ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Μείωση των συντάξεων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και επτά ακόμη αλλαγές στο ασφαλιστικό «φέρνει» το 2008. Οι περισσότερες από αυτές τις ανατροπές προβλέπονται σε παλαιότερους νόμους, ωστόσο ορισμένες ρυθμίσεις (π.χ. βαρέα, ενοποιήσεις) μπήκαν εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου για το ασφαλιστικό.
Οι αλλαγές αγγίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς, τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, τους τραπεζικούς υπαλλήλους, τους μισθωτούς που καλύπτονται από το ΕΤΕΑΜ, τους αγρότες αλλά και όσους υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αναλυτικά, οι ρυθμίσεις που θα τρέξουν το 2008 είναι οι εξής:

1 Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και στα ειδικά Ταμεία, οι οποίοι θα δουν σταδιακά τη σύνταξή τους να μειώνεται έως 5%.
Συγκεκριμένα, οι νέες ρυθμίσεις αγγίζουν τους εργαζόμενους στο δημόσιο και όσους ασφαλίζονται στο ΤΑΠ-ΟΤΕ, τον ΟΑΠ-ΔΕΗ, το ΤΑΠ-ΕΤΕ (Εθνική), το ΤΑΠ-ΑΤΕ (Αγροτική), το ΤΑΠ-ΗΣΑΠ, το ΤΑΠ της ασφαλιστικής εταιρείας «Η ΕΘΝΙΚΗ», το ΤΑΥΣΟ (συνεταιριστικών οργανώσεων), το ΤΣΠ - Τράπεζας Ελλάδος, το ΤΑΠΙΛΤ (Ιονικής-Λαϊκής που έχει ενοποιηθεί στο ΙΚΑ) και το ΤΑΠ-ΕΤΒΑ.
Με βάση τον νόμο, από τον επόμενο χρόνο οι συντάξεις στα συγκεκριμένα Ταμεία θα υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ισχύει σήμερα. Αυτό ισχύει για τα χρόνια που θα διανυθούν στους ασφαλιστικούς φορείς μετά την 1η Ιανουαρίου 2008.
Συγκεκριμένα, για κάποιον ασφαλισμένο που θα συνταξιοδοτηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, τα έτη ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007 θα υπολογισθούν με βάση ό,τι ισχύει σήμερα, δηλαδή με βάση τον τελευταίο μισθό, και με ποσοστό αναπλήρωσης 80%. Για τα χρόνια που θα συμπληρωθούν μετά το 2008 σταδιακά -εντός δεκαετίας- το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από το 80% στο 70%.
Σταδιακά επίσης από τον τελευταίο μισθό, πάμε στις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.
Ως αποδοχές για τα έτη μετά την 1η Ιανουαρίου λαμβάνονται -για όσους αποχωρήσουν από το 2008 ως το 2012- ο μέσος όρος των αποδοχών των μηνών που έχουν διανυθεί μέχρι και τον προηγούμενο μήνα από την υποβολή της αίτησης. Από 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.
2 Αύξηση του ορίου ηλικίας ή των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση. Οι περισσότερες αλλαγές ολοκληρώθηκαν φέτος, ωστόσο, σε ορισμένα Ταμεία η αύξηση συνεχίζεται και την επόμενη χρονιά (για τις γυναίκες). Πρόκειται για τα γνωστά «εξάμηνα» που προβλέπονται στον νόμο 2084/92. Για παράδειγμα στον ΟΑΠ ΔΕΗ μια γυναίκα για να συνταξιοδοτηθεί το 2008 χωρίς όριο, πρέπει να συμπληρώσει 32 χρόνια και 6 μήνες, ενώ φέτος αρκούσαν τα 32 χρόνια.
Σημειώνεται πως στον ΟΓΑ τα έτη ασφάλισης αυξάνονται κατά ένα έτος με βάση τον νόμο 2458 του 1997.
3 Αναθεώρηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων με βάση πόρισμα της ειδικής επιτροπής. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2008 και θα αφορούν στους νεοπροσληφθέντες.
Όπως έγραψε το «Έθνος της Κυριακής», στη σημερινή συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής ο Γιώργος Ρωμανιάς θα καταθέσει πρόταση με τις πρώτες 20 ειδικότητες που πρέπει να υπαχθούν στο ειδικό αυτό καθεστώς (συνολικά υπολογίζεται πως πάνω από 50 ειδικότητες πρέπει να μπουν στα βαρέα).
Πάντως, στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταξη νέων ειδικοτήτων στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς να συνοδευτεί από την απομάκρυνση επαγγελμάτων που τώρα θεωρούνται βαρέα και ανθυγιεινά. Μια τέτοια εξέλιξη -που βρίσκει αντίθετο το συνδικαλιστικό κίνημα- θα οδηγήσει σε αύξηση των ορίων ηλικίας κατά πέντε έτη.
4 Αύξηση κατά 150 ημέρες ασφάλισης του χρόνου για τη συνταξιοδότηση από το ΕΤΕΑΜ. Αντίστοιχη αύξηση θα έχουμε και τα επόμενα χρόνια μέχρι τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης
5 Ενοποιήσεις των ειδικών Ταμείων στο ΙΚΑ. Η αρχή έγινε από τα Ταμεία των τραπεζών, ακολούθησε το ΤΑΥΣΟ και τώρα σειρά παίρνουν οι φορείς των ΔΕΚΟ (με βάση τον νόμο Ρέππα το 2008 η ενοποίηση είναι υποχρεωτική). Ωστόσο, με τον τρόπο που γίνονται οι ενοποιήσεις μεταφέρεται έλλειμμα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ τον χρόνο στο ΙΚΑ, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των συνδικαλιστών.
6 Επιστροφή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ. Η επιστροφή γίνεται σταδιακά και ήδη έχουν επιστραφεί τρεις δόσεις. Συγκεκριμένα:
Ποσό μέχρι 200 ευρώ επεστράφη εφάπαξ την 1η Ιουλίου 2006
Ποσό από 200,01-300 ευρώ επεστράφη σε 2 εξαμηνιαίες δόσεις
Ποσό από 300,01-400 ευρώ επεστράφη σε 3 εξαμηνιαίες δόσεις
Ποσό από 400,01-500 ευρώ επιστρέφεται σε 4 εξαμηνιαίες δόσεις
Ποσό από 500 ευρώ και άνω επιστρέφεται σε 5 εξαμηνιαίες δόσεις
7 Αναπροσαρμογή των συντάξεων 80.000 συνταξιούχων στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν το 2000 και οι συντάξεις να μην έχουν αναπροσαρμοστεί με βάση τα κλιμάκια του νέου μισθολογίου. Η αναπροσαρμογή γίνεται σταδιακά και το 2008 πρόκειται να δοθεί το υπόλοιπο 36% της διαφοράς.
ΟΓΑ«Ψαλίδα» 4% στη βασική σύνταξη
8Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ: Οσοι από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ συνταξιοδοτηθούν από τον κλάδο κύριας ασφάλισης το 2008, θα λάβουν κατά 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτούνται φέτος.
Η μείωση της βασικής σύνταξης άρχισε από το 2003 (νόμος 2485/97) με ποσοστό 4% κάθε χρόνο. Επισημαίνεται πως η παραπάνω μείωση δεν οδηγεί σε μικρότερη σύνταξη από τον ΟΓΑ, γιατί αυξάνεται με μεγαλύτερο ποσό η κύρια.
 
Top