της Χαράς Καλημέρη.

Στον εξορθολογισμό του συστήματος τοποθέτησης δασκάλων και καθηγητών στηρίζεται το υπουργείο Παιδείας για να μην προχωρήσει η ένταξη υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε καθεστώς κινητικότητας.

Για «σοκ μείωσης εκπαιδευτικών» έκανε λόγο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, τονίζοντας πως ήδη ο χώρος της εκπαίδευσης έχει απωλέσει περί τους 11.000 αναπληρωτές και ωρομισθίους. Από την πλευρά τους, πάντως, οι εκπαιδευτικοί επιμένουν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 8.000 καθηγητές, με την ΟΛΜΕ να πραγματοποιεί σήμερα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.


Οι φόβοι

Τους φόβους ότι η εκπαίδευση θα αποτελέσει «δεξαμενή» για την ένταξη υπεράριθμων σε καθεστώς κινητικότητας πυροδότησε η συνάντηση που είχε ο κ. Αρβανιτόπουλος με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή ενόψει της άφιξης της τρόικας. «Το υπουργείο Παιδείας έχει, ήδη, συνεισφέρει στην κινητικότητα 10.000 αναπληρωτές. Πέρυσι, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, έγιναν προσλήψεις 12.000 αναπληρωτών. Φέτος, θα πέσουμε από τους 12.000 στους 2.000 αναπληρωτές.

Ήδη, λοιπόν, το εκπαιδευτικό σύστημα έχει υποστεί ένα σοκ μείωσης 10.000 εκπαιδευτικών? Και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όμως, από 1.500 ωρομίσθιους θα έχουμε τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά μόνο 150. Έτσι, συνολικά το υπουργείο Παιδείας έχει συνεισφέρει στην κινητικότητα γύρω στους 11.000 ανθρώπους», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. Και πρόσθεσε: «Αυτοί, ήταν συμβασιούχοι επί δεκαετίες. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την απώλεια, κάναμε μια διαχείριση του προσωπικού με έναν τρόπο ορθολογικό και λειτουργικό».

Στα σχολεία

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη νέα σχολική χρονιά σχεδιάζεται η μετακίνηση περίπου 4.500 καθηγητών ειδικοτήτων -όπως Πληροφορικής, Ξένων Γλωσσών, Καλλιτεχνικών και Φυσικής Αγωγής- από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια, ενώ με βάση τις ίδιες πηγές επιπλέον 4.500 καθηγητές αναμένεται να μετατεθούν υποχρεωτικά από τη σημερινή τους περιφέρεια σε άλλες με κενά. Επίσης, στα σχολεία θα επιστρέψουν πολλοί εκπαιδευτικοί που σήμερα βρίσκονται αποσπασμένοι σε διοικητικές υπηρεσίες και φορείς.

Αιτία πολέμου

«H διαθεσιμότητα και η υποχρεωτική μετάθεση εκπαιδευτικών θα είναι 'αιτία πολέμου'», δηλώνει, από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ, καλώντας τους καθηγητές να συμμετάσχουν σήμερα (στις 11π.μ.) σε συγκέντρωση έξω από κεντρικό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, εάν ισχύσουν οι σχετικές πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα περίπου 8.000 εκπαιδευτικοί θα χάσουν την εργασία τους και θα μπουν σε λίστες αναμονής με το 75% του μισθού τους, ενώ πολλοί από αυτούς δεν θα επιστρέψουν ποτέ σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, προκειμένου να καλυφθεί ο κατάλογος των 25.000 απολύσεων από το Δημόσιο στο τέλος του 2015.

imerisia.gr
 
Top