29/11/2007

γράφει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Υ.Ε.Φ.Κ.Κ. Σταύρος Λιλόγλου

Την έντονη αντίδρασή της απέναντι στην εντεινόμενη φημολογία για ύπαρξη νέου παραδικαστικού κυκλώματος στην Κρήτη και την εμπλοκή δικαστικών σε υποθέσεις ναρκωτικών, με αφορμή την υπόθεση των Ζωνιανών, εκφράζει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Παρέμβαση στις εξελίξεις, με πολλούς αποδέκτες έκανε, και ο έως πρόσφατα εφέτης Χανίων κ. Κων. Γκανιάτσος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eνωσης, λέγοντας χωρίς περιστροφές ότι η ιστορία «των Ζωνιανών και γενικότερα του Μυλοποτάμου Ρεθύμνης ήταν γνωστή σε όλους από πολλού χρόνου». Γνωστό ήταν επίσης, κατά τον δικαστικό, ότι «χιλιάδες, νέοι κυρίως, πολίτες της Κρήτης είναι χρήστες ή εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά».
«Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε καλλιέργεια τεχνητού κλίματος από όπου κι αν προέρχεται», είναι η απάντηση της Ενωσης, για όσα φημολογούνται σε ό,τι αφορά την ανοχή των δικαστικών αρχών.
Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ακόμη κι αν έχουν γίνει λάθη, η ύπαρξη δύο βαθμών δικαιοδοσίας στα δικονομικά συστήματα στοχεύει στην επανάκριση των υποθέσεων σε δεύτερο βαθμό, προκειμένου να διορθωθούν τυχόν παραλείψεις του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου «με βάση πάντοτε τα στοιχεία της αποδεικτικής διαδικασίας». Επομένως, τονίζουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας κ. Δημ. Κυριτσάκης και Χαρ. Αθανασίου, «η τυχόν διαφοροποίηση στη δευτεροβάθμια κρίση δεν υποκρύπτει, όπως εσφαλμένα υπολαμβάνεται και άκριτα καλλιεργείται, σκοπιμότητα ή εσκεμμένη κρίση».
Παράλληλα, η Ενωση διατυπώνει απορία και προβληματισμό «για τη σκοπιμότητα της διαρροής προς τον τύπο στοιχείων δικογραφιών, πριν ακόμη προχωρήσει η διαδικασία του ελέγχου και ζητεί τον καταλογισμό ευθυνών από όσους, για δικούς τους λόγους, τα διαρρέουν».
Ξεκαθαρίζει δε ότι «δεν θα καλύψει όπως δεν κάλυψε και μέχρι σήμερα, απολύτως κανέναν. Απεναντίας θα ζητήσει, όπως έπραξε και στο παρελθόν, την παραδειγματική τιμωρία, όποιου τυχόν βρεθεί εμπλεκόμενος».
Το πρόβλημα
Γνωρίζοντας βαθιά το πρόβλημα, καθώς υπηρετούσε στα Χανιά κατά το δικαστικό έτος 2006/2007, ο κ. Γκανιάτσος, αναφέρει με έμφαση ότι, στο πινάκιο του πρώτου Πενταμελούς Εφετείου, του Σεπτεμβρίου 2006, οι 17 από τις 21 υποθέσεις, ήταν υποθέσεις ναρκωτικών!
Aναφερόμενος στη στάση των δικαστών και εισαγγελέων απέναντι στο μείζον κοινωνικό ζήτημα των ναρκωτικών, θεωρεί ότι δεν είναι «στάση παθητική, που αρκείται στην εκδίκαση απλώς των υποθέσεων που φέρονται ενώπιόν τους».
Αντιθέτως, οι δικαστικοί, όπως τονίζει, έχουν δείξει «βαθιά κοινωνική ευαισθησία και διάθεση προσφοράς και οι γενικεύσεις κάποιων περιπτώσεων, οι οποίες μάλιστα δεν έχουν καν ελεγχθεί από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, όχι μόνον αδικούν το σώμα, αλλά μας πικραίνουν και μας αποκαρδιώνουν, ιδιαίτερα μάλιστα όσους υπηρετούν στην Κρήτη, στο δυσκολότερο ίσως Εφετείο της Χώρας και υπό τις χειρότερες συνθήκες».
Με πρωτοβουλία του ιδίου, όπως αναφέρει, το εφετείο Κρήτης, η Εισαγγελία Εφετών Κρήτης και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, συνδιοργάνωσαν στα Χανιά, στις 27 Ιανουαρίου 2007, ημερίδα για τα ναρκωτικά, με σκοπό να αναδειχθεί το πρόβλημα και να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες.
Την ημερίδα παρακολούθησαν «δικαστές και εισαγγελείς από όλη την Κρήτη, δικηγόροι και εκατοντάδες πολίτες της πόλης των Χανίων, πολλοί από τους οποίους πήραν μέρος στη μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, την οποία είχε διευθύνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Γ. Σανιδάς».
 
Top