Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, συγκάλεσε σύσκεψη(12/3) στο Δημαρχείο Πειραιά με τους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης, τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και για τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής για το ζήτημα του δικαστικού μεγάρου Πειραιά.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο Πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου κ. Αντώνιος Πλακίδας, ο Πρόεδρος των Πρωτοδικών Πειραιά κ. Νικόλαος Κουτρούμπας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργος Σταματογιάννης, ο Πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά κ. Απόστολος Στασινόπουλος, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά κυρία Ειρήνη Τζίβα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΤΑΧΔΙΚ και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιάννης Καρδαράς.
Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σχετικά με τα αποτελέσματα της σύσκεψης με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ο Δήμαρχος Πειραιά αφού υπενθύμισε ότι το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά δεν απασχολεί μόνο τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά όλη την πόλη, έκανε μια σύντομη αναδρομή του θέματος αρχίζοντας από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ο Δήμος προσέφερε το κτίριο της Ραλλείου, προκειμένου να αποτρέψει την φυγή των δικαστηρίων εκτός Δήμου Πειραιά.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μώραλης, η τότε ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Αθανασίου και ο Γενικός Γραμματέας, είχαν εκφραστεί δημόσια ότι συμφωνούν. Μετά τον Ιανουάριο του 2015 ενημερώσαμε -όπως είπε - τον κ. Παρασκευόπουλο νέο Υπουργό και αποφασίστηκε να χρηματοδοτήσει το έργο το ΤΑΧΔΙΚ. Έκτοτε υπήρξαν πολλές επαφές – συνέχισε ο Δήμαρχος Πειραιά- με τους εκάστοτε Γενικούς Γραμματείς που αναλάμβαναν το συντονισμό, αλλά ο συγκεκριμένος Γραμματέας άλλαζε πολύ συχνά και - όπως υποστήριξε- αυτό ήταν μια παράμετρος καθυστέρησης διότι κάθε νέος Γενικός Γραμματέας θέλει κάποιο διάστημα να ενημερωθεί και να προχωρήσει.
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Πειραιά έκανε μια ενημέρωση -όπως δήλωσε- ότι είναι πάρα πολύ ανήσυχος και έκανε δεύτερη σκέψη για το θέμα της αξιοποίησης της Ραλλείου, διότι - όπως υποστήριξε - είναι υποχρέωσή του να αξιοποιήσει τα ακίνητα του Δήμου με όφελος για τον Δήμο Πειραιά και τους δημότες και τόνισε ότι το Υπουργείο κωλυσιεργεί.
Σ’ αυτή την δήλωση που έκανα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο απάντησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταθέτοντας την ευθύνη της καθυστέρησης στον Δήμο Πειραιά, σημείωσε ο Δήμαρχος.
Του απάντησα εκ νέου όπως ανέφερε ο Δήμαρχος σε οξείς τόνους διότι -όπως δήλωσε- παρόλο που δεν το συνηθίζει, αισθάνθηκε ότι αδικείται και ως πρόσωπο και ως Δημοτική Αρχή, διότι έπραξε εκείνο που έπρεπε να πράξει εδώ και ένα χρόνο στο σύνολό του. Μάλιστα παρέδωσε στους δημοσιογράφους τα σχετικά έγγραφα για τις απαντήσεις σε ό,τι ζήτησε το Υπουργείο.
Από τη μεριά του Δήμου υποχρέωση μας -όπως είπε- ήταν να παραχωρήσουμε δωρεάν το κτήριο και πήραμε σχετική απόφαση. Όπως εξήγησε έγινε αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε από τη χρήση Δημαρχείου να περάσει σε χρήση Δικαστικού Μεγάρου, καθώς και άλλα δύο ζητήματα τα οποία ο Δήμος θεώρησε ότι είναι αναρμόδιος για να απαντήσει: Το πρώτο -όπως είπε- ο κ. Μώραλης ήταν αν το κτήριο είναι στατικά επαρκές και το δεύτερο σχετικά με το πάρκινγκ. Για το αν το κτήριο είναι στατικά επαρκές θα πρέπει να το διερευνήσει η κεντρική διοίκηση.
