Στροφή στη βιολογική καλλιέργεια προτείνουν οι επιστήμονες
Άρθρο του καθηγητή φυσικής αγωγής Σταύρου Λιλόγλου
Τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας κατά πολλούς αποτελούν όχι μόνον σημαντικό παράγοντα βελτίωσης της καθημερινής διατροφής, αλλά και σημαντικό βήμα μείωσης των εξόδων για το φαγητό, αφού κοστίζει λιγότερο. Ο παιδίατρος Dr. Alan Greene, εξηγεί στο βιβλίο του με τον τίτλο 'Raising Baby Green', τους τρόπους με τους οποίους ένα μικρό παιδί μπορεί να μεγαλώσει με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον και έχει εντοπίσει 'κρίσιμες' τροφές οι οποίες κατά την άποψή του έχουν τεράστια επίδραση στην οικογενειακή διατροφή. Εάν, δε, μικροί, αλλά και μεγάλοι τις καταναλώσουμε μέσω βιολογικής καλλιέργειας, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρο και θετικό για την υγεία μας.

1. Γάλα.
'Όταν επιλέγετε ένα ποτήρι από οποιοδήποτε συμβατικό γάλα, το μόνο που αγοράζετε είναι ένα σύστημα καλλιέργειας γεμάτο χημικά', λέει ο Dr. Greene. Οι άνθρωποι που επιλέγουν διαφορετικού τύπου γάλα, το κάνουν γιατί τους απασχολούν οι αντιβιοτικές ουσίες, οι ορμόνες και τα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στην εμπορική γαλακτοβιομηχανία. Πρόσφατα, σχετικό με αυτές τις έρευνες πανεπιστημιακό τμήμα στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε σε έρευνα ότι είχαν εντοπιστεί συγκεκριμένα παρασιτοκτόνα στο 30% των δειγμάτων γάλακτος και εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά χημικών ουσιών μόνον στο ένα δείγμα βιολογικής καλλιέργειας. Το επίπεδο είναι σχετικά χαμηλό, σε σχέση με άλλες τροφές, ωστόσο ο αριθμός των παιδιών που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος είναι υψηλός.

2. Πατάτες.
Οι πατάτες είναι ένα από τα κύρια συστατικά -ιδίως της Αμερικανικής- διατροφής. Το 30% της κατανάλωσης λαχανικών βασίζεται στην πατάτα. Οι πατάτες βιολογικής καλλιέργειας έχουν πολύ πιο θετική επίδραση στον οργανισμό, καθώς οι βιομηχανοποιημένες πατάτες περιέχουν μεγάλες ποσότητες άλλων μολυσμένων λαχανικών και φυσικά λιπασμάτων. Μάλιστα σχετικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν πριν από δύο χρόνια, έδειξαν ότι το 81% από τις πατάτες που ελέγχθηκαν, περιείχαν παρασιτοκτόνα, ακόμη και αφότου πλύθηκαν με άφθονο νερό και καθαρίστηκαν.

3. Φυστικοβούτυρο.
Όλο και περισσότερες εκτάσεις αφιερώνονται στην καλλιέργεια φιστικιών, που προτιμώνται περισσότερο και από τα παραδοσιακά φρούτα ή τα δημοφιλή λαχανικά. Το 99% των αγροκτημάτων φιστικιών κάνουν χρήση συμβατικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης μυκητοκτόνων για την αντιμετώπιση της μούχλας, φαινόμενο πολύ συχνό σε τέτοιου είδους καλλιέργειες. Με δεδομένο ότι πολλά παιδιά, ιδίως στις ΗΠΑ, τρώνε φυστικοβούτυρο σχεδόν κάθε μέρα, αυτό φαίνεται κάτι απλό. Πάντως το φυστικοβούτυρο διατίθεται και σε βιολογική μορφή και είναι και πάρα πολύ νόστιμο.

4.Κέτσαπ.
Για κάποιες οικογένειες, η κέτσαπ αποτελεί ένα σημαντικό συνοδευτικό σε εβδομαδιαία, ή ακόμη και καθημερινή βάση. Το 75% της κατανάλωσης τομάτας μετατρέπεται σε επεξεργασμένες τομάτες, υπό μορφή τοματοχυμού, πολτού ή κέτσαπ. Η λεγόμενη οργανική κέτσαπ περιλαμβάνει περίπου τη διπλή ποσότητα αντί-οξειδωτικών από τη συνηθισμένη κέτσαπ.

5.Μήλα.
Τα μήλα είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο φρούτο μετά τις μπανάνες σε βρώση. Είναι επίσης το δεύτερο πιο δημοφιλές φρούτο σε πόση, αφού ο χυμός τους είναι εξαιρετικά αγαπητός μετά το χυμό πορτοκάλι, σύμφωνα με τον Dr. Greene. Αλλά τα μήλα είναι επίσης φορέας παρασιτοκτόνων. Το καλό είναι ότι τα μήλα βιολογικής καλλιέργειας διατίθενται και στα συνηθισμένα μανάβικα.

Πηγή: "The New York Times "
 
Top