιστεί και μέσα στο οποίο γίνονται όλες αυτές οι διαδικασίες. Ερωτώμενος για αν το αποτέλεσμα συνιστά αθώωση του κ. Παυλίδη ή κλείσιμο της υπόθεσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η διαδικασία είχε συγκεκριμένο αντικείμενο και ότι το Σύνταγμα ορίζει με σαφήνεια ότι χρειάζονται 151 θετικές ψήφοι και ότι «η Βουλή αποφάσισε ότι τέτοιο έδαφος δεν υπάρχει. Είναι σαφές.
Τελεία και παύλα».
Στη συνέχεια ερωτήθηκε για το αν υπάρχει πολιτικό θέμα αφού οι ψήφοι υπέρ της παραπομπής μαζί με τα λευκά είναι περισσότερες από τις ψήφους «κατά» και είπε ότι αυτή η ανάγνωση συνιστά τη διαστροφή με την οποία το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αναγνώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. «Όταν δεν εξελίχθηκε όπως ήθελε, το ΠΑΣΟΚ βρίσκει σοφιστείες, τεχνάσματα, μικροκομματικές ερμηνείες για την εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων.
Μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν για όποιον αντιλαμβάνεται, στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τι συμβαίνει», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «στον απλό πολίτη πρέπει να μένει ότι λειτούργησαν οι θεσμοί στη χώρα».
«Είναι προσωπικό θέμα του κ. Παυλίδη να παραιτηθεί ή όχι» τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Β. Μαγγίνας για την υπόθεση ενώ κ. Γιακουμάτος τόνισε ότι η λευκή ψήφος είναι λάθος και ότι «είναι ατομική ευθύνη του καθενός να παραιτηθεί, θα δούμε τι θα κάνει στο μέλλον».
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε μετά το πέρας της ψηφοφορίας ότι «όλα στη δικαιοσύνη με απλές και σαφείς διαδικασίες» και έκανε λόγο για δειλή και κατώτερη των περιστάσεων στάση του πρωθυπουργού και εκτίμησε ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει έως το τέλος του έτους να αποφασίσει για προσφυγή στις κάλπες.
Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε «η αποκλειστική πολιτική αλλά και η ηθική ευθύνη για την ατιμωρησία της διαφθοράς ανήκει πλέον, προσωπικά στον κ. Καραμανλή».
«Το θέμα είναι αν ο κ. Καραμανλής θα ζητήσει από τον κ. Παυλίδη να παραιτηθεί» δήλωσε το πρωί η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Δαμανάκη και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ έχει εκτεθεί πολλαπλώς και ότι χρησιμοποιεί την ηθικολογία ως σημαία ευκαιριακά».
Το Κουμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του επισημαίνει ότι: « Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της παραπομπής και έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διερεύνηση της υπόθεσης Παυλίδη και την απόδοση των ποινικών ευθυνών.
Και η υπόθεση αυτή ανέδειξε τόσο τη χρόνια πολιτική της συγκάλυψης όσο και ότι το θερμοκήπιο που εκτρέφει τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς είναι η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, που μετά την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στα πλαίσια της ΕΕ, έγινε ακόμα πιο προκλητική και σκανδαλώδης. Αυτήν ακριβώς την πλευρά άφησαν στο απυρόβλητο και στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου».
Όπως στην υπόθεση Παυλίδη, έτσι και στην υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ, το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής όπως έχει ήδη εξαγγείλει. Θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να ριχθεί φως στην υπόθεση, που όπως και οι άλλες αναδείχνουν τη σαπίλα του συστήματος.
Το κυνήγι του κέρδους είναι που εκτρέφει τη διαπλοκή του κεφαλαίου με τα κόμματα της αστικής εξουσίας.» «Με καθαρά πολιτική σκοπιμότητα η Βουλή έκλεισε την υπόθεση Παυλίδη» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ για την υπόθεση Παυλίδη δήλωσε:
« Πρόκειται για ένα ακόμη κουκούλωμα μιας σκανδαλώδους και δυσώδους υπόθεσης -για λόγους κομματικής σκοπιμότητας- σε πλήρη αντίθεση και με περιφρόνηση της κοινής γνώμης. Το 75% και το 80% των πολιτών στις δημοσκοπήσεις, ανάμεσά τους και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ, λένε ότι η υπόθεση Παυλίδη πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη. Χθες η Βουλή αποφάσισε αρνητικά.
