Δημοσιογράφος: Ι. Ρούσσος – Α. Κοσιώνας
ΔΗΜ: Έχουμε μαζί μας τον βουλευτή της Β’ Περιφέρειας του Πειραιά, τον κ. Γιάννη Τραγάκη. Καλησπέρα σας κ. Τραγάκη.


Γιάννης Τραγάκης: Καλησπέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας...



ΔΗΜ: Βλέποντας τη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού, μας έδωσε την εικόνα ότι τα δίνει όλα και ότι βγει. Σας έδωσε και εσάς αυτή την αίσθηση;


Γιάννης Τραγάκης: Ο Καραμανλής ήταν ένας Καραμανλής από τα παλιά. Να σας πω την αλήθεια, στα 36 χρόνια που πολιτεύομαι δεν έχω ξαναζήσει Πρωθυπουργό να βγαίνει λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και να προαναγγέλλει μέτρα, που θα πάρει μετά τις εκλογές, όχι ευχάριστα. Μόνο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε το θάρρος να το κάνει αυτό. Από εκεί και πέρα, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα, εάν ο ελληνικός λαός μας δώσει για τρίτη συνεχόμενη φορά την εμπιστοσύνη του. Κάτι βέβαια, που δεν έχει ξαναγίνει στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου. Ξεκινάμε από την αρχή. Η Θεσσαλονίκη μας δίνει μια νέα ώθηση. Όπως πέρυσι, τέτοιες μέρες, είχαμε δυσάρεστες επιπτώσεις από τη συνέντευξη τύπου, έτσι νομίζω ότι φέτος, από αυτή τη συνέντευξη τύπου, ο Καραμανλής βγαίνει πιο ενισχυμένος και η κοινοβουλευτική ομάδα πιο ενωτική. Θα παρατηρήσατε ότι οι βουλευτές χειροκρότησαν τρεις φορές – κακώς βέβαια, διότι ήταν συνέντευξη τύπου - αλλά ήταν αυθόρμητο. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η κοινοβουλευτική ομάδα στηρίζει σύσσωμη τις επιλογές του. Υπενθυμίζω, ότι οι εκλογές γίνονται με υπαιτιότητα του ΠΑΣΟΚ, διότι οι επαλειμμένες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι θα προκαλέσει εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οδηγούσαν σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που δεν μπορεί να την αντέξει η οικονομία.


ΔΗΜ: Πριν τέσσερα – πέντε χρόνια, που ο κ. Σημίτης έδωσε την αρχηγία στον Γιώργο Παπανδρέου, συζητούσαμε ότι το έκανε αυτό διότι έβλεπε ότι θα χάσει και για αυτό βιάστηκε να παραδώσει την εξουσία. Τώρα που το σκεφτόμαστε ξανά, μετά από τόσο χρόνια, πιστεύετε ότι ήταν έτσι;


Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, ο κ. Σημίτης έκανε την επιλογή του τότε. Δεν είναι συνηθισμένο στο ΠΑΣΟΚ να δίνεται δαχτυλίδι, χωρίς τις δημοκρατικές διαδικασίες της ανάδειξης ενός αρχηγού από ένα εκλεκτορικό σώμα, είτε είναι κοινοβουλευτική ομάδα, είτε είναι συνέδριο. Νομίζω ότι ήταν πρωτοφανές και για αυτό τον λόγο η ενέργεια αυτή του κ. Σημίτη έχει δεχθεί κριτική κατ’ επανάληψη. Πιστεύω, ότι έπρεπε να δώσει τη μάχη ο ίδιος, αλλά φαίνεται ότι δεν είχε καμία ελπίδα. Το ότι ο Πρόεδρος μας δίνει τη μάχη, σημαίνει ότι εμείς έχουμε πάρα πολλές ελπίδες για τη νίκη. Και το εννοώ αυτό. Διότι, είναι πρωτοφανές να πάει σε εκλογές κόμμα εξουσίας με συσπείρωση 62%. Σκεφτείτε, ότι στη χειρότερη για εμάς εκλογική αναμέτρηση, το 1981, η συσπείρωση της Ν.Δ. είχε φτάσει το 80%. Ιδού, λοιπόν, πεδίο λαμπρό για όλους μας, τους πολιτευόμενους, να συσπειρώσουμε την παράταξη. Τα τελευταία στοιχεία που βγαίνουν δείχνουν ότι ανεβαίνει η συσπείρωση μας. Να ξέρετε, ότι κάθε τρεις μονάδες συσπείρωσης είναι μια ποσοστιαία μονάδα στην πρόθεση ψήφου. Για αυτό τον λόγο, το παιχνίδι είναι ανοιχτό.


