Στην επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών αποζημίωσεων απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέροντας αναλυτικά ένα ένα τα...
βήματα της ελληνικής κυβέρνησης για τις εν λόγω διεκδικήσεις, ενώ ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στο αίτημα του κόμματος της σύστασης διακομματικής επιτροπής διεκδίκησης των αποζημιώσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος όπως γράφει το newpost.gr,από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις εμφανίστηκε αισιόδοξος για την θετική έκβαση του ζητήματος σε ένα βάθος χρόνου, ενώ τόνισε ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι δεδομένη και οι εκκρεμότητες θα λυθούν άμεσα.
«Η Ελλάδα διεκδικεί τα δικαιώματά της ενωμένη» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος. «Μια δύσκολη εποχή για τη χώρα η Κατοχή. Ο ελληνικός λαός πείνασε και λεηλατήθηκε όσο καμία άλλη χώρα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρξε αδιαμφισβήτητη καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου. Οι εποχές δεν συγκρίνονται, αλλά και οι μνήμες δεν σβήνονται. Η ειρήνη εμπεδώθηκε στην Ευρώπη. Καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν παραιτηθηκε από αυτές τι αξιώσεις. Παραμένουμε και εμείς σε αυτό το στόχο».
Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι «Οι εκκρεμότητες παραμένουν για να τις διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα προσκρούσει σε δαιδαλώδεις νομοθεσίες. Το ζήτημα των αποζημίωσεων όμως είναι περισσότερο ηθικό ζήτημα. Σε καμία περίπτωση η ανακίνηση του θέματος δεν σημαίνει σύγκρουση με τους συνοδοιπόρους μας στην Ε.Ε. Οι Γερμανοί κατανοούν το θέμα μας. Κάποιοι επιχείρησαν να συνδέσουν την δημοσιονομική προσπαρμογή της χώρας με τις γερμανικές αποζήμιώσεις. Ενα θέμα 60 χρόνων είναι λάθος να συνδέεται με το ελληνικό χρέος.
Το ΥΠΟΙΚ προχώρησε στην καταγραφή του διαθέσιμου αρχειακού υλικού. Το θέμα άνοιγε και δεν έκλεισε. Τώρα άνοιξε για να κλείσε με θριαμβευτή τη Δικαιοσύνη. Το πόρισμα του ΥΠΕΞ αναμένεται να προσυπογραφεί και το περιεχόμενο της γνωμοδότησης θα είναι καθοριστικό για τις επόμενες μας κινήσεις. Το απόρρητο του εγγράφου δικαιολογείται επειδή περιλαμβάνει στοιχεία που θα έπρεπε να προστατευθούν από τυχόν εκμετάλλευση εις βάρος διπλωματίας Ελλάδας».
Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος, σχολίασε ότι η πολιτική βουληση της κυβέρνησης στηρίχθηκε σε ενέργειες πολιτικής ευθύνης για τη διευθέτηση του ζητήματος. Όπως ανέφερε, «Θα λύσουμε τις εκκρεμότητες για όσο χρόνο χρειαστεί. Χρειάζεται και η εθνική συναίνεση. Ενιαία εθνική θέση και γραμμή».
Ο υπουργός έκλεισε την ομιλία του κάνοντας ειδική αναφορά τιμής σε πολίτες και πολιτικούς που κράτησαν ζωντανό θέμα και αγωνίζονται μέχρι σήμερα, όπως ο Μανώλης Γλέζος.
Τσίπρας: Πρόκειται για εθνικό θέμα
Το αίτημα για σύσταση διακομματικής επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων επανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, πρόκειται για εθνικό θέμα. «Είναι χρέη που πρέπει να διεκδικήσουμε για ιστορικούς και ηθικούς λόγους» τόνισε και πρόσθεσε πως «Η παγιωμένη αντίληψη του Βερολίνου ότι δεν οφέιλονται αποζημιώσεις εδράζεται στην αντίληψη ότι ο πόλεμος ήταν αναπόφευτκη εξέλιξη και ότι δεν υπάρχει ηθική ενοχή της Γερμανίας για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για το θέμα και τον κατηγόρησε ότι μόλις εξελέγη έκανε δύο πράγματα: να φέρει προς ψήφιση «την υπόθεση του κουκουλώματος της Siemens» και να μεταβεί στο Βερολίνο να συναντήσει την κ. Μέρκελ «και να μην πει κουβέντα για αποζημιώσεις αλλά μόνο τη φράση "ουδείς αναμάρτητος"».
Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναδεικνύεται σήμερα σε συνθήκες κοινωνικού ολοκαυτώματος, όταν «ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι» και η διακυβεύεται η εθνική ανεξαρτησία, παρατήρησε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 60 βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.