Συνεχίζεται ένα γαϊτανάκι, όπου το κάθε κόμμα καλύπτει τους δικούς του με μια ιδιότυπη κομματική «ομερτά».
Τα κόμματα εξουσίας παράγουν περισσότερα σκάνδαλα από αυτά που μπορεί να καταναλώσει η κοινή γνώμη.
Γι’ αυτό υπάρχει αυτό το μπούχτισμα και η αηδία των πολιτών.
[...] Στον κ. Παυλίδη, για τον οποίο δεν λέω αν είναι ένοχος ή αθώος, αλλά ότι έπρεπε να διερευνηθεί η υπόθεσή του από τη δικαιοσύνη, το κόμμα του είπε ότι δεν χρειάζεται να γίνει αυτό, εμποδίζουμε τη δικαιοσύνη να ψάξει την υπόθεσή σου. Επομένως, γιατί να παραιτηθεί ο κ. Παυλίδης;
Δεύτερον και χειρότερο, θα αποδειχθεί ότι υπήρξε μια συναλλαγή ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Παυλίδη ότι «εμείς δεν θα σε παραπέμψουμε για περαιτέρω διερεύνηση, αλλά και εσύ, για να μην σε κουβαλάμε στην πλάτη μας και μας δημιουργείς ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό κόστος, πρέπει να μας αδειάσεις τη γωνιά».
Αν ο κ. Παυλίδης δεν ήταν ο 151ος , αλλά ο 160ος βουλευτής της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής θα τον είχε «καθαρίσει σαν αυγό».
Έτσι είχε κάνει με τον κ. Πολύζο, τον οποίο διέγραψε, γιατί ο άνθρωπος είπε ότι σε όλους τους πολιτικούς χώρους υπάρχουν άνθρωποι που «τα πιάνουν»».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ζητάει την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος σχετικά με το νόμο περί ευθύνης, με επιστολή που έστειλε προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.
Ο κ. Αλαβάνος αναφέρει στην επιστολή του ότι «η ρύθμιση του άρθρου 86 του Συντάγματος και ο νόμος 3126/2003 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών έχει ως συνέπεια, από τη μια, η Βουλή και η πολιτική ζωή να εγκλωβίζονται σε μια συνεχή συζήτηση περί σκανδάλων, να εκτοπίζονται από το κέντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας (ανεργία, εισόδημα, παιδεία, υγεία κ.α.) και από την άλλη, κανείς, νυν ή πρώην υπουργός, να μην παραπέμπεται στη δικαιοσύνη».
Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Αλαβάνος προτείνει «στην πρώτη αναθεώρηση του Συντάγματος το άρθρο 86 πρέπει να αναθεωρηθεί και να ισχύσει στην Ελλάδα η διαδικασία που ισχύει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή η παραπομπή και η δίωξη των πολιτικών, οι οποίοι ενδεχομένως έχουν υποπέσει σε ποινικό αδίκημα, να γίνεται από την τακτική δικαιοσύνη, όπως συμβαίνει και με κάθε πολίτη».
«Λευκά και παρόντες η Ν.Δ. δεν τόλμησε. Λευκά και παρόντες και οι « Πόντιοι Πιλάτοι» σταύρωσαν τη διαφάνεια.
Όταν σε τέτοιες κομβικές στιγμές, μπάζουν κάποιες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, η υπεράσπιση της λαϊκής συνείδησης αδυνατεί.
Ο ΛΑ.Ο.Σ με ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής του ομάδας τίμησε εν τοις πράγματι τη δέσμευσή του για την παραπομπή της υπόθεσης στον φυσικό της δικαστή», αναφέρει σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
ΠΗΓΗ:tvxs.gr