Όσον αφορά το πάρκινγκ δήλωσε ο Δήμαρχος ότι δεν μπορεί ο Δήμος να εξασφαλίσει παραπάνω θέσεις από αυτές που έχει το κτήριο. Αν για όλα αυτά δεν έκανε το κτήριο για δικαστικό μέγαρο, θα έπρεπε οι τρεις Υπουργοί και οι τέσσερις Γενικοί Γραμματείς να έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν γίνεται δικαστήριο, γιατί δεν έχει πάρκινγκ και οτιδήποτε άλλο.
Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος, το θέμα δεν αφορά αυτή καθεαυτή την κυβέρνηση, αλλά τη λειτουργία του κράτους, για να μη γίνονται παρανοήσεις. Εδώ και 35 χρόνια δεν έγινε τίποτα για τα Δικαστήρια του Πειραιά από όλες τις κυβερνήσεις που περάσανε. Έτσι και εδώ υπάρχει μία αντίστοιχη καθυστέρηση. Υπάρχει μία εκφρασμένη δήλωση όπως ειπώθηκε, αλλά δεν προχωράει γρήγορα. Μάλιστα έγινε το πρωτόγνωρο για τα δεδομένα ενός σοβαρού σε εισαγωγικά ευρωπαϊκού κράτους να αναλάβει τη μελέτη της στατικής επάρκειας ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά -προς τιμήν του βεβαίως- διενεργώντας έρανο με προσφορές διαφόρων από τον Εμπορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο, την Ένωση Εφοπλιστών και άλλα πρόσωπα, συνέβαλαν και οι δικηγόροι και μαζεύτηκαν 50.000 ευρώ για να ανατεθεί η μελέτη σε καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την στατική επάρκεια του κτηρίου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά περί αυτού του κράτους μιλάμε. Θέλει να κάνει ένα Δικαστικό Μέγαρο αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν μπορεί να βρει τρόπο, να κάνει μία μελέτη για τη στατική επάρκεια του κτηρίου. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, σημασία έχει ότι έχουν περάσει τρεισήμισι χρόνια από το Σεπτέμβριο του 2014 και δεν έχει προχωρήσει το έργο. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μώραλης περιμένει να του πει κάποιος υπεύθυνος: ο Υπουργός ή έστω ο Γενικός Γραμματέας ποιος θα πληρώσει - όχι στα λόγια -να εγγραφεί σε προϋπολογισμό, στον Εθνικό Προϋπολογισμό, στον προϋπολογισμό του ΤΑΧΔΙΚ. Δεν υπάρχει όμως καμία σχετική απόφαση -συμπλήρωσε ο Δήμαρχος- και κανένας φορέας του δημοσίου δεν έχει αναλάβει το κόστος αυτό. Το ερώτημα που έθεσε ο Δήμαρχος είναι ποιος θα κάνει τη μελέτη, πόσο χρόνο θα χρειαστεί, πότε θα ολοκληρωθεί. Όταν αυτά τα ερωτήματα απαντηθούν – συμπλήρωσε ο Δήμαρχος -θα πάω στο Δημοτικό Συμβούλιο για να δω και ανάλογα με τις απαντήσεις, να θέσω το θέμα, για να αποφασίσει. Αν όμως πρέπει να περιμένουμε άλλα 10 χρόνια για να γίνει το Δικαστικό Μέγαρο πρέπει να δούμε πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε διαφορετικά το ακίνητο αυτό. Τότε πρέπει να ψάξουμε κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις. Αν μας πουν ότι θα γίνει το 2022 είναι μία λογική λύση και είναι μία άλλη συζήτηση όπως χαρακτηριστικά είπε.
