Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, μίλησε σήμερα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά, «Κανάλι 1», (90,4 FM), 9:00 με 10:00 το πρωί, στην εκπομπή «Τα παράπονά σας στο Δήμαρχο», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Παρασκευάς και απάντησε σε ερωτήσεις δημοτών.
ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Τα χρέη του Δήμου Πειραιά είναι δυσβάστακτα. Η Ελλάδα είναι σε καθεστώς Μνημονίου, οι Δήμοι είναι υπερχρεωμένοι. Ο Δήμος Πειραιά είναι ιδιαίτερα, είχε τοκογλυφικά επιτόκια στα δάνεια του ακόμη και 12%.
Περιμένουμε μεθαύριο, την Πέμπτη μία απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δηλαδή της Ελλάδος. Είναι η κρατική τράπεζα που δανείζει τους Δήμους, να μας κάνει επιμήκυνση του δανείου στα 25 χρόνια και μείωση του επιτοκίου στο 5,9%, που είναι και αυτό υψηλό επιτόκιο, αλλά είναι πολύ χαμηλότερο του 12%. Έτσι, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις θα γίνουν πολύ μικρότερες και θα κερδίσουμε περίπου 7 εκατ. ευρώ.
Περιμένουμε από τον κ. Καστανίδη και τον κ. Κουκουλόπουλο μία έκτακτη επιχορήγηση αυτές τις ώρες. Έχουμε μηδενίσει τις σπατάλες. Αρκεί να σας πω ότι, οι εκδηλώσεις στο «ΒΕΑΚΕΙΟ» κόστιζαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο και εφέτος είχαμε μηδενικό κόστος.
Η ποιότητα των παραστάσεων και των συναυλιών είναι η υψηλότερη που μπορεί να δώσει ο πολιτισμός στην Ελλάδα. Ο πολιτισμός στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη.
Μείωση στις σπατάλες.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, μιλώντας για τους εργαζόμενους τόνισε ότι είναι πολύτιμοι συνεργάτες του.
«Οι εργαζόμενοι έχουν ανταποκριθεί στο προσκλητήριο μας, εργάζονται με πάθος, με φιλότιμο, σαν να εργάζονται στην δική τους δουλειά.
Στο Δήμο Πειραιά δεν έχουμε πληθώρα εργαζομένων, όπως σε άλλους Δήμους.
Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι στους δημόσιους οργανισμούς, υπάρχει υπερπληθωρισμός εργαζομένων, λόγω των διαχρονικών ρουσφετιών, στον Πειραιά δεν συμβαίνει αυτό.
Να σας πω ένα παράδειγμα. Η Δημοτική Αστυνομία, η οποία ανέλαβε ένα τιτάνιο έργο, να συγκρουστεί και να νικήσει το παρεμπόριο το οποίο έχει σχεδόν πετύχει πλήρως, έχει 99 άνδρες και γυναίκες. Η Αθήνα έχει 1700 Δημοτικούς Αστυνομικούς.
Για να καταλάβετε, όλοι και όλοι οι υπάλληλοι του Δήμου, εκτός της καθαριότητας, είναι περίπου 1100. Έχουμε τρομακτικές ελλείψεις. Στο φυτικό πράσινο έχουμε μόνο 40 ανθρώπους, όπου η μέση ηλικία είναι 60 ετών. Αυτά τα στοιχεία, δεν είναι για να μας γονατίσουν, αλλά για να μας αυξήσουν το αίσθημα ευθύνης. Προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Οι εργαζόμενοι στα συνεργεία μας, εκατό άνθρωποι, δουλεύουν σαν να δουλεύουν για το σπίτι τους, φτιάχνουν τα σχολεία, τα παρτέρια, τις παιδικές χαρές, φυτεύουν λουλούδια.
ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
«Το δικαίωμα της ιδιοκτησίας στην πατρίδα μας είναι ιερό και το κατοχυρώνει και το Σύνταγμα. Συνήθως υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες σε κάθε κτίριο και αυτή είναι μία από τις αιτίες της εγκατάλειψης. Σχεδιάζουμε την υποστήριξη για την διάσωση όλων των νεοκλασικών που υπάρχουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Πειραιά και μακάρι και οι άλλοι Δήμοι και η κυβέρνηση να το υποστηρίξουν. Είναι ένας πολιτιστικός πλούτος.
Και τα σχέδια μας είναι να φύγουμε από τα ενοίκια ως Πειραιάς. Πληρώνουμε δυσβάστακτα ενοίκια για δημοτικά καταστήματα παροχής υπηρεσιών (για τα διαμερίσματα μας, για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για τη δημοτική αστυνομία, για τα ΚΑΠΗ). Ο σχεδιασμός μας είναι η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και ενδεχομένως και η ανταλλαγή: να πουλήσουμε ένα οικόπεδο, να αγοράσουμε ένα νεοκλασικό. Άρα, για κάθε οικόπεδο που υπάρχει, στην οποιαδήποτε γειτονιά, καλώ τους ευαισθητοποιημένους δημότες να έρθουν να το συζητήσουμε, να βρούμε τους ιδιοκτήτες, να το καθαρίσουμε.
