Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ και παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Ράπτη Σταμάτιου, στον αίθριο χώρο του κτιρίου του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.
Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσιος Τεμπονέρας, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, ο Α' Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Κλιάρης Θεόδωρος, η λοιπή στρατιωτική ηγεσία και πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών και δικαστικών αρχών του Πειραιά και της Ναυτιλιακής Κοινότητας.
Ακολούθησε εκτέλεση κλέφτικου δημοτικού τραγουδιού και παραδοσιακού δημοτικού χορού “Τσάμικο ράστ”, από τον Όμιλο Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού Ιερής πόλεως Μεσολογγίου “ΛΙΑΡΟΣ”, ενώ στη συνέχεια ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, προσέφερε εθιμοτυπικό δώρο στα μέλη του Ομίλου, ανταλλάσσοντας ευχές μεταξύ τους.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, στον χαιρετισμό του ανέφερε:
«Η Επανάσταση της 25ης Μαρτίου του 1821 δεν είναι απλώς μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του λαού μας, αποτελεί ουσιαστικά τη γενέθλια πράξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους, μια γνήσια, μαζική και δημοκρατική επανάσταση.
Στην εθνική μας συνείδηση έχει κατοχυρωθεί ως ένας από τους κορυφαίους αγώνες για Ελευθερία, Ανεξαρτησία και Πολιτικά δικαιώματα που μας όρισε σαν Κράτος και σμίλεψε την εθνική μας ταυτότητα.
Ο αγώνας αυτός δεν ήταν ένα γεγονός τοπικής σημασίας. Εξέπεμψε, ταυτόχρονα και ένα πανευρωπαϊκό και οικουμενικό μήνυμα. Ήταν η στιγμή εκείνη όπου τα εθνικά ιδεώδη, συνδυάστηκαν με τις ιδέες της ελευθερίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως αυτές εκφράστηκαν από το ισχυρό κίνημα του Διαφωτισμού.
Αυτό ακριβώς ήταν που ενέπνευσε και πολλούς προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής εκείνης, όχι μόνο να ιδρύσουν φιλελληνικές κινήσεις και κινήματα υποστήριξης του ελληνικού λαού, αλλά και να έρθουν εδώ για να αγωνιστούν στο πλάι των Ελλήνων, για χάρη των αξιών που εξέφραζε ο Αγώνας τους.
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 βασικά και πάνω από όλα, όμως, απέδειξε ότι κανένας αφέντης δεν είναι αιώνιος και ότι καμιά τυραννία δεν είναι ανίκητη. Κανένας δεν περίμενε ότι μια επανάσταση στο νοτιοανατολικό τμήμα της Μεσογείου και της Ευρώπης, εναντίον μιας αχανούς και πάνοπλης υπερδύναμης της εποχής, της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, θα επικρατούσε.
Κι όμως, η Επανάσταση και επιβίωσε και κέρδισε.
Σήμερα, που η κοινωνία μας δηλητηριάζεται από ρατσιστικές συμπεριφορές ενώ αρκετές φορές στο δημόσιο λόγο κάνει την εμφάνισή της η μισαλλοδοξία και η ξενοφοβία, γίνεται ακόμη πιο απαραίτητη η αναθύμηση των ιδεών του Ρήγα Βελεστινλή και των δημοκρατικών προτροπών της Ελληνικής Νομαρχίας.
Γιατί οι αγώνες για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Ανεξαρτησία, για την Αλληλεγγύη, την Αξιοπρέπεια, την Ισότητα και την Ισονομία δεν σταματούν ποτέ και δεν πρέπει να σταματήσουν.
Είναι χρέος μας και ιστορική αναγκαιότητα η απότιση φόρου τιμής αλλά και η επαναφορά των διαχρονικών αυτών αξιών στο σύγχρονο λόγο και στη συνείδηση των τωρινών γενεών.
Επιπλέον χρέος, όμως εμείς αισθανόμαστε για να δικαιώσουμε τις διαχρονικές μάχες των κοινωνικών κατακτήσεων του λαού μας, να οδηγήσουμε την χώρα μας σε μια διαδρομή περηφάνιας και ανάπτυξης.
Πρώτος στόχος μας να γίνει πράξη η λαχτάρα του λαού για την ανασύνταξη της χώρας και την τελική έξοδο από την κρίση.
Μια πορεία επίπονη, που χρειάζεται αλήθειες, υπευθυνότητα και πάνω από όλα όραμα και τόλμη.
Βασική επιδίωξη μας, παράλληλα, είναι να γίνει πράξη η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που θα ανασυντάξει τις κοινωνικές δυνάμεις και θα προσφέρει ουσιαστική ελπίδα σε όσους για πολλά χρόνια βρέθηκαν κάτω από το ζυγό της κρίσης. Ενώ ιδιαίτερο νόημα έχει η καθημερινή μάχη που δίνουμε, σε όλα τα επίπεδα, με σκοπό τη διεύρυνση και ενίσχυση της Δημοκρατίας.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη να εμπνευστούμε και να οδηγηθούμε από τα ιδανικά και τις αξίες των αγωνιστών του 1821,που σήκωσαν τη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης, για Ελευθερία και Εθνική ανεξαρτησία. Το ελάχιστο που μπορούμε σήμερα, εμείς, σε μια εποχή που δεν υπολείπεται προκλήσεων και αμφισβητήσεων, είναι να διατηρήσουμε την εθνική ομοψυχία και την ενότητα.
Στον αγώνα αυτό της Πολιτείας, σημαντική προφανώς είναι η συνεισφορά όλων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και ιδιαίτερα του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης, υπηρετούν καθημερινά το καθήκον τους, για τη διασφάλιση της νομιμότητας, την προστασία της κοινωνικής ειρήνης και την ασφάλεια των πολιτών και ενσαρκώνουν τη θεσμική τους αποστολή, με γνώμονα τις αρχές του Κράτους Δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κλείνοντας θέλω να πω, ότι όπως στην περίπτωση της Επανάστασης του 1821, όσο και σε άλλες μεγάλες στιγμές της Εθνικής μας Ιστορίας, ο Λαός ήταν αυτός που πάντα πρωτοπορούσε και πάντα ανέτρεπε τις ασφυκτικές συνθήκες.
Αυτός ο λαός που απέταξε αιώνες σκλαβιάς τότε, μαχόμενος για την ανεξαρτησία του, που αργότερα πάλεψε για τη λαϊκή κυριαρχία και την εδραίωση της Δημοκρατίας.
Σήμερα έχει αποδείξει στην Ευρώπη πως οι αξίες του Διαφωτισμού ακόμη εμπνέουν την Ελλάδα- μια χώρα που η πανανθρώπινη έννοια της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού, είναι σύμφυτη με την ιστορική της κληρονομιά.»
Τον επετειακό λόγο της ημέρας, εκφώνησε ο Πλοίαρχος Λ.Σ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Ελευθέριος.