ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ:"ΔΕΝ ΕΡΙΧΝΑΝ ΜΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ"
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΛΟΓΛΟΥ

Μπορεί από το σχολείο να μαθαίνουμε ότι οι αρχαίοι Σπαρτιάτες έριχναν στον Καιάδα τα ανάπηρα βρέφη για λόγους ευγονίας, ωστόσο η αρχαιολογική σκαπάνη έρχεται να διαψεύσει την επικρατούσα άποψη.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Έθνους, ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Ανθρωπολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θ. Κ. Πίτσιος, μετά από ενδελεχή ανθρωπολογική έρευνα και ανασκαφές στο σπηλαιοβάραθρο που ταυτίζεται με τον αρχαίο Καιάδα, κατέληξε στον συμπέρασμα ότι οι Σπαρτιάτες έριχναν εκεί αιχμαλώτους και καταδικασμένους σε θάνατο για κακουργήματα, όχι όμως και βρέφη.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Πίτσιος, οι ανασκαφές που διεξάγονται στο σπηλαιοβάραθρο με τη συνεργασία του καθηγητή αρχαιολογίας Π. Θέμελη, έχουν φέρει στο φως σωρούς οστών, τα οποία ανήκουν σε συνολικά 46 άνδρες ηλικίας 18- 35 ετών, αλλά δεν έχει βρεθεί κάποιος σκελετός βρέφους.
Ο κ. Πίτσιος, μιλώντας στην εφημερίδα, εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι επιλέχθηκε ο Καιάδας ως σημείο εκτέλεσης εγκληματιών και παρανόμων. «Ο Καιάδας είχε επιλεγεί προσεκτικά, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές θέσεις της Λακωνίας. Είχε πανοραμική θέα και θεωρώ ότι πήγαιναν εκεί τους καταδικασμένους για να νιώσουν πόνο για την ομορφιά που θα έχαναν μαζί με τη ζωή τους », είπε χαρακτηριστικά.
 
Top