Συνέντευξη στον Σταύρο Λιλόγλου
Ο Βουλευτής και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Τράγακης, έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο των εξελίξεων λόγω και της σπουδαίας θέσης που κατέχει στο κυβέρνων κόμμα.
Οι θέσεις του πάντα ξεκάθαρες και δεν χαρίζεται σε κανέναν.
Μιλά πάντα με την ευθύτητα που τον διακρίνει και δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος όταν πρόκειται να πει αυτά πυ πρέπει.
Είναι ένας πολιτικός μακράς πνοής και σίγουρα γνωρίζει καλύτερα από όλους να προβάλει το κοινό συμφέρον και να υποστηρίζει κάθε θετική προσπάθεια της Κυβέρνησης.
Οι εργαζόμενοι είναι η αδυναμία του και τα συμφέροντα τους τα βάζει σε πρώτη προτεραιότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Να ξεκινήσουμε με την απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων. Τρόμαξε η κυβέρνηση από την αναταραχή που προκλήθηκε και ικανοποίησε μερικώς τα αιτήματα των αυτοκινητιστών;

«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν τρόμαξε η κυβέρνηση, τρόμαξε η κοινωνία με αυτά που συνέβησαν. Διότι μπορεί, εν μέρει, να υπήρχαν αιτήματα που ήταν δίκαια, από τον συμπαθή κλάδο των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και των άλλων οδηγών φορτηγών δημοσίας χρήσεως, εντούτοις υπήρχε μερίδα αιτημάτων που δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν στην παρούσα φάση. Έχω την αίσθηση ότι θα πρυτανεύσει η λογική και, ίσως, εντός της ημέρας λυθεί το θέμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες, που όλοι είδαμε, για να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι έπρεπε να έχει ήδη συζητήσει με τους απεργούς;

«Γιάννης Τραγάκης»: Μα είχε, ήδη, συζητήσει η κυβέρνηση κατ' επανάληψη με τους απεργούς. Τα αιτήματα έρχονταν και αποσύρονταν, πολλές φορές τα ίδια αλλά με διαφορετικές αιτιάσεις, σαν ακορντεόν. Αντιλαμβάνεστε, ότι υπήρχαν αιτήματα που στην παρούσα φάση δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν. Τα συζητάμε όμως.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η κυβέρνηση επικρίνεται, πάντως, κ. Τραγάκη ότι θα μπορούσε όλα αυτά να τα είχε δει νωρίτερα. Τι ακριβώς συνέβη, δεν εκτιμήσατε το μέγεθος αυτής της απεργίας;

«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, ήταν γνωστά τα αιτήματα του κλάδου των αυτοκινητιστών, οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις μαζί τους κρατάνε αρκετό καιρό τώρα. Φαίνεται ότι η συζήτηση έφτασε σε αδιέξοδο και τελικά απεδείχθη ότι έπρεπε όλοι να κάνουν σημαντικά βήματα πίσω για να μην δημιουργηθεί όλο αυτό το χάος. ΕΡΩΤΗΣΗ: Να πάμε λίγο στο θέμα του ΟΤΕ. Για να μπαίνει θέμα κομματικής πειθαρχίας – ακούσαμε τον κ. Ρουσσόπουλο να επικαλείται δικές σας δηλώσεις – φοβάστε διαρροές από τους βουλευτές σας όταν η συμφωνία θα έρθει για επικύρωση στη Βουλή; «Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ δεν έθεσα θέμα κομματικής πειθαρχίας. Είπα επί λέξει, και το επαναλαμβάνω, ότι το θέμα του ΟΤΕ είναι κορυφαία πολιτική της κυβέρνησης και επομένως πιστεύω ότι θα συναινέσουν όλοι οι βουλευτές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε βέβαιος ότι έχετε πείσει για αυτή την κορυφαία κυβερνητική πολιτική;

«Γιάννης Τραγάκης»: Έχουν πεισθεί από μόνοι τους, μελετώντας τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε ότι αφορά τη σύμβαση που θα υπογραφεί. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι ακόμα είμαστε στη φάση της διαπραγμάτευσης. Επομένως, θα δούμε το τελικό κείμενο και θα κρίνουμε όλοι. ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάντως, έχει επέλθει μεγάλη δυσαρέσκεια και από τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη για το 5% που ενδέχεται στο μέλλον να φτάσει η συμμετοχή του δημοσίου στον ΟΤΕ. «Γιάννης Τραγάκης»: Από τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη προκύπτει ότι αυτό το ενδεχόμενο αποκλείεται από την παρούσα κυβέρνηση. Γνωρίζετε, όμως, ότι στον σύγχρονο κόσμο υπάρχουν εταιρικές σχέσεις και συμφωνίες όπου με μια και μόνο μετοχή, την «χρυσή» μετοχή, αποκτάς τα ίδια δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις συνένωσης εταιρειών που με μια μετοχή μια εταιρεία έχει τον έλεγχο του μάνατζμεντ. Εγώ το 5% το θεωρώ διασφάλιση. Όταν κάνουμε συμφωνία με έναν τηλεπικοινωνιακό κολοσσό και έχουμε ορισμένα δικαιώματα κατέχοντας το 25% συν μια μετοχή, αντιλαμβάνεστε ότι είναι διασφάλιση να έχουμε τα ίδια, ακριβώς, δικαιώματα φτάνοντας στο 5%.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιά είναι η γνώμη σας κ. Τραγάκη, για την δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσιεύτηκε. Θεωρείτε ότι υπάρχει παγίωση της κρίσης του δικομματισμού;

«Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ το 68%, που βλέπω, το σύνολο των δυο κομμάτων, 37% στη Ν.Δ. και 31% στο ΠΑΣΟΚ, δεν το θεωρώ κρίση του δικομματισμού. Το αντίθετο μάλιστα. Όταν σε μη προεκλογική περίοδο τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν το 68%, καταλαβαίνετε ότι πλησιάζοντας τις κάλπες το ποσοστό θα πάει πολύ ψηλότερα. Σας θυμίζω, επίσης, ότι αρχές και μεσούσης της θητείας μιας κυβέρνησης, τα ποσοστά είναι πάντα σε αυτά τα επίπεδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάντως υπάρχει αυτοδυναμία με τέτοια ποσοστά;

«Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς και υπάρχει. Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, η αυτοδυναμία, αφού η διαφορά είναι πάνω από έξι μονάδες από το ΠΑΣΟΚ, είναι κοντά στο 40,2%. Όταν αυτή την περίοδο, που δεν είναι προεκλογική και δεν υπάρχει η συσπείρωση της κάλπης, με τόσα μέτωπα ανοιχτά, η Ν.Δ. βρίσκεται στο 37%, τότε είναι πολύ κοντά στο να πιάσει το 40.2% και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
 
Top