Παράνομη έκρινε τη χρήση όπλου από αστυνομικό σε καταδίωξη, εφόσον δεν υπήρξε κάποια σοβαρή απειλή εναντίον του, αποφάσισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά χθες, βάζοντας φρένο στα σχέδια του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη για «λύσιμο των χεριών» των αστυνομικών οργάνων.
Στην προκειμένη περίπτωση, από τον παράνομο πυροβολισμό του αστυνομικού δεν τραυματίστηκε ο καταδιωκόμενος δράστης της κλοπής αυτοκινήτου αλλά συνάδελφός του αστυνομικός, κατά λάθος. Άσχετα, όμως, από το γεγονός αυτό, το δικαστήριο, ερμηνεύοντας τον ισχύοντα νόμο περί οπλοφορίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πυροβολισμός ακινητοποίησης, όπως χαρακτηρίζεται ο πυροβολισμός στα πόδια, είναι παράνομος γιατί ο καταδιωκόμενος ούτε κρατούσε όπλο ούτε απειλούσε να πυροβολήσει εναντίον του αστυνομικού οργάνου.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ούτε ο αστυνομικός ο οποίος τραυματίστηκε, ούτε ο καταδιωκόμενος δράστης έκαναν χρήση όπλων, ενώ δεν κρατούσαν αντικείμενα που μπορούσαν να εκληφθούν ως όπλα.
Επιπλέον, αμφότεροι είχαν αρχίσει να απομακρύνονται από το συγκεκριμένο αστυνομικό που πυροβόλησε εναντίον τους. Έτσι, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση 1031/2009, «ο πυροβολισμός ακινητοποίησης του αστυνομικού δεν ήταν απαραίτητος και σκόπιμος, αφού δεν συνέτρεχαν περιστάσεις που να τον δικαιολογούν», κρίνοντας πως το βασικό υπηρεσιακό καθήκον των αστυνομικών είναι να προστατεύουν τη ζωή των πολιτών και όχι να πυροβολούν ανεξέλεγκτα.
Σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, «ο πυροβολισμός του αστυνομικού ήταν παράνομος καθόσον αποτελούσε παραβίαση του γενικότερου υπηρεσιακού καθήκοντος των αστυνομικών οργάνων να διαφυλάττουν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους τα υπέρτερης αξίας συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και των λοιπών αστυνομικών οργάνων».
Το πρωτοφανές περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια καταδίωξης κλεμμένου αυτοκινήτου στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στις 3 Απριλίου του 2007. Το καταδιωκόμενο αυτοκίνητο χτύπησε σε στύλο και ακινητοποιήθηκε. Ο οδηγός του συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα ενώ ο συνοδηγός διέφυγε πεζός και καταδιώχθηκε από τρεις αστυνομικούς. Κατά την καταδίωξη, ο κατηγορούμενος αστυνομικός άνοιξε πυρ, με αποτέλεσμα να τραυματίσει συνάδελφό του. Ο αστυνομικός που τραυματίστηκε προσέφυγε με αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση.
Το δικαστήριο τον δικαίωσε, υποχρεώνοντας το Δημόσιο να του καταβάλει το ποσό των 20.000 ευρώ. Αξιοσημείωτη είναι η στάση του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο για να μειώσει το ύψος της αποζημίωσης, ισχυρίστηκε σε υπόμνημά του ότι «στον υπολογισμό της πρέπει να ληφθεί υπόψη η ιδιότητα του ενάγοντος ως αστυνομικού οργάνου, τα καθήκοντα του οποίου εμπεριέχουν εκ φύσεως αυξημένο κίνδυνο».
Πηγή: Ελευθεροτυπία