Πυροσβεστικό αεροσκάφος PZL (Πετζετέλ) της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε 2 μίλια δυτικά του αεροδρομίου της Κεφαλλονιάς στις 12.45, εντός κατοικημένης περιοχής. Ο χειριστής του αεροσκάφους Σμήναρχος Στέργιος Κωτούλας, 55ετών, είναι νεκρός.
Το αεροσκάφος τύπου Πετζετέλ, συμμετείχε σε επιχείρηση δασοπυρόσβεσης. Στο αεροσκάφος επέβαινε μόνον ο χειριστής.
Η συνολική πτητική εμπειρία του χειριστή, πατέρα δύο παιδιών, ήταν 4.025 ώρες πτήσης σε μαχητικά, μεταγωγικά και ψεκαστικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 524 ώρες στα αεροσκάφη PZL. Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ’ αριθμ. 1122, πολωνικής προέλευσης, με έτος κατασκευής και άφιξης στην Ελλάδα το 1983 και το οποίο είχε συμπληρώσει 4.733 ώρες πτήσεως.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το δυστύχημα σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος κατέβηκε σε πολύ χαμηλό ύψος, στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα οι τροχοί του να μπλεχτούν σε εναέρια καλώδια. Δύο αεροπλάνα αυτού του τύπου είχαν απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς νωρίτερα σήμερα, για να κάνουν ρίψεις νερού σε μικρής έκτασης φωτιά κοντά στην περιοχή Κατελιός.
Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι μονοκινητήρια ελικοφόρα πολωνικής κατασκευής. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 η Ελλάδα προμηθεύτηκε 30 PZL τα οποία υπηρετούν στην 359 ΜΑΕΔΥ, με αποστολή την πυρόσβεση.
Τα αεροσκάφη αυτά έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μέχρι και 2.500 λίτρα υγρού φορτίου. Για την διερεύνηση του ατυχήματος συστάθηκε επιτροπή από εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας.
«Θέλω να εκφράσω τη συντριβή μου, τη θλίψη όλων μας, τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου για την απώλεια του πιλότου του πυροσβεστικού αεροσκάφος, την ώρα που με αυταπάρνηση εκτελούσε το δύσκολο καθήκον του», δήλωσε σχετικά με το τραγικό συμβάν ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.
"Ο τραγικός θάνατος του σμήναρχου Στέργιου Κωτούλα μας συγκλόνισε. Ένας νέος άνθρωπος που έδινε τη μάχη με τη φωτιά, έπεσε στη πρώτη γραμμή του καθήκοντος. Εκφράζω την οδύνη και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του, καθώς και τη συμπαράσταση μου σε όλους τους συναδέλφους του", τονίζει σε συλλυπητήριο μηνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
 
Top