Όπως τόνισε ο κ. Μώραλης σήμερα έχουμε μη αξιοποίηση, διότι δεν είναι το θέμα αν θα έχουμε ένα οικονομικό έσοδο. Τα δικαστήρια τα έχουμε δώσει δωρεάν και το μόνο που ζητήσαμε -γιατί το ΤΑΧΔΙΚ δεν μπορεί να πληρώσει μίσθωμα εκ του καταστατικού του - αλλά και εμείς όπως ξέρετε πρέπει να έχουμε ένα έσοδο. Δεν θέλουμε κάτι παραπάνω από το έσοδο που έχουμε, αλλά -όπως δήλωσε- θέλουμε να διασφαλιστεί το έσοδο που είχαμε, φέτος πέρσι και πρόπερσι γι αυτό προσκομίσαμε τα μισθώματα που παίρνει ο Δήμος από τα ακίνητα, τα έξοδα επίσης που πρέπει να γίνουν, ώστε να μεταφερθεί το πάρκινγκ του Δήμου αλλού, όπως επίσης και τα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας ή το τμήμα Καθαριότητας.
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Πειραιά αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση σημείωσε ότι «ενημέρωσα τους αρμόδιους, γιατί πρέπει να γνωρίζουν ότι στις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες στις οποίες εργάζονται στο κτήριο της Σκουζέ, δεν ευθύνομαι εγώ για την παράταση».
Η σημερινή συνάντηση όπως επισήμανε ο Δήμαρχος ήταν και για να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς ότι για την παράταση της ταλαιπωρίας δεν έχει ευθύνη ο ίδιος ως Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, απεναντίας έκανε ότι περνούσε από το χέρι του και το έχει ολοκληρώσει.
Όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων ενημέρωσαν τον Δήμαρχο για την επιθυμία τους να επιμείνουν μαζί στη λύση της Ραλλείου και να πιέσουν την κυβέρνηση για να γίνει. Συμφωνήθηκε όπως πρότεινε ο Δήμαρχος να συντάξει μία επιστολή, να τη στείλει αμέσως στον Υπουργό Δικαιοσύνης και με την οποία θα ζητάει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με ημερομηνίες που μπορεί να πέσει έξω ένα 10% όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά όχι και 10 χρόνια.
Όπως είπε ο Δήμαρχος θα ήθελα να με ενημερώσουν και πρόσθεσε ότι η δική μου εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει κατόπιν της απάντησης που πιστεύω ότι θα έχουμε από τον αρμόδιο Υπουργό. Με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να πάρει μία απόφαση. Όποια και αν είναι αυτή θα είναι με συγκεκριμένες ρήτρες. Δεν μιλάω για οικονομικές ρήτρες.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μώραλης, πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα γίνει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Οι διαδικασίες του δημοσίου πρόσθεσε είναι χρονοβόρες.
Τέλος, ο κ. Μώραλης τόνισε: «αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση. Αν αύριο ο Υπουργός ή ο Γενικός μας στείλει ένα χαρτί και μας πει ότι το Δικαστικό Μέγαρο θα είναι έτοιμο το ‘22, μακάρι να είναι ένα καλό νέο για να δούμε πως θα υλοποιηθεί αυτό. Παραμένει πρώτη επιλογή, αλλά αν δούμε ότι η απάντηση είναι είτε πολύ γενική είτε χωρίς ημερομηνίες είτε χωρίς χρονοδιαγράμματα, τότε θα δούμε τα πράγματα διαφορετικά».
Επισυνάπτονται
· Οι δύο αποφάσεις Δ.Σ. για την παραχώρηση χρήσης του κτηρίου της Ραλλείου Σχολής για Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά.
· Η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Πειραιά στο Ο.Τ.69/Τ.26 επί των οδών Κολοκοτρώνη-Βασ. Γεωργίου-Ηρ. Πολυτεχνείου-Δραγάτση.
· Το έγγραφο του Δήμου Πειραιά προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης που αφορά στην αποστολή στοιχείων για την ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης της πρώην Ραλλείου Σχολής.
· Η απάντηση του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, αναφορικά με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Παπασπύρου, για το κτήριο της Ραλλείου και το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά (Δ.Τ. 7-3-2018).