Οργή και αγανάκτηση διακρίνει κανείς διαβάζοντας τα blogs και τις εφημερίδες, σχετικά με την αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που έχουν «καταβροχθίσει» 250.000 στρέμματα γης, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.

«Κρατικές πυρκαγιές και άλλες εξυπνάδες»

«Έχω την εντύπωση πως οι άνθρωποι, η μεθοδολογία και η τεχνογνωσία του συντονιστικού της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα πρέπει αυτούσια, ως έχουν, να μεταφερθούν στην NASA γιατί άλλες αποτυχίες τύπου Challenger η ανθρωπότητα δεν αντέχει. Οι άνθρωποι ξέρουν και μπορούν. Ας αποτελέσει η ικανότητα και η αποτελεσματικότητά τους κληρονομιά για τον πλανήτη ολόκληρο.

Οι πυρκαγιές, όπως οι περισσότερες φυσικές καταστροφές, θα πρέπει να αποκτήσουν επιτέλους κλίμακες μέτρησης. Τιμητικά και αξιοκρατικά νομίζω πως θα πρέπει να αποδοθούν τα ονόματα του Πολύδωρα και του Μαρκογιαννάκη σ’ αυτές. Μην ξεχνάμε πως επί υπουργίας του ενός κάηκε η μισή Πελοπόννησος και του άλλου η μισή Αττική. Δηλαδή μπορούμε να λέμε πυρκαγιά της τάξης 5 ξέρω γω στην κλίμακα Πολύδωρα, ή μέτωπο της τάξης 10 στην κλίμακα Μαρκογιαννάκη».

« Από την στιγμή που το ‘χουμε πάρει απόφαση πια κάθε χρόνο καίγονται καμιά τετρακοσαριά, πεντακοσαριά χιλιάδες στρέμματα, ας βάζει επιτέλους το ίδιος το κράτος (σε συνεργασία πάντα με τους οικοπεδοφάγους) τις φωτιές. Ας βγει ένα πρόγραμμα ρε παιδί μου που θα λέει “φέτος θα κάψουμε Αττική” ξέρω ‘γω, “του χρόνου Βοιωτία και Αρκαδία” κλπ ώστε, από την στιγμή που οι φωτιές θα είναι ελεγχόμενες και να μην κινδυνεύουν άνθρωποι και να μην γίνεται μπάχαλο».

Πηγή: http://www.varometro.net/blog/kratikes_pyrkagies_kai_alles_exypnades


«Θερμική βόμβα μεγατόνων στην Αττική»

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η θερμοκρασία του αέρα στην Αττική στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Σενάρια δε κάνουν λόγο για άνοδο έως και 6 βαθμούς Κελσίου. Αυτό, εξηγούν οι ειδικοί, οφείλεται στο γεγονός ότι τα δάση που βρίσκονταν στη βόρεια- βορειοανατολική πλευρά του νομού έριχναν τη θερμοκρασία του αέρα που εισέρχεται στο Λεκανοπέδιο. Έτσι, όταν ο αέρας θα περνάει πλέον πάνω από τις καμένες περιοχές, αντί να δροσίζεται θα θερμαίνεται. «Πρόκειται για μία θερμική βόμβα μεγαλύτερη από εκείνη της Πάρνηθας», εικάζουν οι ειδικοί».

Πηγή: Τα Νέα


«Ας πάρουμε αυτό που μας αξίζει»

Ο blogger Νίκος Δρανδάκης, με αφορμή το παραπάνω άρθρο των Νέων όπου αποκαλύπτονται οι τραγικές συνέπειες της οικολογικής καταστροφής που συντελείται από το βράδυ της Παρασκευής στη Βορειοανατολική Αττική, σχολιάζει:
« Αφού δεν μπορέσαμε ούτε με την Πάρνηθα, ούτε με τον Δεκέμβρη να επιβάλουμε μια νέα μεταπολίτευση, μια νέα γενιά (πιο) άξιων ανθρώπων που θα κυβερνήσουν, ας ζήσουμε στο νεκροθάλαμο που φτιάξαμε. Δεν υπάρχει ελπίδα πλέον…
ΥΓ: Δεν αναφέρομαι σε κόμματα, αλλά σε μια νέα γενιά άξιων ανθρώπων σε όλο το φάσμα».

Πηγή: http://www.nylon.gr/society/aς-πάρουμε-αυτό-που-μας-αξίζει


«Η δικαιοσύνη της φύσης ως απάντηση στην αυθαιρεσία της δικαιοσύνης»

«Κουράστηκα τις τελευταίες μέρες ν' ακούω για ένα σωρό "συνοικισμούς" και "οικοδομικούς συνεταιρισμούς" που επλήγησαν, χωρίς κανένας να αναρωτιέται πώς ξεφύτρωσαν όλοι αυτοί οι "συνοικισμοί" σαν τα μανιτάρια μέσα στο δάσος».

Πηγή: http://avrianistis.blogspot.com/2009/08/burn-baby-burn.html


«Εγκληματική ανευθυνότητα»

«ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ της «κουκουνάρας», του αείμνηστου Γεωργίου Ράλλη, που επί πρωθυπουργίας του το 1981 είχαν ξεσπάσει καταστροφικές πυρκαγιές, φτάσαμε στο σενάριο της «ασύμμετρης απειλής» και στον «στρατηγό άνεμο» το 2007, όταν η νεοδημοκρατική κυβέρνηση προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δηλαδή την ανετοιμότητα της κρατικής μηχανής, την έλλειψη συντονισμού, την ανεπάρκεια μέσων για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας».

Πηγή: Ελευθεροτυπία





«Το πάθημα του 2007 δεν τους έγινε μάθημα»

«Ο ‘στρατηγός άνεμος’ τη δουλειά του κάνει. Φυσάει και συνήθως φυσάει πολύ δυνατά τον Αύγουστο. Αυτό οι μόνοι που φαίνεται ότι δεν το ξέρουν είναι οι κυβερνώντες και ο κρατικός μηχανισμός. Με κάθε φύσημα διαλύονται. Όπως διαλύθηκαν το τελευταίο τετραήμερο. Επομένως, σε αντίθεση με τον ‘στρατηγό άνεμο’, οι ‘στρατηγοί’ του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αν την έκαναν, θα είχαν εγκαίρως ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς τους, θα είχαν συνυπολογίσει όλους τους φυσικούς παράγοντες. Η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος θα τους είχε διδάξει σε ποια σημεία των σχεδιασμών τους υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν τόσο στην πρόληψη όσο και στον συντονισμό και σε ποια απαιτούνται επιχειρησιακές βελτιώσεις, κυρίως στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς τις πρώτες ώρες της εκδήλωσής της. Εξάλλου οι ίδιοι άνθρωποι είναι σε όλα τα πόστα (...)Πριν από δύο χρόνια ο πρωθυπουργός φόρεσε ένα στρατιωτικό τζάκετ, για να ταιριάζει με τη ρουσοπουλική προπαγάνδα των ασύμμετρων απειλών που τάχα δεχόταν η χώρα, και πήγε στην Ηλεία για να δείξει ότι είναι παρών στα δύσκολα. Μετά μοίρασε τριχίλιαρα, κέρδισε τις εκλογές και ξέχασε τους πυροπαθείς (τους θυμήθηκε η κυπριακή κυβέρνηση και η ιδιωτική πρωτοβουλία...). Σήμερα μήπως είναι η ώρα να φορέσει το καπελάκι του και να φύγει; Εκτός κι αν προτιμά να του δώσουν οι πολίτες τα παπούτσια στο χέρι».

Πηγή: Ελευθεροτυπία, του Πάνου Σώκου


«Έγκλημα χωρίς ελαφρυντικά»

« Σε ρόλο απλού θεατή, στην ολοκληρωτική καταστροφή του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, περιορίζεται για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό παρακολουθούν τα τελευταία 24ωρα την εξέλιξη του πύρινου εφιάλτη ανήμποροι να αντιδράσουν.
Χωρίς ίχνος προετοιμασίας, χωρίς στοιχειώδη συνεννόηση μεταξύ των φορέων και - κυρίως - χωρίς ίχνος στρατηγικού σχεδιασμού, ο κ. Καραμανλής και οι αρμόδιοι υπουργοί δηλώνουν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους ότι δεν...

μπορούν να προστατεύσουν (όπως και πριν από δύο χρόνια στην Ηλεία) τη ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν των επικοινωνιακών κινήσεων (περιοδεία με ελικόπτερο του πρωθυπουργού, επισκέψεις μέσα στη νύχτα στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής κ.λπ.), το τελευταίο 48ωρο δεν έγινε τίποτε από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να περιοριστεί η πύρινη λαίλαπα.
Από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη ακούστηκαν μόνον ευχολόγια και συστάσεις περί ψυχραιμίας, ενώ την ίδια ώρα κυβερνητικοί βουλευτές μιλούσαν για πλήρη διάλυση του κράτους».

Πηγή: Έθνος
 
Top