Έχω δώσει εντολή στη Δημοτική Αστυνομία και στη Διεύθυνση Καθαριότητας, η οποία υλοποιείται, να καταγράφονται οι εστίες μόλυνσης σε ιδιοκτησίες. Να εφαρμόζεται ο νόμος, να ενημερώνεται πρώτα ο ιδιοκτήτης και μετά εισαγγελέας κι αν όχι μπαίνουμε το καθαρίζουμε και χρεώνουμε και το κόστος.
Εστίες μόλυνσης δεν δικαιούται κανένας ιδιοκτήτης να δημιουργεί στον Πειραιά. Π.χ. στη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Βούλγαρη, υπάρχει ένα πολύ ωραίο νεοκλασικό το οποίο ανήκει σε ένα κληροδότημα που ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας και είμαστε κοντά στη λήψη απόφασης να το πάρουμε για εκατό χρόνια να το φτιάξουμε και να είναι το Διαμέρισμα μας, αντί να πληρώνουμε ενοίκια.»
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
«Σχεδιάζουμε να κάνουμε τις μονοδρομήσεις. Η διαφορά μας είναι ότι θα τις κάνουμε δωρεάν, ενώ πρώτα θα κόστιζαν 3 εκατ. ευρώ.
Η ΜΕΤΡΟ Α.Ε. θα τις κάνει με δικά της χρήματα. Και αυτό θα γίνει εντός του έτους. Ζητούμε από την κυβέρνηση – από οποιαδήποτε κυβέρνηση – να υλοποιηθεί το μεγάλο οραματικό μας έργο. Η υπόγεια σήραγγα από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι τον Άγιο Διονύση. Θα έχει δύο άξονες: ένα για τον Άγιο Διονύση και ένα για τον Άγιο Σπυρίδωνα, με πρόβλεψη για υπόγειες θέσεις στάθμευσης. Έτσι λυτρώνεται ο Πειραιάς , έτσι ανακουφίζεται ο Πειραιάς.
Η έλευση του ΜΕΤΡΟ θα δημιουργήσει και αυτή μια ανακούφιση στο κυκλοφοριακό και αναβάθμιση του Πειραιά. Επίσης η υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ, η οποία και αυτή «έρχεται» κατά τις διαβεβαιώσεις και γι΄ αυτό πιέζουμε.»
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΖ: «ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ» ΚΑΙ «ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ»
«Σήμερα δημοπρατούνται η Φρεαττύδα και τα Βοτσαλάκια. Θα κρατήσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ελεύθερης προσπέλασης, για τους δημότες και θα αναθέσουμε την αξιοποίηση των πλαζ με ξαπλώστρες, με ομπρέλες, με καφέ. Θα δημοπρατήσουμε το εστιατόριο – καφέ στα Βοτσαλάκια, το οποίο κάτω από την απειλή ενδεχομένως άλλων συμφερόντων, παρέμενε αναξιοποίητο. Θα γίνει θερινός κινηματογράφος, θα γίνουν διάφορα άλλα έργα υποδομής και ανάπτυξης.
Πάντως θέλω να πω στους Πειραιώτες και στις Πειραιώτισσες, ότι είναι καθαρές οι παραλίες και να πηγαίνουν να κάνουν τα μπάνια τους εκεί. Είναι από τις καλύτερες παραλίες της Αττικής».
ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΖΑΡΙΟΥ
«Η προηγούμενη Κυριακή ήταν ίσως η πιο γόνιμη, η πιο χαρούμενη μέρα στη διάρκεια της δημοτικής μου θητείας. Πολλοί με απέτρεπαν: «μη τα βάζεις με αυτούς, με τις πάσης φύσεως ομάδες. Είναι ισχυροί και έχουν παντού προσβάσεις.» Και εγώ τους είπα: «η δύναμη της αγάπης για τον Πειραιά είναι πολύ μεγαλύτερη από τη δύναμη αυτών των ομάδων και οφείλουμε να συγκρουστούμε και θα νικήσουμε.»
Να ευχαριστήσω όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί συγκρότησαν, με πρωτοβουλία μου, Διαπαραταξιακή Επιτροπή, η οποία κατέληξε ομόφωνα στους νέους κανόνες λειτουργίας του παζαριού. Και σήμερα δε μπορεί να επηρεάσει το παζάρι, κανείς από εκείνους που το διαφέντευαν στο παρελθόν.
Η Κυριακή που μας πέρασε, ήταν η πρώτη μέρα νόμιμης λειτουργίας του παζαριού. Στον κάθε πάγκο υπάρχει συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο, που έχει συγκεκριμένη θέση, που δεν μπορεί να είναι άλλος αντ΄ αυτού. Πού δεν μπορεί πια να είναι μεγαλύτερος αριθμός, είναι συγκεκριμένη η χωροθέτηση, είναι συγκεκριμένη η αρχή και το τέλος του παζαριού.
Θα ακολουθήσουν και πολιτιστικές δράσεις, θα έχουμε ρεμπέτικο τραγούδι, η Φιλαρμονική θα είναι εκεί και κάθε Κυριακή θα είναι μια γιορτή. Θέλουμε κάθε Κυριακή όλο το Λεκανοπέδιο να έρχεται στον Πειραιά, να αγοράζει προϊόντα από το παζάρι. Αυτό μπορεί και να αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο για αυτούς που πλήρωσαν και απέκτησαν άδεια στο παζάρι. Κίνητρο για να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους».