Σημεία Συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Αθήνα, 25 Ιουνίου 2008

ΔΗΜ:
Θα ήθελα το σχόλιο σας για όσα είπε πριν από λίγο, ο κ. Βενιζέλος, στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων.
«Γιάννης Τραγάκης»: Όλα όσα ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, είναι εκείνα που εμείς είχαμε προτείνει για την κρατική χρηματοδότηση, και εγώ προσωπικά, στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Όπως γνωρίζετε, μια από τις αναθεωρητέες διατάξεις που είχε φέρει η κυβέρνηση αφορούσε στον έλεγχο του πόθεν έσχες των βουλευτών, τον ισολογισμό των κομμάτων, καθώς και των προεκλογικών δαπανών κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών. Η κυβέρνηση, με την συνταγματική της πρόταση, ήθελε αυτό το θέμα να περάσει αποκλειστικά στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που είναι το αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο των δαπανών οποιουδήποτε φορέα του δημοσίου. Νομίζω, ότι ήταν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία δεν βρήκε την ανάλογη ανταπόκριση από το ΠΑΣΟΚ. Εγώ, τότε, είχα προτείνει τον διπλασιασμό της κρατικής χρηματοδότησης και ότι τα έσοδα των κομμάτων θα πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από αυτή. Όλα τα άλλα έσοδα, είτε αυτά είναι κουπόνια, είτε δωρεές κλπ, θα έπρεπε να απαγορευτούν.
ΔΗΜ: Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι, σε αυτή την φάση, η δικαιοσύνη χειραγωγείται και ότι ορισμένοι εκπρόσωποι της κινούνται επιλεκτικά στην υπόθεση της Siemens. Θα ήθελα μια απάντηση.

«Γιάννης Τραγάκης»: Η δικαιοσύνη δεν χειραγωγείται. Ο αρμόδιος εισαγγελέας πρωτοδικών, που διεξάγει την έρευνα, είναι ένας ακέραιος δικαστής και το έχει αποδείξει σε όλες τις περιπτώσεις που διαχειρίστηκε τέτοια θέματα. Όσον αφορά στις επιλεκτικές διαρροές, είναι σίγουρο ότι δεν βγαίνουν από τον, διεξάγοντα την έρευνα, ανακριτή. Είναι σίγουρο ότι βγαίνουν από τους συμμετέχοντες στην διαδικασία.

ΔΗΜ: Πάντως, βλέπουμε και ονόματα που ανήκουν στον χώρο της Ν.Δ. Πιστεύετε ότι ο εισαγγελέας θα καλέσει και αυτά τα ονόματα, που φιγουράρουν στις σελίδες των εφημερίδων;
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι, ακριβώς, γνωρίζει ο εισαγγελέας. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν προκύπτει καμία εμπλοκή στελέχους της Ν.Δ. Κάποια διαρροή, που να αφορά πρόσωπο της Ν.Δ., δεν έχει υπάρξει.

ΔΗΜ: Θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή;
«Γιάννης Τραγάκης»: Για την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής έχει μιλήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που είπε ότι όταν έρθει η ώρα της, και εάν χρειασθεί, θα γίνει.

ΔΗΜ: Πότε βλέπετε να συμβαίνει αυτό; Μέσα στο καλοκαίρι;
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν είμαι σε θέση να το κρίνω χρονικά. Θέλω, όμως, να κάνω μια παρατήρηση που εκπορεύεται από την εμπειρία μου σε τέτοια θέματα. Όταν συγχρόνως, λειτουργεί εξεταστική επιτροπή και ο ανακριτής κάνει για το ίδιο θέμα προανάκριση, τότε ο ανακριτής κατεβάζει κάτω το μολύβι και περιμένει τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Για αυτό τον λόγο, εγώ εξαρχής δήλωσα, ότι όσοι ζητούν εξεταστική επιτροπή θέλουν να παρακωλύσουν το έργο της δικαιοσύνης.