ΔΗΜ: Από την εμπειρία που έχετε, ως παλιός κοινοβουλευτικός, θέλω να μας πείτε πως νιώθουν οι ανώνυμοι βουλευτές, όχι οι φίρμες, από όλα αυτά που συμβαίνουν. Εσείς μιλάτε καθημερινά μαζί τους. Πως πρέπει να χειρίζεται κανείς αυτούς τους βουλευτές;


Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε. Οι βουλευτές δέχονται διάφορες πιέσεις, από τις περιφέρειες τους, από τους ψηφοφόρους τους, από το κοινοβουλευτικό τους έργο. Προσωπικά, σαν Γενικός Γραμματέας, δεν έχω κανένα παράπονο από την κοινοβουλευτική ομάδα. Οι βουλευτές ήταν συνεπέστατοι στη δουλειά τους, στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα. Αναλογιστείτε, ότι έγιναν στη Βουλή 85 ονομαστικές ψηφοφορίες και κανένας, μα κανένας, βουλευτής της Ν.Δ. δεν έδωσε αρνητική ψήφο. Αυτό σημαίνει ότι στήριζαν όλα τα νομοσχέδια και όλες τις επιλογές της κυβέρνησης. Τώρα, το να υπάρχουν ορισμένες γκρίνιες είναι λογικό. Θα έλεγα και επιβεβλημένο. Σε όλη την κοινοβουλευτική μου θητεία - ακόμα και τότε που ήμασταν 212 βουλευτές, την περίοδο του Κων/νου Καραμανλή – υπήρχαν πάντα γκρίνιες. Απλά, εγώ είχα τονίσει ότι αυτές οι γκρίνιες δεν έπρεπε να εξωτερικεύονται πρώτα στα Μ.Μ.Ε., αλλά στα όργανα του κόμματος. Είτε στην κοινοβουλευτική ομάδα, είτε στην κεντρική επιτροπή.


ΔΗΜ: Όμως, κ. Τραγάκη, πρέπει να ομολογήσετε ότι αυτό το 152 -153 είναι ασφυκτικό για την κυβέρνηση. Οποιαδήποτε κυβέρνηση.


Γιάννης Τραγάκης: Σε εμένα το λέτε αυτό; Είναι ότι χειρότερο. Για αυτό φρόντισε το ΠΑΣΟΚ, που έφερε νόμο δύο μήνες προ των εκλογών του 2004 και το ξανάκανε, θυμίζω, το 1989, όταν έφερε τον εκλογικό νόμο Κουτσόγιωργα, ο οποίος οδήγησε τη χώρα σε τρεις αλλεπάλληλες εκλογές για να βγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πάλι με 151 βουλευτές. Το ίδιο έγινε και τώρα. Δύο μήνες πριν τις εκλογές του 2004, έφερε εκλογικό νόμο με την πρόβλεψη ότι η Ν.Δ θα δυσκολευόταν. Και έτσι έγινε. Βγάλαμε 151 βουλευτές και νομίζω ότι ήταν η αιτία του κακού για όλα όσα συμβαίνουν τώρα. Ακόμα και για την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Εμείς, δεν το κάναμε ποτέ αυτό. Το 1991, φέραμε τον νόμο Κούβελα, με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ έκανε τρεις εκλογές και τις κέρδισε.


ΔΗΜ: Μάλιστα. Κύριε Τραγάκη, σας ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα που είχαμε.




 
Top