Αλαλούμ επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης πλέον, με βουλευτές και κομματικά στελέχη να διαμαρτύρονται μαζικά για την έλλειψη αποφασιστικότητας του πρωθυπουργού. Χθες, εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους οι υπουργοί που τίθενται κατά των πρόωρων εκλογών. Βολές δέχεται η κυβερνώσα παράταξη και ο πρωθυπουργός σχεδόν από το σύνολο του Τύπου...


«Οι πράξεις μου, οι σκέψεις μου, οι ιδέες και οι εισηγήσεις μου καθ' όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας γίνονταν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον». Με τη φράση αυτή, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απάντησε στα όσα υπαινίχθηκε ο κ. Λιάπης ότι όσοι εισηγούνται εκλογές, το πράττουν για ίδιον πολιτικό όφελος. Ταυτόχρονα, με αυτή του τη δήλωση, ο κ. Σουφλιάς κατέστησε σαφές ότι ανήκει στην ομάδα αυτών που επιθυμούν εκλογές μέσα στο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας «Καθημερινή», η δήλωση Σουφλιά δεν μπορεί να βρίσκεται σε σύγκρουση με τις θέσεις του πρωθυπουργού, δεδομένου ότι όλη την τελευταία περίοδο είναι καθημερινός συνομιλητής του. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ φέρεται με αυτήν του την κίνηση να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στο μετεκλογικό τοπίο.

Κατά της διενέργειας πρόωρων εκλογών τίθεται ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, καθώς και ο υπουργός Παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ότι: «Η χώρα μας χρειάζεται ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές. Κάτι που μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση». Στην ίδια γραμμή εκφράζονται και ο υπουργός Τουρισμού Κ. Μαρκόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Λιάπης χαρακτήρισε τις εκλογές του Οκτώβρη καταστροφικές για τον Κ. Καραμανλή, ενώ ο Σ. Τσιτουρίδης ανέβασε τους τόνους κατά Σουφλιά, Λούλη και λοιπών, δηλώνοντας σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Μην πάμε σε εκλογές και μετά πουν ότι ο Καραμανλής φταίει. Όχι, αυτοί θα φταίνε». Επιπλέον, ο κ. Τσιτουρίδης ζήτησε τη σύγκληση κομματικού οργάνου και πρότεινε η κυβέρνηση να δώσει «την αίσθηση μιας συγκροτημένης και συντεταγμένης ομάδας» και να «τολμήσει να αγγίξει τους 10, 20, 30 νταβατζήδες, τους οποίους δεν τολμήσαμε ακόμα να αγγίξουμε όσο έπρεπε».

«Είναι προφανές, ότι αν γινόντουσαν εκλογές τώρα, δεν θα προέκυπτε αυτοδυναμία, άρα ο τόπος θα έμπαινε σε μια περιπέτεια συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτή τη στιγμή ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές», υποστήριξε και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο της Ν.Δ., Γιάννης Τραγάκης. «Δεν μπορεί μια χώρα, μια κοινωνία κάθε 2-3 χρόνια να προσφεύγει στις κάλπες, δεν είναι σοβαρό», επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, Β. Μαγγίνας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος κινήθηκε στην προσφιλή του γραμμή, ρίχνοντας τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ: «Η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην επανεκλογή του δημοφιλέστατου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, οδηγεί τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο».

Η άποψη του Τύπου

«Τρεις ημέρες πριν από την εμφάνισή του στη ΔΕΘ και μία πριν από την επέτειο ίδρυσης του ΠαΣοΚ, ο Πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το αν προτίθεται να καταφύγει τον Οκτώβριο στις κάλπες», γράφει σήμερα το - πιο ήπιο - Βήμα που θεωρεί ότι είναι ζήτημα ωρών η ανακοίνωση των προθέσεων του πρωθυπουργού μέσα από διάγγελμα.

«Το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να κρατά «κλειστά τα χαρτιά του», ακόμη και στους τακτικούς του συνομιλητές, έχει οδηγήσει στην εδραίωση ενός καθεστώτος ακυβερνησίας και παράλυσης της «κρατικής μηχανής» και ουδείς πλέον πείθεται από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «όλοι οι υπουργοί κάνουν τη δουλειά τους» υπογραμμίζει το «Έθνος».

«Χτυπάνε καμπανάκια για μηνύματα ηττοπάθειας, ακυβερνησίας, παράδοσης της εξουσίας», γράφει η «Ελευθεροτυπία», στην οποία στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού φέρεται να δήλωσε ότι: «Ο πρωθυπουργός ακούει αυτές τις φωνές, αλλά δεν επηρεάζεται. Όταν παίρνει τις αποφάσεις του, βάζει πάνω απ' όλα το συμφέρον του τόπου».

Η πλάστιγγα γέρνει υπέρ των εκλογών, γράφει η «Καθημερινή», σύμφωνα με την οποία είναι θέμα μίας ή δύο ημερών η γνωστοποίηση των τελικών επιλογών του Κώστα Καραμανλή.
 
Top