ΔΗΜ: Πάντως, το ένα δεν αποκλείει το άλλο, δεν το απαγορεύει.
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι, αλλά εκ των πραγμάτων το αποκλείει. Για να φτάσουμε στα πολιτικά πρόσωπα θα εξεταστούν ορισμένοι μάρτυρες. Οι ίδιοι μάρτυρες εξετάζονται από την εξεταστική επιτροπή και οι ίδιοι μάρτυρες από τον εισαγγελέα. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, ο εισαγγελέας αυτομάτως σταματά την έρευνα και περιμένει την Βουλή. Αυτή είναι μια καθυστέρηση που, στην συγκεκριμένη υπόθεση, δεν έπρεπε να γίνει.

ΔΗΜ: Από ότι γνωρίζω, έχουν γίνει έρευνες στο ταμείο της Ν.Δ. για το ενδεχόμενο να έχουν φτάσει από την Siemens. Θέλετε να μας πείτε σε ποια περίοδο αφορά αυτή η έρευνα και τι έχει δείξει;
«Γιάννης Τραγάκης»: Η επίσημη απάντηση, η οποία δόθηκε από την Ρηγίλλης, είναι ότι δεν υπάρχει καμία, μα καμία, ανάμειξη της Ν.Δ., σε ότι αφορά την Siemens. Για όλες τις περιόδους.

ΔΗΜ: Ο κ. Ζαγορίτης, έχει δηλώσει ότι μπορώ να εγγυηθώ ότι το κόμμα δεν έχει εμπλοκή, αλλά όχι και για τα πρόσωπα. Θα λέγατε το ίδιο;
«Γιάννης Τραγάκης»: Αν δεν έχω στοιχεία δεν μπορώ να μιλήσω για κανένα πρόσωπο. Ακόμα και για τα πρόσωπα που εμπλέκονται τώρα στην δημοσιότητα. Για την Ν.Δ. μπορώ να εγγυηθώ.

ΔΗΜ: Αν υποτεθεί ότι υπάρχει εμπλοκή στελέχους σας, πως θα αντιδράσετε;
«Γιάννης Τραγάκης»: Είναι υποθετικό το ερώτημα σας. Εγώ θα περιμένω να δω το αποτέλεσμα της προανάκρισης. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Και επειδή ακούω ότι καθυστερεί το έργο της, απαντώ ότι δεν είναι έτσι. Ο κ. Αθανασίου πήγε στο Μόναχο, με τετραμελή αντιπροσωπεία, και έκανε πολύ γρήγορα την δουλειά του. Αναλογιστείτε, ότι το θέμα της Siemens απασχολεί όλη την υφήλιο, από την Αργεντινή μέχρι την Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κόνγκ.

ΔΗΜ: Επιμένω, εάν προκύψει ένα θέμα που να αφορά και το κόμμα σας, πως θα αντιδράσετε;
«Γιάννης Τραγάκης»: Να προκύψει και θα το δούμε.

ΔΗΜ: Θέλω να κλείσω με της εξής ερώτηση. Πολλοί θέτουν θέμα αλλαγής της χρηματοδότησης των κομμάτων. Αρκετοί, επίσης, θέτουν θέμα αυστηροποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Τι λέτε εσείς για όλα αυτά;
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχω από καιρό προτείνει, όπως σας είπα, τον διπλασιασμό της κρατικής χρηματοδότησης. Αυτό απαγορεύει την εισροή οποιουδήποτε άλλου ποσού στο κόμμα. Είμαι βέβαιος, επίσης, ότι θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Να αλλάξει και για τους συμμετέχοντες. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δυο κατηγορίες πολιτών, οι απλοί πολίτες και εκείνοι που συμμετέχουν μέσω των πολιτικών προσώπων, για τους οποίους παραγράφονται τα αδικήματα. Παράδειγμα ΔΕΚΑ. Θυμίζω, απλώς, ότι για την ΔΕΚΑ δεν υπήρχε αθωωτική απαλλαγή, υπήρχε παραγραφή. Και για τους πολιτικούς και για τα παρένθετα πρόσωπα. Εδώ, σας γνωρίζω, ότι πρόσφατα υπήρξε μια σημαντική απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που αναφέρει ότι η παραγραφή για τα πολιτικά πρόσωπα, δεν ακολουθεί για τους συμμετέχοντες. Τρίτον και κυριότερο, να πάει ο έλεγχος των κομμάτων και το πόθεν έσχες των βουλευτών και υποψηφίων βουλευτών στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό, όμως, απαιτεί συνταγματική επιταγή.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΛΟΓΛΟΥ

 
Top