Ο Δήμος Πειραιά,  κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος  Ανάπτυξη» 2014-2020,  με τίτλο: «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων στο Δήμο Πειραιά». 

Η προστασία του ήδη βεβαρημένου περιβάλλοντος αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή. Στο πλαίσιο αυτό,  θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και σχεδιάζει νέες δράσεις που καλείται να εφαρμόσει,  αλλάζοντας τις συνήθειες αλλά και τη συνείδηση των κατοίκων και επαγγελματιών του Πειραιά στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων.


Στην πόλη μας παράγεται καθημερινά  μια σημαντική ποσότητα αποβλήτων, η οποία καταλήγει στο  ΧΥΤΑ Φυλής. Παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομικοκοινωνική κατάσταση, είναι αναγκαίο όχι απλά να καταγραφούν τάσεις και να προσδιοριστούν προτεραιότητες, αλλά  να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν αποτελεσματικά δράσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης στερεών αποβλήτων  εντός των επόμενων ετών.
Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση της αειφορίας, όπως αυτή περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική: πρόληψη, εκτεταμένη ανακύκλωση πολλών ρευμάτων αποβλήτων – συμπεριλαμβανομένης της χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων – και ελαχιστοποίηση της ποσότητας που οδηγείται σε ταφή.
Πιο συγκεκριμένα,  ο Δήμος Πειραιά δίνει έμφαση σε ένα σημαντικό για την προστασία του περιβάλλοντος τομέα  αποβλήτων, αυτό των βιοαποβλήτων οικιακών  και εστίασης. Σε αυτο το πλαίσιο,  σχεδιάζει την εφαρμογή ενός προγράμματος χωριστής συλλογής,  λόγω της αναγκαιότητας μείωσης της ποσότητας των βιοαποβλήτων του Δήμου που διατίθενται στο ΧΥΤΑ, για να επιτευχθούν οι στόχοι βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας αλλά και να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στους πιο απαιτητικούς στόχους του υπό διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). 
Η μείωση των βιοαποβλήτων που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ επιτυγχάνεται μέσω της οικιακής κομποστοποίησης και των προγραμμάτων χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων με την εισαγωγή ενός δικτύου «καφέ κάδων». 
Η αποτελεσματική ενίσχυση των προγραμμάτων αυτών, μέσω συστηματικής παρακολούθησης και παροχής υποστήριξης στους πολίτες για την επιτυχή αντιμετώπιση των αναπόφευκτων δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουν στην πρώτη φάση εφαρμογής,  είναι κρίσιμη για τη συνολική επιτυχία του εγχειρήματος και την πραγματική μείωση των βιοαποβλήτων που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ.
 
Top