Σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της και τέσσερις από την άφιξή της στον Πειραιά διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία της πλωτής δεξαμενής «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΙΙΙ» της Cosco, λόγω 26 παρατηρήσεων που κατέγραψε ο Κλάδος Ελέγχου Πλοίων (ΚΕΠ) του υπουργείου Ναυτιλίας μετά από επιθεωρήσεις-αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν σε αυτήν.

Οι παρατηρήσεις αφορούν ελλείψεις που εντοπίστηκαν από τους επιθεωρητές του ΚΕΠ στις προδιαγραφές της δεξαμενής, από τις οποίες αρκετές έχουν να κάνουν με ζητήματα πυρόσβεσης και πυρανίχνευσης. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά/Δ’ Λιμενικό Τμήμα Περάματος, μετά την κοινοποίηση σε αυτό του εγγράφου του ΚΕΠ με τις παρατηρήσεις, απαγόρευσε την εκτέλεση εργασιών στην πλωτή δεξαμενή μέχρι την αποκατάσταση των ζητημάτων που αφορούν οι παρατηρήσεις.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον ΟΛΠ ζητώντας την άποψη του Οργανισμού για το θέμα που έχει προκύψει. Η απάντηση ήταν ότι πράγματι έχει διακοπεί προσωρινά η λειτουργία της δεξαμενής λόγω των παρατηρήσεων του ΚΕΠ, ωστόσο η διοίκηση του ΟΛΠ τις θεωρεί «ήσσονος σημασίας, εύκολα αντιμετωπίσιμες, έχει ήδη ξεκινήσει την αποκατάσταση και πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία της δεξαμενής».

Ποιες είναι οι παρατηρήσεις
Σημειώνεται ότι οι παρατηρήσεις που έχουν καταγράψει οι επιθεωρητές του ΚΕΠ μετά τις επιθεωρήσεις-αυτοψίες που έκαναν είναι 26 και το σχετικό έγγραφο με αυτές αποστέλλεται στις 26 Ιουλίου στον Κινεζικό Νηογνώμονα (CCS) και κοινοποιείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, στον ΟΛΠ και στο Λιμεναρχείο Πειραιά-Δ’ Λιμενικό Τμήμα Περάματος.

Μερικές από αυτές είναι:

■ Θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι ανιχνευτές και οι χειροκίνητοι αναγγελτήρες για την καλή λειτουργία και συμβατότητά τους με τον πίνακα ελέγχου, καθώς και η λειτουργία του πίνακα από την εφεδρική πηγή.

■ Μερικά από τα σύμβολα που ήταν πλησίον των ανιχνευτών πυρκαγιάς δεν προσδιόριζαν τον σωστό τύπο του ανιχνευτή (καπνού ή θερμικός).

■ Μερικοί από τους ανιχνευτές πυρκαγιάς (κυρίως οι παλαιότεροι) ήταν αρκετά ρυπαροί από κάπνα και λάδια και σε έλεγχό τους δεν παρείχαν ένδειξη στον πίνακα ελέγχου.

■ Δεν βρέθηκαν οι δύο εξοπλισμοί πυροσβέστη όπως αποτυπώνονται στο «FIRE CONTROL PLAN».

■ Οι συσκευές διαφυγής (EEBD,S) όπως αποτυπώνονται στο «FIRE CONTROL PLAN» δεν ήταν στις θέσεις τους, αλλά κλειδωμένες σε δωμάτιο.

■ Τα περισσότερα κυκλικά σωσίβια δεν ήταν στις θέσεις τους όπως αποτυπώνονταν στο «SAFETY & FIREFIGHTING EQUIPMENT ARRANGEMENT», αλλά κλειδωμένα σε δωμάτιο. Σε αυτά που υπήρχαν διαθέσιμα στο κατάστρωμα, τα σχοινιά ήταν φθαρμένα. Σε κανένα κυκλικό σωσίβιο δεν ήταν γραμμένο το όνομα του ναυπηγήματος.

■ Οι σωσίβιες ζώνες δεν ήταν σε θέσεις ευχερείς για χρήση, αλλά κλειδωμένες σε δωμάτιο. Θα πρέπει να τοποθετηθούν σε θέσεις σύμφωνα με τις ανάγκες χρήσης τους και να αποτυπωθεί η θέση τους στο σχέδιο.

■ Να εφοδιαστεί η πλωτή δεξαμενή με κατάλληλο οξυγονόμετρο – εκρηγνυόμετρο για την ανίχνευση βλαβερών ή δηλητηριωδών αερίων.

Η ώς τώρα λειτουργία
Σημειώνεται ότι η δεξαμενή, μεταφορικής ικανότητας 80.000 τόνων και ανυψωτικής 22.000 τόνων, έφτασε στον Πειραιά τον Μάρτιο του 2018 και τέθηκε με επιτυχία σε λειτουργία με τον δεξαμενισμό του πρώτου πλοίου τον Απρίλιο.

Μπορεί να εξυπηρετήσει πλοία μέχρι 240 μέτρα μήκος και 35 μέτρα πλάτος, κατασκευάστηκε σε ναυπηγείο στην Κίνα και την έφερε στην Ελλάδα η Cosco Shipping.

Την έναρξη της λειτουργίας της ανακοίνωσε ο ΟΛΠ, αφού πρώτα ολοκληρώθηκε η διαδικασία οριστικής εγκατάστασης και πρόσδεσής της σε μόνιμη θέση στην προβλήτα Ι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος.

Οταν η δεξαμενή έφτασε στην Ελλάδα, ο ΟΛΠ είχε ανακοινώσει ότι η λειτουργία της θα επεκτείνει τις υπάρχουσες υποδομές με στόχο την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και θα συνδράμει στην τόνωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η εγκατάσταση και λειτουργία της πλωτής δεξαμενής συγκαταλέγεται στις συνολικές επενδύσεις ύψους 55 εκατ. ευρώ που είναι υποχρεωμένη να κάνει η Cosco στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ και τις οποίες έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει μέσα στην πρώτη πενταετία.

Ναυτιλιακοί κύκλοι, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» για το θέμα, εξηγούσαν ότι η δεξαμενή πρέπει να λειτουργεί σωστά και με όρους ασφαλείας, οι προδιαγραφές να είναι σύμφωνες με αυτές που έθεσε ο ίδιος ο ΟΛΠ για την προμήθειά της, οι ειδικοί θα πρέπει να εξετάσουν το ζήτημα του κόστους, αν πράγματι δηλαδή κοστίζει 23 εκατ. ευρώ όπως είχε γίνει γνωστό, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος (ΡΑΛ) που είναι αρμόδια για την τήρηση των όρων της Σύμβασης Παραχώρησης να επιληφθεί του θέματος.
via
 
Top