Δ.Λιντζέρης: « έλεγχος Υγείας για τους ερασιτέχνες αθλητές»

Γράφει ο Σταύρος Λιλόγλου
Ερασιτέχνες αθλητές εκδηλώνουν συχνά προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια αγώνων ή προπονήσεων. Δυστυχώς κάποιες φορές αυτά τα προβλήματα έχουν άσχημη κατάληξη, η οποία θα μπορούσε αποφευχθεί αν σε τακτά χρονικά διαστήματα οι αθλούμενοι υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση ωθεί τις θέσεις του με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Υγείας και Αθλητισμού, ο βουλευτής β΄ Πειραιά Δ. Λιντζέρης, ο οποίος θεωρεί απαράδεκτο το ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει όπως σε όλες τις σύγχρονες κι ανεπτυγμένες χώρες.
Όπως μάλιστα επισημαίνει στην ερώτησή του:
«κάθε νέος πριν αθληθεί ή αγωνισθεί, σε οποιοδήποτε ερασιτεχνικό σωματείο, πρέπει να έχει προβεί στον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο. Η ανάγκη αυτή έχει επισημανθεί κατ΄ επανάληψη από τα αθλητικά σωματεία, τις ενώσεις και τις ομοσπονδίες.
Δημοσιεύματα έφεραν το Υπουργείο Υγείας να ευαισθητοποιείται στη κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, όμως καμιά πρωτοβουλία δεν έχει σημειωθεί από την πολιτεία ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ερασιτεχνών αθλητών.
Το κενό αυτό στο χώρο του ποδοσφαίρου ήρθε να καλύψει η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Το κόστος των ιατρικών εξετάσεων βαρύνει τα πενιχρά οικονομικά των ποδοσφαιρικών ερασιτεχνικών σωματείων, τα οποία αδυνατούν ν΄ αντεπεξέλθουν σ΄ αυτή τη δαπάνη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτεία ΔΕΝ χρηματοδοτεί – ως όφειλε – συστηματικά και σε ετήσια βάση τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.
Τα αθλητικά σωματεία προάγουν και προωθούν μεγάλο κοινωνικό και αθλητικό έργο. Προσφέρουν πολλά στους νέους της πατρίδας μας. Η δε περιφρούρηση της υγείας και της ζωής της αθλούμενης νεολαίας είναι χρέος της Πολιτείας».
Μετά από όλα αυτό ο κ. Λιντζέρης, ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς:
  1. Tι μέτρα θα λάβουν για την καθιέρωση, σε όλα τα αθλήματα, κάρτα υγείας και προληπτικών εξετάσεων των ερασιτεχνικών αθλητών;
  2. Eίναι στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας ή του υπουργείου Αθλητισμού να χρηματοδοτήσουν, σε συνεργασία με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις και τον ιατρικό έλεγχο των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών;
  3. Τι άμεσα μέτρα θα λάβουν εν όψει της έναρξης της νέας αθλητικής περιόδου, έτσι ώστε να μη θρηνήσει άλλα θύματα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός;
 
Top