Αντιπαράθεση Εθνικής με Δήμο Δραπετσώνας για την παραλιακή ζώνη
Δύο χρόνια μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Δραπετσώνας και ένα χρόνο μετά την εξαίρεσή της από τη σύμβαση παραχώρησης στον ΟΛΠ, λίγα έως καθόλου έχουν γίνει. Αντιθέτως, οι εντάσεις μεταξύ ορισμένων εκ των ιδιοκτητών μιας από τις τελευταίες αναξιοποίητες περιοχές του παραλιακού μετώπου βαίνουν αυξανόμενες. Ειδικότερα σε νέα αντιπαράθεση φέρονται να οδηγούνται η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, Πρότυπος Κτηματική Τουριστική, με τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Ο λόγος; Εργα διαμόρφωσης του εδάφους που πραγματοποιεί και τα οποία φαίνεται πως επεκτάθηκαν σε έκταση της Εθνικής. Τα έργα, χωματουργικά επιφανείας, σταμάτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από σχετική παρέμβαση. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές έχουν βρεθεί σε αντιπαράθεση, καθώς στο παρελθόν η Εθνική χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα για να σταματήσει απόπειρα παράνομης δενδροφύτευσης, ενώ ο Δήμος Δραπετσώνας έχει βεβαιώσει οφειλές στη θυγατρική της Εθνικής για ΕΕΤΗΔΕ, δημοτικά τέλη κ.λπ., για τις οποίες η εταιρεία έχει ασκήσει προσφυγές. Τώρα πληροφορίες θέλουν ορισμένους αυτοδιοικητικούς παράγοντες να προωθούν ακόμα και απαλλοτρίωση.


Το τελευταίο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί σε σειρά άγονων αντιπαραθέσεων αλλά και προσπαθειών για την αξιοποίησης της περιοχής, η οποία «μοιράζεται» μεταξύ Εθνικής, δήμου, ΑΓΕΤ Ηρακλής και άλλων συμφερόντων. Πολλοί ανέμεναν πως η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα δημιουργούσε τις συνθήκες ανάπτυξης της έκτασης των 661 στρεμμάτων. Ομως η απόσχισή της από τις ζώνες του ΟΛΠ και η απόδοσή της στον δήμο έβαλαν «πάγο» σε όλα τα σχετικά σχέδια. Σχέδια και προτάσεις που περιλαμβάνουν από την περιβόητη πρόταση για κατασκευή πίστας formula 1 έως την ανάπτυξη ναυτιλιακού κέντρου με υψηλά κτίρια-τοπόσημα γραφείων καθώς και χώρους κατοικίας και αναψυχής ή και μαρίνας, αλλά και προβλήτα κρουαζιέρας.

Με δεδομένο πως η ζώνη που παραχωρήθηκε στον δήμο είναι αυτή που εφάπτεται της θάλασσας και ότι πίσω από αυτήν βρίσκονται οι ιδιοκτησίες της Εθνικής και της ΑΓΕΤ, καθίσταται σαφές πως το κυβερνητικό «όραμα» της παροχής ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών προς τη θάλασσα είναι σε μεγάλο βαθμό πρακτικά ανέφικτο. Τουλάχιστον, υπό τις παρούσες συνθήκες. Αξίζει να αναφερθεί πως η εμπλοκή της Εθνικής στη Δραπετσώνα αποτελεί «legacy asset» από τη χρεοκοπία των Λιπασμάτων.

Η έκταση σήμερα «φιλοξενεί» τέσσερις διαφορετικούς δικαιούχους. Η Πρότυπος Κτηματική ελέγχει 254 στρέμματα. Η ΑΓΕΤ Ηρακλής ελέγχει άλλα 117,40 στρέμματα. Σε άλλα 82,25 στρέμματα, τα λεγόμενα της πρώην BP, έχει αδειοδοτηθεί και αναπτυχθεί υπερσύγχρονη βιομηχανική μονάδα, η Χερσαία Εγκατάσταση Επεξεργασίας Καταλοίπων, της Hellenic Environmental Center. Οι τρεις παραπάνω εταιρείες ελέγχουν 454,65 στρ. ή το 68,8% της συνολικής έκτασης. Αλλα 112,65 στρέμματα, κυρίως στις πίσω περιοχές, αποτελούσαν διαχρονικά δημοτικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς εκτάσεις και σε αυτά ήλθαν να προστεθούν πρόπερσι και τα 93,75 στρέμματα που είχε ο ΟΛΠ.

ΑΠΟ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 
http://www.pireasnews.gr/
 
Top