ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κ.Ο. ΤΗΣ Ν.Δ.:
"ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ"

Γράφει ο Σταύρος Λιλόγλου

"Με την ολοκλήρωση των εργασιών της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, δράττομαι της ευκαιρίας να καταθέσω τις σκέψεις μου για την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί μετεκλογικά.

Είναι γεγονός ότι, τους τελευταίους μήνες, το πολιτικό σύστημα δέχεται ισχυρές αναταράξεις από τις αποκαλύψεις αναφορικά με το σκάνδαλο της Siemens. Δεν θα σχολιάσω τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθημερινά, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την φερόμενη εμπλοκή στελεχών του στη διακίνηση μαύρου χρήματος. Για εμάς η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή, για να γίνει αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης. Έχει άμεσο αντίκτυπο στο μαλακό υπογάστριο της πολιτικής, την αξιοπιστία και την ηθική της. Η στάση μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν σαφής και ξεκάθαρη. Ως Ν.Δ. δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Έχουμε εμπιστοσύνη στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης και το αποδεικνύουμε στην πράξη, διαχρονικά. Επιθυμούμε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να αποδοθούν οι ευθύνες οπουδήποτε υπάρχουν.

Αισθάνομαι, όμως, την ανάγκη να παρατηρήσω ότι όσο ψηλά και εάν βρίσκεται στην ατζέντα της επικαιρότητας η υπόθεση αυτή, θεωρώ υποχρέωση μου να ασχοληθώ με την ουσία της πραγματικής πολιτικής. Της πολιτικής που αναζητά λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών. Τις αποφάσεις που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την καθημερινότητα τους. Τις εξελίξεις που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής τους.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη, δυσμενή θα έλεγα, οικονομική συγκυρία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια εκτεταμένη κλιμάκωση των διεθνών τιμών, ορισμένων βασικών προϊόντων. Στα προϊόντα αυτά συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή, οι πρώτες ύλες, αλλά και τα τρόφιμα. Είναι ενδεικτικό να αναφέρουμε, ότι σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από το πρώτο τρίμηνο του 2006 έως το πρώτο τρίμηνο του 2008, οι διεθνείς τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 47.3%, ενώ η αντίστοιχη πραγματική αύξηση στο πετρέλαιο ανέρχεται σε 46.8% αντίστοιχα.

Οι αιτίες που προκαλούν την ραγδαία αύξηση των τιμών, έχουν τόσο δομικά όσο και προσωρινά χαρακτηριστικά και οφείλονται, κυρίως, σε εξωγενείς παράγοντες. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η θεαματική οικονομική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών, κυρίως της Κίνας και της Ινδίας. Οι χώρες αυτές, αντιπροσωπεύουν σήμερα το 94% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης πετρελαίου.

Επιπλέον, η άνοδος των εισοδημάτων στις αναδυόμενες οικονομίες οδηγεί, αναπόφευκτα, σε αλλαγή των διατροφικών συνηθειών ενός πολύ μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ζήτηση για τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας αυξάνεται κάθετα, δημιουργώντας έναν «διατροφικό» πληθωρισμό.

Οι διαγραφόμενες τάσεις στην διεθνή ζήτηση, συνεπάγονται παρατεταμένες πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Όπως, πολύ εύστοχα, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ακρίβεια δεν γνωρίζει πια σύνορα. Οι επιπτώσεις της πλήττουν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, πολύ περισσότερο όμως πλήττουν τους οικονομικά ασθενέστερους.

Βεβαίως, το πρόβλημα της ακρίβειας γίνεται πολύ πιο έντονο στη χώρα μας, εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία. Η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς διέπεται από εγγενείς και χρόνιες αδυναμίες. Πάγιες στρεβλώσεις, παθογένειες. Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί η χαμηλή, έως ανύπαρκτη, καταναλωτική συνείδηση του μέσου έλληνα πολίτη, που δεν βοηθάει στην προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού.


Γνωρίζουμε όλοι, ότι μαγικό ραβδί για λυθεί το πρόβλημα της ακρίβειας δεν υπάρχει. Απαιτούνται σοβαρές και συντονισμένες δράσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας προσωπικά την μάχη κατά της ακρίβειας, έθεσε το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Με την επιστολή του στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο, πέτυχε να τοποθετήσει το ζήτημα της ακρίβειας στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου και να κινητοποιήσει, στο μέτρο του δυνατού, τα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Αυτό, άλλωστε, ζητούν οι πολίτες από τις ηγεσίες τους και αυτό έπραξε ο Πρωθυπουργός. Στο ακέραιο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει και υλοποιεί, ήδη, μια σειρά από μέτρα με βραχυπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Μέτρα στοχευμένα, που αποσκοπούν στην συγκράτηση των τιμών, την πάταξη της αισχροκέρδειας, και την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς.

Επίσης, αναπτύσσουμε στοχευμένες μεταβιβάσεις για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Αυτών, δηλαδή, που υφίστανται την μεγαλύτερη πίεση από τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η κυβέρνηση ενεργοποιεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, και επεξεργάζεται σχέδιο καταβολής του επιδόματος θέρμανσης, όπου κριθεί αναγκαίο.

Είναι αντιληπτό από τους πολίτες, ότι εννέα μήνες μετά τις εκλογές, σε ένα δύσκολο και ρευστό οικονομικό και πολιτικό τοπίο, η Ν.Δ. είναι, σταθερά, η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη.

Προχωρήσαμε με τόλμη στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, δίνοντας διέξοδο στο μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο τόπος. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την ανεύρεση στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ και υπογράψαμε συμφωνία συνεργασίας με την Deutshe Telekom, τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της Ευρώπης. Εφαρμόζουμε με αποφασιστικότητα την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για τoν εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου. Ολοκληρώσαμε τον διαγωνισμό της εμπορικής εκμετάλλευσης των μεγάλων λιμανιών της χώρας από ιδιώτες επενδυτές και δρομολογούμε τις εξελίξεις για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η χώρα, για πρώτη φορά, αποκτά επιτέλους Χωροταξικό Σχέδιο και προετοιμάζουμε το σχέδιο για την διοικητική μεταρρύθμιση.


Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Προχωράμε με σταθερά και αποφασιστικά βήματα τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Έχουμε το θάρρος, το όραμα και, κυρίως, την δύναμη να πάμε την Ελλάδα μπροστά.

Οι πολίτες σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, εμπιστεύονται την Ν.Δ.

Εμπιστεύονται τον Κώστα Καραμανλή".
 
Top